Banner Πανω
 
 
 

Η θέση μας για τις πρόσφατες εξελίξεις για το προσφυγικό ζήτημα στην Άρτα.

 

Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, οι πολεμικές συρράξεις που μαίνονται (Συρία) ή ετοιμάζονται να ξεσπάσουν (Λιβύη, Ιράν κλπ) και η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε, με πιθανή την αύξηση των προσφυγικών ροών, καθιστούν το προσφυγικό μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η σημερινή κυβέρνηση- όπως και οι προηγούμενες- πιστή στη «γραμμή» που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της συμφωνίας της με την Τουρκία και της Συνθήκης του Δουβλίνου, έχει επιλέξει μια στάση υποταγής και κακής διαχείρισης του προσφυγικού, στη βάση ενός σχεδίου που περιλαμβάνει: α) τη γενίκευση του εγκλεισμού των προσφύγων σε στρατόπεδα ανά την Επικράτεια, στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών, β) την αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και γ) τη μοιρολατρική αναμονή των διεθνών εξελίξεων και των άνωθεν αποφάσεων των Βρυξελών.

Άθλια hot-spots και κλειστές δομές- φυλακές στοιβαγμένων χιλιάδων ανθρώπων, διαφόρων εθνοτήτων και ηλικιών, στη μέση του πουθενά, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες που, όπως είναι φυσικό, πυροδοτούν εντάσεις και εκρήξεις και προκαλούν εύλογες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες, οι οποίοι –όπως είναι φυσικό-δεν θέλουν νέα «γκέτο», νέες Μόριες και Αμυγδαλέζες στις αυλές των σπιτιών τους.

Στις εύλογες αυτές ανησυχίες των πολιτών, δυστυχώς, βρίσκουν έδαφος φασιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και παρεισφρύουν ομάδες, οι οποίες, αναπαράγοντας σκόπιμα τερατώδη ψεύδη για την πρόκληση φόβου και ρατσιστικού μίσους, καλούν σε βίαιες και απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Απέναντι σ΄αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο της έξαρσης του ρατσισμού, άλλοτε ακραίου και άλλοτε ηπιότερου, οφείλουμε όλοι μας να αντισταθούμε και να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, αυτούς τους απελπισμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση με τον γνωστό αυταρχισμό της εξουσίας, «πετάει το μπαλάκι» στους τοπικούς «άρχοντες» κι εκείνοι με τη σειρά τους, φοβούμενοι τις τοπικές αντιδράσεις, το ξαναπετάνε στην κυβέρνηση. «Γαλάζιοι» βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, παίζουν «κρυφτό» μεταξύ τους, ρίχνοντας «βολές» εκατέρωθεν και αναπαράγοντας άσκοπους τοπικισμούς, που σαν στόχο έχουν πρωτίστως την επικοινωνιακή διαχείριση παρά την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι «διαγκωνισμοί» και οι υποκριτικές συμπεριφορές μεταξύ κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που βλέπουμε τελευταία να εξελίσσονται και στην Άρτα, δεν μας αφορούν. 

Εμείς τοποθετούμαστε επί τους ουσίας και καθαρά: Είμαστε αντίθετοι σε δομές κλειστού τύπου, σε στρατόπεδα και hot spots μαζικής συσσώρευσης ανθρώπων, οπουδήποτε και αν εγκατασταθούν αυτά.

Είμαστε υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ανοιχτές δομές ( λ.χ σπίτια, ξενοδοχεία, δημόσιους ή άλλους χώρους και κτίρια που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας), οι οποίες δύνανται να εξασφαλίσουν την ανθρώπινη και ομαλή διαβίωσή τους, την σίτιση, την εκπαίδευση, την ιατρική τους περίθαλψη και -στο βαθμό που οι ίδιοι το επιθυμούν- την κοινωνική τους ένταξη στις τοπικές μας κοινωνίες. Απ΄αυτό, θεωρούμε ότι θα βγουν ωφελημένες και οι τοπικές οικονομίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα συναλλάσσονται οικονομικά και πολιτισμικά με τους ντόπιους κατοίκους κι έτσι θα μάθουν αμφότεροι να συνυπάρχουν αρμονικά, σπάζοντας παράλληλα το φόβο και τις προκαταλήψεις.

Θεωρούμε επίσης ότι, ο αριθμός των 1500 ατόμων, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση σε έναν Δήμο σαν τον δικό μας (και ο οποίος πιθανότατα θα αυξηθεί, αν αυξηθούν και οι προσφυγικές ροές), είναι πολύ μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε ως Δήμος Αρταίων να απαιτήσουμε τη μείωση του αριθμού αυτού και την αναλογική κατανομή του στους τέσσερις (4) Δήμους της Π.Ε Άρτας, σε τοποθεσίες και χώρους, που οι ίδιοι οι Δήμοι θα επιλέξουν κατόπιν οργανωμένης και συλλογικής διαδικασίας.

Κρατώντας πάντα τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις μας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, λέμε ΝΑΙ στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας, σε μικρές ανοιχτές δομές, διαμοιρασμένες σε όλο το εύρος της Π.Ε Άρτας και υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, ΟΧΙ όμως στις κλειστές δομές, τύπου στρατοπέδων  και hot spots, οπουδήποτε κι αν σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αυτές.


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...