Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΗΓΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΤΗΣ 8-9-2019

                                                     

        Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Κυριακή  και  ώρα  11η πρωινή στις Πηγές Άρτας      Ιστορικής   έδρας   του   δήμου   Γεωργίου . Καραϊσκάκη και  στην  Πλατεία Προέδρου Β. Καπερωνη,(Κεντρική Πλατεία Πηγών)κατά  τον εορτασμό   του Ιερού Ναού  Γεννήσεως της Θεοτόκου,  από την Οργανωτική Επιτροπή Ενοριτών  με την  εθελοντική συνδρομή συγχωριανών μας και με την στήριξη  μελών της Αδελφότητας Πηγιωτών,  θα αναβιώσει για μία ακόμη φορά, το παραδοσιακό  κεντρικό πανηγύρι  του χωριού μας.

               Θα παρατεθεί  δωρεάν  γεύμα [πλην ποτών]  στους προσκυνητές,  με την ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών του Παναγιώτη Νικολάου και  ελεύθερο χορό. Στην συνάντηση αυτή των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, μας δίνεται  η μοναδική  ευκαιρία να νοιώσουμε νοσταλγικές στιγμές  αλλά και  να δοκιμάσουμε τις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές. Η διοργάνωσή που στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και τις προσφορές των συγχωριανών μας,   ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2012 με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζεται και  εφέτος. Σκοπό έχει στις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας, να διατηρηθεί ζωντανό αυτό έθιμο αφού τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει όπως και πολλά άλλα παραδοσιακά πράγματα, λόγω  νέων ευδαιμονιστικών και καταναλωτικών συνηθειών.  

         Το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου το κυριότερο του χωριού μας,  έχει για όλους  τους  Πηγιώτες  ιδιαίτερη συναισθηματική  αξία  διότι παραπέμπει σε ένα έθιμο των προγόνων μας που ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια.Ηταν    η   εποχή   που     στην κεντρική εκκλησία του χωριού, από όλους τους απομακρυσμένους  συνοικισμούς, κατέφθαναν συγχωριανοί μας  με  πόδια ή με τα ζώα τους, αφού δεν υπήρχε τότε δρόμος και αυτοκίνητα…..Μετά την  Θεία λειτουργία ξεκινούσε ολοήμερο γλέντι, με φαγητό που έφερναν από το σπίτι τους οι οικογένειες, κάτω από τις πανύψηλες φτελιές της Εκκλησίας που υπήρχαν τότε. Έτσι οι παλαιότεροι θα έχουν  την ευκαιρία να φέρουν στη μνήμη τους παρόμοια γλέντια τα οποία γίνονταν μερικές δεκαετίες πριν και μαζί με αυτούς και οι νέοι  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης και τα παλιά έθιμα των προγόνων μας.. Με αυτό το πανηγύρι που ήταν και το τελευταίο της  Θερινής περιόδου στο χωριό μας  έκλεινε ο κύκλος των  πανηγυριών και οι τελευταίοι επισκέπτες του έφευγαν περιμένοντας με νοσταλγία να ξαναγυρίσουν το επόμενο Καλοκαίρι.

                                Το πανηγύρι χωρίζονταν παλιά σε τρία μέρη:

  Πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία, δοξολογία  και λιτάνευση της εικόνας.

   Το δεύτερο ήταν το ψυχαγωγικό, όπου κάτω από τις θεόρατες φτελιές με όργανα, μουσική και χορό στρωνόταν τραπέζι με ό,τι ο καθένας είχε να προσφέρει.      

   Τρίτο ήταν το οικονομικό, καθώς στήνονταν υπαίθρια παζάρια ενώ γινόταν πώληση ντόπιων αγροτικών προϊόντων[ ντομάτες, μήλα σταφύλια σύκα κ.α] πού μεταφέρονταν σε κοφίνια με γαϊδουράκια. 

     Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών, είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους. Αυτό το έθιμο διατήρησαν οι γονείς   και  παππούδες μας  σχεδόν μέχρι  τις μέρες μας

 

  Καλούμε λοιπόν  όλους τους απανταχού Πηγιώτες  αυτή  την ημέρα  να την αφιερώσουν στην Παναγιά του χωριού μας και  να συμμετάσχουν  σʼαυτό το  αντάμωμα. Με τη συμμετοχή μας, διατηρούμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, και αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά,αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων.  

    Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας διαβεβαιώνει  ότι θα σταθεί δίπλα  σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια των Πηγιωτών και θα  στηρίξει με τα μέλη της, την αναβίωση του λαϊκού  πανηγυριού.

           Επίσης καλούμε και τους προσκυνητές συνδημότες και συμπατριώτες, επίσημους και μη,  να μας τιμήσουν με την παρουσία τους  Η  εκδήλωση  αυτή είναι και ένα πρόκριμα για την περαιτέρω συνέχισή του και ζητούμε από όλους να το αγκαλιάσουν και να το στηρίξουν.

 


 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου