Banner Πανω
 
 
 

αναζητά τρόπους για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πιστών στις θείες λειτουργίες ποντάροντας και στη βελτίωση του καιρού!

Τι ζητάει λοιπόν από την κυβέρνηση; Δύο είναι τα βασικά σημεία της πρότασης που έχει καταθέσει: Ανάσταση στις πλατείες και αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο στους ναούς. Oι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές και η Εκκλησία αναμένει να πάρει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων μέσα στο επόμενο διήμερο.

Ποντάρει στον καιρό
Στις δύο Μαΐου είναι φέτος το Πάσχα και η Ιεραρχία προσδοκά ότι ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά μέχρι τότε επιτρέποντας την παραμονή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους των ναών και των μοναστηριών κατά τις λειτουργίες ολόκληρης της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει ο Απόστολος Λακασάς στην «Καθημερινή», η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις προτάσεις της για τη λειτουργία όλων των ναών και των μονών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και της Διακαινησίμου, πάντα τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Πιο πολλοί πιστοί...
Πιο συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Η πρόταση αυτή διαφέρει από την κυβερνητική γραμμή που εφαρμόζεται μέχρι τώρα για ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ). Η ΔΙΣ δικαιολογεί την πρότασή της για ένα άτομα ανά 15 τ.μ. λέγοντας ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό τους. Παράλληλα, ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός.

Λειτουργίες έξω!
Άλλωστε, στην επιστολή της προς το Υπ. Παιδείας η Ιερά Σύνοδος εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής προτείνεται να γίνει στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ενώ η λιτανεία του Επιταφίου πέριξ αυτών.
Πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι, όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, να υπάρξει γρήγορη συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ναών και να αποτραπεί τυχόν ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως συνέβη κατά τα Θεοφάνια. Μάλιστα, η ΔΙΣ στην τακτική συνεδρίαση του Απριλίου αποφάσισε να συνέλθει για το θέμα εκ νέου μέσα στον Απρίλιο, την εβδομάδα προ της Κυριακής των Βαΐων.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Επισκεπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 211 επισκέπτες και κανένα μέλος

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...