Banner Πανω
 
 
 

Ξεκίνησαν οι διορθώσεις για τις εξισωτικές αποζημιώσεις 

PROBATA KOPADI BOSKOYN

• «Φως στο τούνελ» άρχισε να φαίνεται για την επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει με τις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων και την καταβολή του συνόλου των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους.  
Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ότι μετά την εξέταση των ενστάσεων που έγιναν ξεκίνησε η καταβολή χρημάτων μετά τις διορθώσεις που γίνονται και πρόθεση του Υπουργείου είναι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου να αποκατασταθούν τα περισσότερα προβλήματα που έχουν προκύψει για τις εξισωτικές του 2013. Ωστόσο το Υπουργείο, όπως πρόσθεσε ο κ. Κουκουλόπουλος, καταβάλλει προσπάθεια να εξοφληθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο και η εξισωτική αποζημίωση του 2014, ώστε από με τη νέα ΚΑΠ η εξισωτική αποζημίωση να πληρώνεται κανονικά στο έτος της.

Όλα σε νέες βάσεις
Στόχος του Υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα ζητήματα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, ώστε τη νέα χρονιά να μπουν όλα σε νέες βάσεις και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου. «Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος, «κάνουμε προσομοίωση της διάταξης για τα βοσκοτόπια που ψηφίσαμε τον Απρίλη στη Βουλή για να δούμε πώς εφαρμόζεται. Αν υπάρχουν προβλήματα θα προβούμε σε περαιτέρω ρύθμιση, εφόσον χρειαστεί, γιατί ο στόχος είναι ένας: την 1/1/2015 να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια».
Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ακόμη ότι τη φετινή χρονιά οι κτηνοτρόφοι θα εισπράξουν αθροιστικά για τα έτη 2013 και 2014 το ποσό των 260 εκ. ευρώ.

Διεύρυνση ηλικιακού ορίου  
Και ενώ το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων επιλύεται, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της διεύρυνσης του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων, καθώς με την αύξηση του ορίου για τη συνταξιοδότηση που ήταν το 65ο έτος, στο 67ο έτος, προέκυψε κενό νόμου για τους κτηνοτρόφους που διάγουν, το 65ο και το 66ο έτος για την είσπραξη εξισωτικής αποζημίωσης. Οι κτηνοτρόφοι της κατηγορίας αυτής, είδαν να απορρίπτονται οι φάκελοί τους, για ένα ζήτημα που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά είναι απόφαση της ίδιας της Πολιτείας. Το θέμα αυτό απασχόλησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και μάλιστα σε σύσκεψη που είχε γίνει στις 21 Αυγούστου 2014, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ότι διευρύνεται το ηλιακό όριο στα 67 χρόνια, έκτοτε όμως δεν υπήρξε περαιτέρω πληροφόρηση με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της κατηγορίας αυτής να κάθονται κυριολεκτικά «σε αναμμένα κάρβουνα».
Η «ΕΝΩΣΗ Αγροτών»  
Την ώρα που ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδινε απαντήσεις στη Βουλή (επί ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ  Ν. Μωραΐτη) για το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ Αγροτών», έδινε στη δημοσιότητα έγγραφο της προς τους συναρμόδιους Υπουργούς  και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την επιλέξιμες εκτάσεις. «Σας γνωρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι με την τελευταία επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και με το χαρακτηρισμό τους σε Δάσος, οι επιλέξιμες εκτάσεις μειώνονται σε τρομακτικό βαθμό. Ολόκληρα Δημοτικά διαμερίσματα δεν έχουν ούτε ένα εκτάριο επιλέξιμης έκτασης», αναφέρει μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας παράλληλα τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται για τον παραγωγούς.
Η «ΕΝΩΣΗ αγροτών»  επισημαίνει επίσης τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν αυτό στο παρελθόν. «Οι Δήμοι- αναφέρει- όλα αυτά τα χρόνια στέλνανε και στέλνουν μια κατανομή με τα στρέμματα τα βοσκήσιμα που βρήκαν και τα διαχειρίζονταν τόσα χρόνια από τις κοινότητες ακόμη και από κει και πέρα αφήνουν εμάς, τις ενώσεις να τα καταχωρήσουμε. Έβγαζαν και βγάζουν μερικές χιλιάδες στρέμματα σε δημοπρασία κατά το δοκούν και από κει και πέρα όλα καλά. Και εμείς με τη σειρά μας, όπου και να τους βάζαμε και να τους ψηφιοποιούσαμε πληρωνόταν γιατί όλα ήταν επιλέξιμα. Τώρα τι γίνετε; Θα δώσετε στους Δήμους να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος;».

Για τον καταρροϊκό πυρετό  
Για το άλλο θέμα των ημερών, αυτό του καταρροϊκού πυρετού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, διαβεβαίωσε πως οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα κοπάδια προσβλήθηκαν από καταρροϊκό πυρετό θα αποζημιωθούν κανονικά, λέγοντας πως κάτι τέτοιο προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί.
Πρωϊνός Λόγος


 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr