ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΄΄ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΄΄Ο ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ - Παρασκευή 15-11-2024 ώρα 19.00
Στο Πνευματικό Κέντρο
Ι.Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ Β.ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ ΄΄ΣΟΥΛΙ- ΣΕΛΤΣΟ ΤΟΠΟΙ ΘΥΣΙΑΣ΄΄ ΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΄΄ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ΄΄ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΄΄
Ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπάκτου ΄΄Ο ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ διοργανώνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 ώρα 19.00 στο Πνευματικο Κεντρο της Ι. Μητρόπολης Ναυπάκτου και Άγιου Βλασίου εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από το Oλοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ι. Μονή Σέλτσου που βρίσκεται στις Πηγές Άρτας
( παλαιά Βρεστενίτσα) Ιστορική Έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη.
. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα προβληθεί το αφιέρωμα ντοκιμαντέρ διάρκειας 35΄λεπτών με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό του διακεκριμένου Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα με τον τίτλο΄΄ΣΟΥΛΙ ΣΕΛΤΣΟ- ΤΟΠΟΙ ΘΥΣΙΑΣ ΄΄ Ένα ιστορικό φωτο-ταξίδι στους ηρωικούς αγώνες των Σουλιωτών
Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας αισθάνεται την υποχρέωση να συγχαρεί ολόθερμα τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπάκτου ΄΄Ο ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ και προσωπικά την πανάξια πρόεδρο του την Μαρία Σαγώνα και τα μέλη του Δ.Σ για την πρωτοβουλία αυτή.
Αποτελει ξεχωριστή τιμή για εμάς τους Πηγιώτες και δημότες του δήμου Γ.Καραισκάκη. Αισθανόμαστε πλέον την Ναύπακτο τόπο δικό μας. Εξ άλλου πέρυσι έγινε και η αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η εκδήλωση για ένα ακόμη λόγο. Σημειολογικά, στη Ναύπακτο μετά από διακόσια χρόνια το Σέλτσο ΄΄ξανασυναντά΄΄ τον Πολέμαρχο του τον Νότη Νπότσαρη. Στην Ναύπακτο όπου έζησε μαζί με τους διασωθέντες των αγώνων εκπατρισμένους Σουλιώτες. Απέθανε με τον καημό και τη σκέψη του στο Σέλτσο. Εκεί όπου άφησε για πάντα την οικογένειά του και τη Μεγάλη Φάρα των Μποτσαραίων. Ο πύργο του, το σπίτι του,σήμερα στεγάζει το Μουσείο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.
Η Εκδήλωση Είναι και ένα χρέος τιμής και μνήμης στους 1.200 και πλέον ΄΄αγνοούμενους΄΄ της ιστορίας, τους μάρτυρες Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν στο Σέλτσο. Αποτελεί τιμή για το πρώτο ιστορικό μνημείο του δήμου μας και της Κοιλάδας του Αχελώου.
Η σπουδαιότητά του αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία αφού για πρώτη φορά το τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος στις 23 Αυγούστου του 2016. Έμελε να γίνει το ΄΄Μεσολόγγι της Ηπείρου΄΄.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ
Η προβολή του μοναδικού αυτού ντοκιμαντέρ από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας και κινηματογραφιστή -φωτογράφο Βασίλη Γκανιάτσα θα χαράξει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων των θεατών Τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο. Με τον άψογο-όπως πάντα- επαγγελματισμό του, ο Βασίλης ακολουθεί βήμα προς βήμα την πορεία θανάτου,τα χνάρια προς την αθανασία των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΙΩΝ ΜΠΟΥΣΜΠΑΙΩΝ και των άλλων υπερασπιστών του ΣΕΛΤΣΟΥ. Από το Σούλι τον Δεκέμβριο του 1803, στο Ζάλογγο,στη Ρηνιασσα, στο Βουργαρέλι και από εκεί, στη Βρεστενίτσα και στην Ιερή Μονή Σέλτσου. Ανεβαίνει στα ταμπούρια του ΦΡΑΞΟΥ του ΑΗ ΛΙΑ και του ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ.Περπατάει στις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ στη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και στα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ, έχοντας την κινηματογραφική μηχανή ανά χείρας.
Στο δύσβατο και δύσκολο οδοιπορικό του δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους τρείς ΠΗΓΙΩΤΕΣ που τον συντρόφευαν και του έδειχναν τα βήματα των ηρώων όπως τα έμαθαν από τους παλαιότερους και που τα αφηγούνται στο ντοκιμαντέρ αυτό . Είναι ο αείμνηστος Πρόεδρος των Πηγών ο Βασίλειος Καπερώνης και οι συγχωριανοί μας ο Επαμεινώνδας Μπαλάς και ο Αθανάσιος Μπαλάς. Εμφανίζονται επίσης ο μεγάλος Ηπειρώτης φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας και ο εξ Ελάτης Άρτας –εκπαιδευτικός Αριστείδης Σχισμένος (αφηγητής) συγγραφέας του εξαίρετου βιβλίου ΄΄Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο-Απρίλιος 1804΄΄
Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ο δημιουργός του, πορευόμενος ως ιχνηλάτης του χώρου και του χρόνου, μας μεταφέρει νοερά πίσω στις τραγικές στιγμές του χρονικού του <<Χαλασμού>> ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ από τον Δεκέμβριο του 1803 μέχρι τον Απρίλιο του 1804 . Η προσέγγιση αυτή γίνεται με σεβασμό στις ιστορικές πηγές και στις προφορικές παραδόσεις. Δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος χιλίων διακοσίων και πλέον ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ Από αυτούς επέζησαν μόνο 40 με 60 νοματαίοι
Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα από τις ορδές 7.000 πάνοπλων υποτακτικών του Αλή Πασά.
Μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη αυτή θυσία που όπως αναφέρει ο Pouqueville <<δεν το χωρεί ιστορικού νους, ότι σε μια ημέρα χάθηκε ο ανθός του Σουλίου >>
Μας καλεί να περπατήσουμε μαζί στην ποτισμένη με αίμα Γη του Σέλτσου. Να γίνουμε κοινωνοί του δράματος που εκείνοι έζησαν και κορυφώθηκε στις 23 Απριλίου του 1804
Μας <<αναγκάζει >>να ακολουθήσουμε τα χνάρια της Λένως, του Κίτσου, του Μάρκου ,του Νότη, του Γέρου Κουτσονίκα και των άλλων ηρώων και να ζήσουμε νοερά την τραγική μοίρα τους . Οι άσιτοι και σκελετωμένοι υπερασπιστές του χωρίς εφόδια , προτίμησαν το θάνατο ήρωος αντί της ζωής προσκυνημένου στον τύραννο τωνΙωαννίνων. Έστησαν έτσι ένα Νέο και Υπέρτερο Ζάλογγο. Μία ΕΞΟΔΟ απέλπιδα, αλλα Ηρωική αντάξια εκείνης του Μεσολογγίου (22 χρόνια πριν από αυτή).
Παραστατικά την ΕΞΟΔΟ αυτή την περιγράφει ο πολέμαρχος Σουλιώτης Λ.Κουτσονίκας ο οποίος βρέθηκε στο Σέλτσο τεσσάρων Χρονών .
Είναι μία ταινία ντοκουμέντο που σε γεμίζει με ανείπωτο θαυμασμό,δέος και ρίγη συγκίνησης, για τους ήρωες αυτούς. Με την προβολή της μοναδικής αυτής ταινίας, έρχεται και η δικαίωση του δημιουργού της που επί χρόνια έβλεπε τον μόχθο του και το μεράκι του να παραμένει αθέατο, αν και είχε προβληθεί εκτός Άρτας, με πολύ θετικά σχόλια για το περιεχόμενο του.Γιά πρώτη φορά η προβολή του έγινε στις Πηγές Άρτας τον Αύγουστο του 2011 Ν. Ιωνίας στην Αθήνα το 2013 για να ακολουθήσουν νέες προβολές στις στον Μ/Φ Σύλλογο Σκουφά, Στη Ροδαυγή στους Σκιαδάδες αλλά και στα Τρίκαλα το Βόλο και αλλού. Έτσι με διευρυνόμενο τον κύκλο προβολών του, το έργο του αποκτά σιγά- σιγά την Πανελλήνια καταξίωσή του στις Συλλογικές Εθνικές Μνήμες.
Αξίζει λοιπόν να του απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια του. Αποτελεί τιμή και αξία για τον τόπο μας η προβολή της ιστορικής μνήμης. Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έγινε<< ΠΗΓΙΩΤΗΣ>> και μας έκανε κοινωνούς της ανείπωτης αυτής θυσίας.Είναι το μοναδικό επαγγελματικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο και πρέπει να γίνει κτήμα μας. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Του ευχόμαστε καλή δύναμη στην συνέχιση των προσπαθειών του για το μεγάλο έργο που επιτελεί στην ανάδειξη της ιστορίας της λαογραφίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Είναι σίγουρο ότι έργο του θα γίνει παρακαταθήκη των επερχόμενων γενεών.
Καλούμε όλους συμπατριώτες μας συνδημότες μας Αρτινούς,Ηπειρώτες,και Σουλιώτες φίλους μας, να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για αυτούς τους Ήρωες και να παρακολουθήσουμε την ταινία που είναι από μόνη της, μια βροντερή απάντηση στους κατά καιρούς ανιστόρητους εθνοαποδομητές και ¨αντιρρησίες΄΄ της ιστορίας μας.
Οι προγόνοι μας, για δυο αιώνες κράτησαν άσβεστη την φλόγα της Θυσίας του Σέλτσου.Εμείς, η διάδοχος γενιά των από άγνωστο και απρόσιτο, το αναδείξαμε και του δώσαμε τη θέση του στην ιστορία. Με Πρωτοστάτη την Περιφέρεια Ηπείρου το Σέλτσο έμελε να αναγεννηθεί και να γίνει ένα από τα σπουδαιότερα Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου. Το Σέλτσο διάλεξε η ιστορία για να γίνει η αιώνια ΄΄ Κιβωτος΄΄ της Θυσίας των Σουλιωτών.
Δίνουμε και σήμερα την υπόσχεση ότι δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ.
Άλλωστε θα μας το θυμίζουν εσαεί τα αδούλωτα βράχια του Σέλτσου .Αυτά τα πέτρινα νύχια, βαμμένα με αίμα ηρώων.- ΄΄
΄΄ΠΑΣΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΖΟΥΣΟΙ ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΣΕΛΤΣΟ¨
ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