Banner Πανω
 
 
 

Απολύσεις δια… ασήμαντον αφορμήν


Αναταραχή προκαλεί στα υπεραστικά ΚΤΕΛ το προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Υποδομών Μιχάλη Παπαδόπουλο, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις χωρίς αιτιολογία.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ήδη, μια πρώτη απόλυση με βάση το νόμο ο οποίος υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου, έγινε στο ΚΤΕΛ Καλαμάτας που έδιωξε 55χρονο οδηγό. Για τους εργαζόμενους στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων πάντως, αυτά δεν αποτελούν «νέα», καθώς, όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου Αλέξανδρος Μπαλακέρας, «έχουμε εδώ και δύο χρόνια να μιλήσουμε με τη διοίκηση». Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε την αλλαγή «δια της πλαγίας οδού», αφού πρώτα δεν μπόρεσε να τροποποιήσει το νόμο με προηγούμενη διάταξη, η οποία δεν πέρασε από τη Βουλή. Ο στόχος, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ και τα σωματεία των εργαζόμενων, είναι διπλός: ή να πιεστούν οι εργαζόμενοι και να δεχτούν τις μειώσεις μισθών, υπό την απειλή της απόλυσης ή να απολυθούν οι «παλιοί και ακριβοί» και να προσληφθούν στη θέση τους νέοι, οι οποίοι όμως αμείβονται κατά πολύ λιγότερο, επειδή είναι… νέοι σε ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας αρνήθηκε την ευθύνη λέγοντας ότι την απόλυση έκανε… ο ιδιοκτήτης του λεωφορείου. Ωστόσο, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ έχουν καθεστώς πολυμετοχικής εταιρίας ιδιωτικού δικαίου και ο ιδιοκτήτης δεν είναι απλώς ένας ιδιώτης. Αυτή όμως είναι και η «ευελιξία» που παρέχει στους ιδιοκτήτες το νομοσχέδιο. Ο σύλλογος των εργαζόμενων στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας κατηγορεί ευθέως τους υπουργούς ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λεωφορειούχων και ζητάει προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η ΓΣΕΕ στην παρέμβασή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι αδιανόητο η εμπειρία και η ικανότητα ενός οδηγού, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη οδική ασφάλεια, να απαξιώνεται με στόχο να γεμίσουν κάποιοι με περισσότερα χρήματα τις τσέπες τους».

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας. Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «είναι προφανές ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση των σημερινών εργαζομένων με νέους υποαμειβομένους εργαζομένους των 511 ευρώ» και πως « είναι απαράδεκτο τη στιγμή που η ανεργία προσεγγίζει το 30% να θεσμοθετούνται νέοι τρόποι διευκόλυνσης των απολύσεων θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 10.000 εργαζομένων που αυτή τη στιγμή εργάζονται στα ΚΤΕΛ». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε να αποσυρθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα, σημειώνοντας ότι, ούτε οι βουλευτές των δύο κομμάτων της κυβέρνησης δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη, όταν ήρθε στη Βουλή ως κομμάτι άλλου νόμου τον Οκτώβριο του 2013. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση επανήλθε στο δεκαπενταυγουστιάτικο προεδρικό διάταγμα αυτούσια, όπως ακριβώς δεν κατάφερε να την περάσει η κυβέρνηση πέρυσι το φθινόπωρο από τη Βουλή. 
Ηπειρώτικος Αγών


 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr