ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ .

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ «ΣΕΛΤΣΟ 2023»

 

Την Τετάρτη 23-8-2023 στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου- Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης,με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2023» που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Η τελετή Μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ' ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της Αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες1250 Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν εκεί…..

 

Την παραμονή 22Αυγούστου με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων και παιδιών του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία. Ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές και χορευτικό δρώμενο του Συλλόγου Διασέλου

Στις 23 Αυγούστου 2023 το πρωί, στον Ιερό χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε ο Επίσημος εορτασμός και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών παρουσία επισήμων εκπροσώπων Θρησκευτικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων εκπρόσωποι φορέων και προσκυνητών. Την όλη εκδήλωση κάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ART TV

Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας έγινε ο αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων απο τους επισήμους και εκπροσώπους φορέων και Αρχών. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και του τελετουργικού είχε ο κ. Γεώργιος Κουρτέσας Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου- Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών.

Το Καλωσόρισμα έγινε από τον δήμαρχο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδο. Ακολούθησε χαιρετισμός βουλευτή Άρτας-τ.υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου.Επίσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη Στο σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων ανέφερε για τα έργα στο Σέλτσο και την περιοχή μας. Με ικανοποίηση ακούσαμε και την πρόθεσή του να προχωρήσει την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας κ.Χρήστου Καπερώνη τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες όλων των φορέων και προσώπων για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μοναδικού Θρησκευτικού και Ιστορικού μνημείου. Η έκδοση Προεδρικού διατάγματος πέρυσι για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως  Επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραισκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών, άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο. 

 

Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι ,την Αραπίτσα της Νάουσας.

Στη συνέχεια έγινε απονομή Πλακέτας -απεικονίζουσα την Ι.Μονή Σέλτσου- στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών για την προσφορά του στην διάσωση –αναστήλωση και ανάδειξη της Ι.Μονής Σέλτσουμε την Ι.Μ.Σέλτσου των οδικών έργων πρόσβασης στη Μονή. Ειναι το ελάχιστο μπροστά στη μεγάλη προσφορά του.Βρήκε το 2012 ένα σωρό ερειπίων με χωματόδρομο και μας παρέδωσε ένα στολίδι.Να τονίσουμε ότι είναι η δεύτερη Πλακέτα του Σέλτσου που απονέμει η Αδελφότητα σε τιμώμενο πρόσωπο, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο το 2016.

Χαιρετισμό έκανε και ο Προέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας- κ. Μάκης Κιάμος Σουλιώτης και ο ίδιος στην καταγωγή, ενώ η καθιερωμένη ανάγνωση ΄΄ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ΄΄του πολέμαρχου Λ. Κουτσονίκα (ήταν 4 ετών στο Σέλτσο τον Απρίλιο του 1804) έγινε από τομ κ.Γεώργριο Κουρτέσα και συγκίνησε όλους τους παρισταμένους..

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η συγχωριανή μας κ. Τζένη Κοίλια –Ταπρατζή επικεφαλης της μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αρταίων,τ.Περιφερειακή Σύμβουλος. Με μια εξαιρετική μεστή - κατανοητή και τεκμηριωμένη ομιλία άγγιξε και συγκίνησε βαθιά όλους τους παρισταμένους, εισπράττοντας πολλαπλά συγχαρητήρια. Μετά το πέρας της εκδήλωσης από τον Σύλλογο Γυναικών ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ μοιράστηκαν στους παρισταμένους γλυκίσματα.

 Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές. Κατ αρχάς τους συνδιοργανωτές-χορηγούς των εκδηλώσεων ΄ΣΕΛΤΣΟ 2023΄΄ ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τον Δήμο Γ.Καραισκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, καθώς και τις Αστυνομικές Αρχές και προσωπικό του ΕΚΑΒ για την λήψη μέτρων σε όλες τις εκδηλώσεις και τον τηλεοπτικό σταθμό ART TV ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ Α.Ε για την κάλυψη των εκδηλώσεων και τα τηλεοπτικά αφιερώματα στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης των Σουλιωτών.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την συνεργασία στη διοργάνωση των εκδηλώσεων με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τους υπαλλήλους του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε προσωπικό και μέσα. Ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχοκ. Νίκο Κουφούλη τον δημοτικό σύμβουλο κ.Αιμίλιο Αντωνάκη ,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νο Καρακώστα , Επίσης τον κ.Γιώργο Κουρτέσα και τον συγχωριανό μας κ.Γιώργο Οικονόμου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων, και τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την προβολή των εκδηλώσεων μέσω των Μ.Μ.Ε. Ξεχωριστά, τα μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας, τους αφανείς συγχωριανούς μας, την νεολαία και τα παιδιά του χωριού, για την εθελοντική προσφορά στις εκδηλώσεις Μία συνεχή προσφορά και στήριξη που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου.

Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη χρονιά,. οι εκδηλώσεις αυτές θα αναβαθμιστούν σεε επίπεδο Περιφέρειας όπως προβλέπεται από το Προεδρικό διάταγμα.39/2022. ΦΕΚ 104/Α/27-5-2022. Να τονίσουμε τις ενέργειες της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας στην καθιέρωσή της, μετά και την καθιέρωση της Τ.Κ.Πηγών ως Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη το 2010 με τον ΄΄ Καλλικράτη ΄΄.

Δύο μοναδικές τιμητικές προσφορές της Αδελφότητας στο χωριό μας, για τις οποίες αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού αποτελούν την ΄΄προίκα΄΄ του χωριού μας, δικαίωση των προσπαθειών μας και επιτυχία των στόχων του Συλλόγου μας , διαχρονικά.-

  Δείτε το βίντεο των εκδηλώσεων  ΄΄ΣΕΛΤΣΟ 2023΄΄  του ARTTV  https://youtu.be/eJ6c-XoJf6Y

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

yes

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου