Banner Πανω
 
 
 


ΟΧΙ του Δ.Σ. Του Δήμου Πωγωνίου στην μετακίνηση του τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών

Άλλη μια ομόφωνη απόφαση της δημοτικής αρχής Πωγωνίου είναι γεγονός για την περιοχή μας.

Αναλυτικότερα: Πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ήθελαν την απομάκρυνση του τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών 4 χιλιόμετρα παρακάτω στο Καλπάκι. Η αντίδραση των τοπικών πολιτιστικών φορέων των Δολιανών Πωγωνίου ήταν άμεση με δελτίο τύπου διαμαρτυρίας προς τα τοπικά ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα του Τζουρλάκου www.tzourlakos.com ο κατεξοχήν Πωγωνήσιος διαδικτυακός Ιστότοπος αντέδρασε άμεσα. Οι πένες αναστέναξαν και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Με ανάλογες τηλεφωνικές συνεντεύξεις από τον Γραμματέα εργαζομένων της 7ης Περιφέρειας Ηπείρου τον κ. Βασιλείου Πέτρο, τους αρχηγούς της Μείζονος κ. Ντόντη Ιωάννη(Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι), αλλά και ελάσσονος κ. Καραγιάννη Παναγιώτη(Λαϊκή Συσπείρωση),αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου καθώς και από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη Κώστα.Τις συνεντεύξεις μπορείτε να τις βρείτε και να τις ακούσετε μέσα στην Ιστοσελίδα του Τζουρλάκου.Το θέμα για την Ιστοσελίδα ήταν και είναι ένα από το σοβαρότερα της περιοχής μας και σίγουρα σκαλίζοντας το ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι πτυχές του και έτσι πράγματι δικαιωθήκαμε περίτρανα. Ακούστηκε λοιπόν πώς ο τομέας του ΕΚΑΒ Δολιανών με μόνο 12 εργαζόμενους και ένα ασθενοφόρο όχημα σε αθλία κατάσταση καλύπτει ολόκληρο το Πωγώνι που αυτή τη στιγμή με το νόμο καλλικράτη απαρτίζεται από 75 χωριά,καθώς και το Δ. Ζαγόρι. Ακόμη κατά περιόδους η διεύθυνση της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ έκανε αποσπάσεις 2 υπαλλήλων από τον τομέα των Δολιανών προς άλλους τομείς στα νησιά του Αιγαίου. Επιχειρήθηκε δε και απόσπαση ενός οδηγού από το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου πρός άλλον τομέα. Και αναρωτιέται κάποιος ..Μα είναι δυνατόν!!!. Να σημειώσουμε εδώ πώς ο τομέας Δολιανών στην 5ετή δραστηριότητά του μέχρι σήμερα έχει καλύψει 4.500 περιστατικά. Η αντιπολίτευση του Δήμου Πωγωνίου μείζον και ελάσσων με κοινό αίτημα τους ζήτησαν τη συζήτηση του θέματος από το Δ.Σ. του δήμου Πωγωνίου που έγινε την Τρίτη 23—12—2014 στο Καλπάκι Πωγωνίου. Το αίτημά τους ήταν το κάτωθι:

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 23/12/2014 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει τη σταθερή και αμετάκλητη θέση διατήρησης και ανάγκης αναβάθμισης όλων των δομών Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο.

Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού, η γεωμορφολογία της περιοχής, οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών αλλά και οι αποστάσεις με τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων επιβάλλουν τη διατήρηση αυτών των δομών και την ενίσχυσή τους για καλύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων.

Η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, η απαξίωση του θεσμού των ιατρών υπαίθρου, αλλά και ο πεπαλαιωμένος στόλος του ΕΚΑΒ, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις διασωστών σε άλλες περιοχές μειώνοντας επικίνδυνα τον αριθμό κάλυψης του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών, οδηγούν στο εκ βάθρων ξεθεμελίωμα του συστήματος Πρωτοβάθμιας και προνοσοκομειακής φροντίδας Υγείας. Μέσα σε μια πενταετία τα κρατικά κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά από συνεχείς περικοπές, έχουν μειωθεί κατά 56%, από 6,6 δισ. ευρώ το 2009 σε 2,9 δισ. ευρώ το 2014 και με προβλέψεις για νέα μείωση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού, και ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως ο Δήμος μας.

Τέτοιες αλλαγές φέρνουν μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, ενισχύουν περισσότερο την επιχειρηματική δράση και έχουν στόχο την αύξηση της ιδιωτικής κερδοφορίας  στο χώρο της Υγείας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου, εκφράζει την αντίθεσή του σε τέτοιες πολιτικές κατάργησης κοινωνικών υπηρεσιών που προκαλούν το κοινό αίσθημα δημιουργώντας ανασφάλεια, αναστάτωση και αγανάκτηση στην κοινωνία και  αξιώνει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με  πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επικλήσεις στατιστικών δεδομένων για τη βιωσιμότητα δομών υγείας από τους αρμόδιους, αφενός μεν δεν τιμούν κανέναν, αφετέρου δεν αποτελούν ασφαλή κριτήρια για τη λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών, δεδομένου ότι κρίνονται ως πλασματικά, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας, η ύπαρξη εθνικής οδού και συνοριακής γραμμής, η εξυπηρέτηση σχολικών κέντρων και δομών όπως η «Κιβωτός του Κόσμου», η στήριξη Κέντρων Υγείας και πολλά άλλα.

 • Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις θέσεις των φορέων των Δολιανών για την παραμονή του Τομέα ΕΚΑΒ στα Δολιανά.

 • Απαιτούμε την αναβάθμιση του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών, με διάθεση νέου πλήρως εξοπλισμένου οχήματος 4Χ4, ώστε να είναι δυνατή η ανταπόκριση «παντός καιρού» σε ολόκληρη την περιοχή του Πωγωνίου.

