Banner Πανω
 
 
 

Τμήμα Παιδείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

 

Χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική εξήγηση, χθες διδάχτηκε για τελευταία φορά το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα Λύκεια της χώρας, καθώς αυτό καταργήθηκε μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας

 

Χθες, 2 Ιουνίου του 2021 διδάχθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας για τελευταία φορά στα Λύκεια της χώρας, καθώς αυτό καταργήθηκε μετά από 39 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας.

Σύμφωνα με  τον  Ν.  4692/2020, «Αναβάθμιση  του  σχολείου  και  άλλες διατάξεις», επέρχονται δραματικές αλλαγές στα διδασκόμενα μαθήματα του Γενικού Λυκείου, ιδιαίτερα σ’ αυτά των Κοινωνικών Επιστημών, που αποτελούν το αντικείμενο του εν λόγω κλάδου.

Συγκεκριμένα:  

1) καταργήθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας, όχι μόνο από πανελλαδικώς εξεταζόμενο, αλλά και εξαφανίστηκε από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, χωρίς  κάποια επιστημονική ή παιδαγωγική αιτιολόγηση, και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης,  όπου η πλειονότητα  της εκπαιδευτικής κοινότητας εξέφραζε την διαφωνία  της για την αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας.  

2) καταργήθηκαν  δύο  ακόμη  μαθήματα  Κοινωνικών  Επιστημών από τη B΄ Λυκείου. Το  μάθημα γενικής παιδείας  «Σύγχρονος  Κόσμος,  Πολίτης και Δημοκρατία» και το μάθημα  κατεύθυνσης «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών». 

Έτσι, το 2020 και  το 2021 τα παιδιά της Β΄ Λυκείου, που αποκτούν δικαίωμα ψήφου ΔΕΝ διδάσκονται το μάθημα "Πολίτης και Δημοκρατία", που αναφέρεται στις εκλογές, τα όργανα και τις λειτουργίες του κράτους, το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία της «Πολιτικής Παιδείας», στην Α’ Λυκείου.  

Πρόκειται, στην ουσία, για  εξοστρακισμό από το Λύκειο των Κοινωνικών Επιστημών και της Πολιτειακής Αγωγής των Ελλήνων μαθητών και την αρχή της εξαφάνισης ενός ολόκληρου κλάδου από τη Δημόσια  Εκπαίδευση,  του ΠΕ78, ο οποίος  αποτελείται  από  Κοινωνιολόγους, Πολιτικούς επιστήμονες και Νομικούς. 

Άμεσο αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης ήταν να γεμίσουν οι πίνακες των ΠΥΣΔΕ όλης της χώρας με υπεράριθμους συναδέλφους ΠΕ78- ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.

Ακόμη, θίγεται και ο κλάδος των Οικονομολόγων ΠΕ 80, οι οποίοι είχαν κοινή ανάθεση με τους Κοινωνικούς Επιστήμονες τα παραπάνω τρία μαθήματα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως μια οπισθοδρόμηση και μια αναχρονιστική και βαθύτατα συντηρητική επιλογή της κυβέρνησης, που απαξιώνει έναν ολόκληρο κλάδο και τον οδηγεί στον εξοβελισμό του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι τραγικό οι μαθητές και οι μαθήτριες της ανθρωπιστικής κυρίως κατεύθυνσης να εισάγονται σε σχολές και τμήματα κοινωνικών επιστημών χωρίς να έχουν διδαχθεί τις κοινωνικές επιστήμες και πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουν καν ποιες είναι.

Είναι απαράδεκτο και συγχρόνως άδικο οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην έρχονται σε επαφή με τους όρους και τα θέματα που πραγματεύεται η Κοινωνιολογία. Θέματα διαχρονικά, αλλά και σύγχρονα, που βιώνει ο κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητά του (οικογένεια, εκπαίδευση, κράτος, εργασία, θρησκεία, φτώχεια, ανεργία, έγκλημα, πόλεμος, ανομία, κοινωνικός έλεγχος, κοινωνικά κινήματα, ΜΜΕ, στερεότυπα, ρατσισμός και πολλά άλλα). 

Και όλα αυτά χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική εξήγηση. 

Σήμερα συντελείται κοινωνικό έγκλημα!

Άρτα, 3 Ιουνίου 2021

 

 


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...