Banner Πανω
 
 
 

πανηγυρική ατμόσφαιρα, η 30η επέτειος της ενθρόνισης του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Πρόκειται για γεγονός που αποτελεί αφετηριακό ορόσημο της ανασυγκρότησης, της αναγέννησης και της αναδημιουργίας της Εκκλησίας στη γειτονική χώρα.

Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτς Κορυτσάς Ιωάννη, Αργυροκάστρου Δημήτριο, Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαο, Ελμπασάν Αντώνιο και Αμαντείας Ναθαναήλ (απουσίαζαν λόγω ασθενείας ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος). 

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, κλήρου και πιστών ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης στο χαιρετιστήριο λόγο του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, για το πολυσήμαντο ιεραποστολικό, ποιμαντικό και λειτουργικό έργο που επιτελεί επί 30 χρόνια στην Εκκλησία της Αλβανίας, το οποίο είναι καρποφόρο και αναμορφωτικό.

Ο κ. Αναστάσιος ευχαρίστησε τους πάντες για την αγάπη τους και θυμήθηκε συγκινημένος γεγονότα από τα πρώτα χρόνια της δράσης του στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι το αδύνατο έγινε δυνατό από τον Θεό. Μετά τη θεία λειτουργία δέχθηκε ευχές, χαρίζοντας σε όσους του ευχήθηκαν το ήρεμο χαμόγελό του ως το καλύτερο ευχαριστώ.

Ακολούθησε γενική κληρικολαϊκή συνέλευση, όπου συζητήθηκε η μέχρι τώρα πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, που δεν ήταν εύκολη, αλλά και το μέλλον της, που διαγράφεται λαμπρό και κατατέθηκαν απόψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη και μεγαλύτερη βοήθειά της στο λαό.  

Κράτησε το λόγο του…

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, στις 2 Αυγούστου του 1992, στο ναό του Ευαγγελισμού των Τιράνων ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε επισημάνει: «Αδελφοί μου, "περιγράφοντας το τεράστιο έργο, που χρειάζεται, για την ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας και το οποίο υψώνεται εμπρός μας, καθώς και το ευρύτερο όραμα της αποστολής της Εκκλησίας μας στο σύγχρονο κόσμο, και συγχρόνως αναλογιζόμενος την προσωπική μου ανεπάρκεια, αμαρτωλότητα και φτώχεια, νιώθω την ανάγκη να κραυγάσω εσωτερικά: "Εγώ δε πτωχός ειμι και πένης. Ο Θεός βοήθησόν μοι". Δεν σώζουμε, όμως, εμείς οι αμαρτωλοί και αδύναμοι άνθρωποι την Εκκλησία. Απλώς σωζόμαστε μέσα σ' Αυτήν, υπακούοντας ταπεινά και χαρούμενα στο θέλημα του Τριαδικού Θεού, παραδιδόμενοι στη χάρη του».

Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά φαίνεται ξεκάθαρα πόσο ο Θεός φώτισε τις σκέψεις και τα έργα του, ώστε να κάνει πραγματικότητα όχι μόνο όσα οραματίστηκε, αλλά πολύ περισσότερα, τονίζοντας με υποβλητικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του γνήσιου ιεραποστολικού έργου.    

Ο κ. Αναστάσιος αψηφά κάθε εμπόδιο και αποφασιστικά προχωρά. Κοιτάζει ψηλά και δίνει από τον μαρτυρικό θρόνο της Εκκλησίας της Αλβανίας μαρτυρία σπάνιου ορθόδοξου ήθους.  Την ανυπέρβλητη προσωπικότητά του και την πολυσχιδή δραστηριότητά του αντικατροπτρίζουν τρεις χαρακτηριστικές έννοιες. Αυτές της Διακονίας, της Λειτουργίας, του Χαρίσματος. 

Η κατ' εξοχήν δύναμή του, με την οποία πέτυχε την κανονική ανασυγκρότηση και τη μεταμόρφωση της Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι η θυσιαστική προσφορά της αγάπης του. Και ο αγώνας του για την πρόοδο της Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και της αλβανικής κοινωνίας, γίνεται με δοξολογία προς τον Θεό.


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Επισκεπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 301 επισκέπτες και κανένα μέλος

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...