 • Απαιτούμε πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δελβινακίου

 • Απαιτούμε την στελέχωση όλων των Περιφερειακών Ιατρείων με γιατρούς και εξοπλισμό.

 • Να καταργηθεί η αξιολόγηση που οδηγεί σε διαθεσιμότητες, λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια για τους ασθενείς.

 • Να μην συγχωνευθεί – κλείσει καμία κλινική, τμήμα, δημόσια μονάδα υγείας. Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

 • Να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, εφημερίες).

Οι Επικεφαλείς των Παρατάξεων:

Ντόντης Γιάννης

Καραγιάννης Παναγιώτης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στο Δημοτικό Συμβούλιο παραυρέθησαν αρκετοί κάτοικοι των Δολιανών όπου παίρνοντας και το λόγο εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απομάκρυνση του τομέα λέγοντας πώς με το τρόπο αυτό απογυμνώνονται και τα όποια χωριά του Πωγωνίου έχουν μείνει ενεργά και δραστηριοποιημένα.Το πέρας του Δ.Σ έφερε μια ομόφωνη απόφαση θα έλεγα με κάποιες αντιρρήσεις ώς όφειλε από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης του κ.Καραγιάννη Παναγιώτη.Η απόφαση αυτή είναι η κάτωθι:

" ΠΡΟΤΑΣΗ AΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει τη σταθερή και αμετάκλητη θέση διατήρησης και ανάγκης αναβάθμισης όλων των δομών Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο.

Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού, η γεωμορφολογία της περιοχής, οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών αλλά και οι αποστάσεις με τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων επιβάλλουν τη διατήρηση αυτών των δομών και την ενίσχυσή τους για καλύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων.

Η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, η απαξίωση του θεσμού των ιατρών υπαίθρου, αλλά και ο πεπαλαιωμένος στόλος του ΕΚΑΒ, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις διασωστών σε άλλες περιοχές μειώνοντας επικίνδυνα τον αριθμό κάλυψης του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών, οδηγούν στο εκ βάθρων ξεθεμελίωμα του συστήματος Πρωτοβάθμιας και προνοσοκομειακής φροντίδας Υγείας.

Τέτοιες αλλαγές φέρνουν μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, ενισχύουν περισσότερο την επιχειρηματική δράση και έχουν στόχο την αύξηση της ιδιωτικής κερδοφορίας  στο χώρο της Υγείας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει την αντίθεσή του σε τέτοιες πολιτικές και  αξιώνει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με  πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επικλήσεις στατιστικών δεδομένων για τη βιωσιμότητα δομών Υγείας από τους αρμόδιους, αφενός μεν δεν τιμούν κανέναν, αφετέρου δεν αποτελούν ασφαλή κριτήρια για τη λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών, δεδομένου ότι κρίνονται ως πλασματικά, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας, η ύπαρξη Εθνικής οδού και συνοριακής γραμμής, η εξυπηρέτηση σχολικών κέντρων και δομών όπως η « Κιβωτός του Κόσμου», η στήριξη Κέντρων Υγείας και πολλά άλλα.

.Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την παραμονή του Τομέα ΕΚΑΒ στα Δολιανά.

.Απαιτούμε την αναβάθμιση του Τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών, με διάθεση νέου πλήρως εξοπλισμένου οχήματος 4Χ4, ώστε να είναι δυνατή η ανταπόκριση «παντός καιρού» σε ολόκληρη την περιοχή του Πωγωνίου.

.Απαιτούμε πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δελβινακίου

.Απαιτούμε την στελέχωση όλων των Περιφερειακών Ιατρείων με γιατρούς και εξοπλισμό και δεσμευόμαστε για την στήριξη με υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις δομές υγείας του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών".

Μέσα σε μια πενταετία τα κρατικά κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά από συνεχείς περικοπές, έχουν μειωθεί κατά 56%, από 6,6 δισ. ευρώ το 2009 σε 2,9 δισ. ευρώ το 2014 και με προβλέψεις για νέα μείωση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού, και ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως ο Δήμος μας.

 • Να καταργηθεί η αξιολόγηση που οδηγεί σε διαθεσιμότητες, λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια για τους ασθενείς.

 • Να μην συγχωνευθεί – κλείσει καμία κλινική, τμήμα, δημόσια μονάδα υγείας. Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, εφημερίες)

 

Όπως βλέπεται από την αρχική πρόταση της αντιπολίτευσης δεν ψηφίστηκαν από την παράταξη του κ. Καψάλη Κώστα οι 4 τελευταίες παράγραφοι όπου υπήρξε και η προαναφερόμενη διαφωνία με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Απο την πλευρά του κ.Ντόντη έγινε η εξής δήλωση:

Εμείς επιβεβαιώσαμε την θέση μας ότι δίνουμε το χέρι στην παράταξη του Καψάλη κάνοντας ένα βήμα πίσω όταν χρειάστηκε για το συλλογικό συμφέρον της στήριξης της Δομής!!!!!!!

Όπως και να`χει όμως φίλες και φίλοι συμπατριώτες Πωγωνήσιοι αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι πώς,η δημοτική αρχή σύσωμη απαντά αρνητικά στην όποια πρόθεση μετακίνησης του τομέα ΕΚΑΒ Δολιανών,και απεναντίας ζητά την στελέχωση με προσωπικό αλλά και επάνδρωση με άλλα οχήματα του τομέα. Ακόμη ένα συμπέρασμα βγαίνει από την όλη υπόθεση και αυτό είναι πώς το συμπαγές δύσκολα διασπάται.

Καψάλης Χάρης


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...