Banner Πανω
 
 
 

Για το θέμα της δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο ν.Άρτας

 

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο διεθνές ανθρωπιστικό πρόβλημα -το προσφυγικό- το οποίο αποτελεί απόρροια πολέμων, επεκτατικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών, εκ μέρους των ισχυρών της γης και της λεγόμενης "πολιτισμένης Δύσης", με σκοπό το ξαναμοίρασμα εδαφών, τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και την αρπαγή του φυσικού πλούτου των ασθενέστερων χωρών της Μέσης και της ευρύτερης Ανατολής.

Η συνθήκη του Δουβλίνου, καθώς και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών» κι έχουν οδηγήσει σε διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, θέτοντας φραγμούς στη μετακίνηση τους στις χώρες που επιθυμούν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως «εισβολείς» ή «εγκληματίες» και να οδηγούνται σε κλειστές δομές- φυλακές, σε άθλια hot-spots, υπό καθεστώς καταστολής και αθέτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις και η «αυστηροποίηση» της διαδικασίας ασύλου, οι τεχνητοί και αυθαίρετοι διαχωρισμοί μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και οι αυξημένες ροές, μαζί με την ανασφάλεια των ιδίων των προσφύγων, μεγεθύνει και την ανασφάλεια των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πράγματι ένα τεράστιο και δυσανάλογο για τον πληθυσμό τους πρόβλημα.

Εμείς κατανοούμε κι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των νησιών αυτών και θεωρούμε αναγκαία την αποσυμφόρηση τους, με ισόρροπη ανά την Επικράτεια κατανομή των προσφύγων, βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.

Επίσης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους αυτής της γης, σε πρόσφυγες και μετανάστες και απαιτούμε συνολική λύση του προσφυγικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με διεκδίκηση από την ελληνική κυβέρνηση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και με ταυτόχρονη ανάληψη των ισομερών υποχρεώσεων, που έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, καθώς επίσης και με άμεση παύση του πολέμου σε Συρία και αλλού.

Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη μισαλλόδοξων, ακροδεξιών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και ιδεών, που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και τις τοπικές κοινωνίες και αποτελούν κίνδυνο για την ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων.

Δηλώνουμε επίσης ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κλειστού τύπου δομές, σε στρατόπεδα και προαναχωρισιακά κέντρα, όπου οι άνθρωποι στοιβάζονται κυριολεκτικά και ζουν ως φυλακισμένοι, σε άθλιες και ασφυκτικές συνθήκες περιορισμού των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους, φαινόμενα τα οποία πυροδοτούν εντάσεις και εκρήξεις, όπως αυτά που αντικρίζουμε στη Μόρια και αλλού.

Τασσόμαστε όμως υπέρ των ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε χώρους, σπίτια, ξενοδοχεία κλπ. , τα οποία εγγυώνται την ομαλή κοινωνική, οικογενειακή και ιδιωτική ζωή τους, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τη σίτιση και την ομαλή διαβίωσή τους και -στο βαθμό που οι ίδιοι το επιθυμούν- την κοινωνική τους ένταξη στις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει ότι όπου υπάρχουν ανοιχτές δομές φιλοξενίας και αμοιβαίος σεβασμός, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, ενώ και το κοντινό μας παράδειγμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Φιλιππιάδα, έχει αποδείξει επίσης ότι μπορούμε άριστα να συνυπάρξουμε και να ζήσουμε μαζί, χωρίς προβλήματα κι εντάσεις.

Εάν η πρόταση του αρμοδίου Υπουργείου, για την θέση «Κρεκούκια» Αμμοτόπου Άρτας, μπορεί να μας εγγυηθεί τα παραπάνω, ότι δηλαδή δεν θα δημιουργηθεί δομή κλειστού τύπου, αλλά ανοιχτή δομή φιλοξενίας, με ελευθερία και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν σε αυτή και παράλληλα δεν θα ματαιωθεί το σχέδιο της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής του, δεν θα είχαμε λόγο να διαφωνήσουμε.

Επειδή όμως, οι πρόσφατοι χειρισμοί της παρούσας κυβέρνησης (αλλά και της προηγούμενης) στο προσφυγικό πρόβλημα, δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα θετικά δείγματα γραφής και επομένως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ως προς το είδος και την μορφή του χώρου που επιδιώκεται να δημιουργηθεί εκεί - διότι δεν είναι λίγα τα παραδείγματα δομών που γρήγορα μετατράπηκαν σε «φυλακές» και «hot-spots”- ενώ συγχρόνως πιθανότατα θα «παραπεμφθεί στις καλένδες» και το επιχειρηματικό πάρκο, εμείς καταθέτουμε τις ρητές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις μας .

ΟΧΙ στα κλειστά στρατόπεδα και τα hot-spots

ΝΑΙ στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων

ΝΑΙ στην ειρηνική συνύπαρξη και αλληλεγγύη των ανθρώπων- Ελλήνων και μεταναστών.

ΟΧΙ στη μισαλλοδοξία, στο φόβο, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Άρτα,2-1-2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...