Banner Πανω
 
 
 

2ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ “West Side Mountains Doc Fest” 6-12/8/2019

 

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΛΕΓΑΝ ΣΑΚΑΡΕΤΣΙ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ 20.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣ. ΚΑΠΕΡΩΝΗ

(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ) ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΆΡΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ Παραφράζοντας τον τίτλο της Ταινίας θα μπορούσαμε να πουμε κάλιστα ΄΄ κάποτε τη λεγαν Βρεστενίτσα΄΄ ( Πηγές) ή καποτε το λέγαν Μπότση (Μεγαλοχαρη) η Καταβόθρα (Αστροχώρι)ή Σουμερού (Μεσόπυργος) κ.α Η Ιστορία του χωριού Περδικάκι παλαιά ονομασία Σακαρέτσι πηγάζει από τα βάθη των αιώνων και αναπλάθοντας και τη δική μας Ιστορία. Είναι η ιστορία των χωριών της Κοιλάδας του Αχελώου του Βαλτου -Ραδοβιζίων –Αργιθέας. Ίδιες και απαράλλακτες μνήμες ίδια βιώματα ίδιες συνήθειες ίδια ιστορία αιώνες τώρα ο τόπος αυτός πορεύεται με τις μνήμες του κουβαλώντας την ένδοξη ιστορία του είναι τόπος μας το Σακαρέτσι είναι και το δικό μας Χωριό. Είναι μια ταινία που μας ξυπνάει μνήμες παιδικών μας χρόνων αλλά και θύμησες από τη σκληρή ζωή των γονιών μας και των προπατόρων μας και τους φέρνει στο νου μας. Να είστε εκεί- να ζήστε μέσα από τις εικόνες της ταινίας ένα ταξίδι μνήμης, σαν μια παρακαταθήκη που άφησαν οι πρόγονοί μας και με τις διηγήσεις τους μας γνέφουν από το παρελθόν. Η ταινία μας ανοίγει ένα μικρό μονοπάτι αναμνήσεων και μας προτρέπει διαβαίνοντάς το να το μεγαλώσουμε αφήνοντας και εμείς το δικό μας αποτύπωμα στα παιδιά μας, στις μέλλουσες γενιές . Συγχαίρουμε θερμά τον διοργανωτή του Φεστιβάλ παγκόσμιου κινηματογράφου τον συμπατριώτη μας καταξιωμένο συνθέτη, ποιητή και σκηνοθέτη Νίκο Παπακώστα που με προσωπικό μόχθο διοργανώνει τις εκδηλώσεις αυτές στα χωριά μας. Τον δημιουργό της Ταινίας ΄΄Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία αλλά και σπουδαία μουσικά έργα.Τον ευχαριστούμε που επέλεξε το χωριό μας για την διοργάνωση ημέρας παγκόσμιου κινηματογράφου

Ό ίδιος αναφέρει για την ανάγκη και τους λόγους της διοργάνωσης του παγκόσμιο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ “West Side Mountains Doc Fest” στην ορεινή περιοχή της Άρτας και στην Κοιλάδα του Αχελώου.

 

 «Η βασική σκέψη και πρόθεση ήταν και είναι, να γίνει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, στην κυριολεκτικά πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης, που δεν θα υπήρχε περίπτωση ακόμη και να φανταστεί κανείς, ότι μπορούσε να βρει πρόσβαση και να γίνει Να σημειώσουμε ότι μαζι με την ταινία θα προβληθούν και αξιόλογες ταινιες μικρού μήκους ξένων δημιουργών που συμμετέχουν και αυτές στο Φεστιβάλ

Ένα μεγάλο μπράβο στον δημιουργό της ταινίας τον Νώντα Σαρλή συντελεστές της ταινίας Καλούμε όλους τους συνδημότες μας τους συγχωριανούς μας τους συμπατριώτες μας και τους παροικούντες την Κοιλάδα του Αχελώου να τιμήσουν με την παρουσία τους στην εκδήλωση αυτή αλλά και στις προβολές που έχουν προγραμματιστεί και στα άλλα χωριά μας, στην ορεινή περιοχή της Άρτας στα Ραδοβίζια και στα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί η ταινία αυτή για πρώτη φορά θα προβληθεί στο χωριό μας στην Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη στο πλαίσιο του παγκόσμιου Φεστιβάλ κινηματογράφου

Ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΊΑ

«Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι» του Νώντα Σαρλή

 «Ο Νώντας Σαρλής είναι ένας σκηνοθέτης υψηλής απήχησης και επίδρασης στον καλλιτεχνικό χώρο.δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπου, όταν με γνώμονα τις ρίζες του βαδίζει σταθερά και με υπολογισμό το δρόμο της ζωής, για να φτάσει στην κορυφή της γνώσης του περιεχομένου της φύσης του.»

 Το ντοκιμαντέρ του «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι»αφού έκανε ένα ταξίδι με μεγάλες συμμετοχές θεατών, σε επαρχία και Αθήνα, τώρα, χάρη και στον Νίκο Παπακώστα, συμμετέχει στο φεστιβάλ των 5 Ηπείρων, στην Ήπειρο, στις Πηγές Άρτας.

Ο Νώντας Σαρλής είναι ένας σκηνοθέτης υψηλής απήχησης και επίδρασης στον καλλιτεχνικό χώρο και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπου, όταν με γνώμονα τις ρίζες του βαδίζει σταθερά και με υπολογισμό το δρόμο της ζωής, για να φτάσει στην κορυφή της γνώσης του περιεχομένου της φύσης του.»

 Για τους «βόρειους» κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου και όχι μόνο, το «Σακαρέτσι» ήταν σημείο πέρασμα - τόπος αναφοράς για τις προηγούμενες γενιές  και σταθμός για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της Αργιθέας και των Αγράφων,  που ανεβοκατέβαιναν για τα χειμαδιά. Αρχικά, μια ουσιαστική ξενάγηση σε όλες τις φυσικές ομορφιές του χωριού, με τη συνοδεία κάποιων επιλεγμένων ποιητικών κειμένων του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Κώστα Κρυστάλλη που και οι δύο ύμνησαν τη ζωή του βουνού και τις ομορφιές του. Στη συνέχεια, αναφορά στην πορεία της ζωής του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην σημαντική συμμετοχή του στους Εθνικούς αγώνες τόσο του 1821 όσο και στις μετέπειτα μεγάλες Εθνικές στιγμές. Περιδιάβαση στα σημαντικά μνημεία του χωριού, τα κάστρα του, τα γεφύρια, τους σημαντικούς χριστιανικούς ναούς. Με τη βοήθεια της λαογράφου κας Σούλας Τόσκα - Κάμπα διερευνά το ενδεχόμενο το Σακαρέτσι, να υπήρξε η αρχική κοιτίδα των Σαρακατσάνων, της πιο παλιάς Ελληνικής ράτσας. Κυρίως όμως η ταινία προσπαθεί να ζωντανέψει τις μνήμες του χωριού, την καθημερινότητά του, τους ανθρώπους του, τις συνήθειές τους, την ψυχή τους, μέσα από συνεντεύξεις, μαρτυρίες και αποσπάσματα από το σημαντικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Καρακώστα - Αηδόνη «Με το μάτι και την ψυχή ενός παιδιού» που αναφέρεται ακριβώς στο «χθες» του Περδικακίου.

ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ

 

 

 

 

 

 

 


 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr