Banner Πανω
 
 
 

Μια αναμνηστική πλακέτα για τον Ήρωα Παύλο Μελά

 

Άκουσον-Άκουσον...Στη Μασσαλία της Γαλλίας τιμούν τον Ήρωα Μακεδονομάχο Παύλο Μελά και στο Πωγώνι το μοναδικό στοιχείο που έχουμε (τα ερείπια του Πύργου των προγόνων του Παύλου Μελά) για την ύπαρξη αυτής της οικογένειας του Ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, χάνεται μέσα στα άγρια βάτα και τη βρωμιά. Οι εκείνοι είναι πολύ ευαίσθητοι στην προσωπικότητα του Παύλου Μελά ή εμείς είμαστε αγνώμονες σε βαθμό αχαριστίας...Χρόνια φωνάζουμε για τα ερείπια του Πύργου των προγόνων του Παύλου Μελά που υπάρχουν στον Παρακάλαμο Πωγωνίου. Φωνάζουμε πώς εκεί πρέπει να γίνει ένα Μουσείο!!!Να γίνει ένας τόπος-σημείο αναφοράς της ιστορίας του Πωγωνίου ώστε να το γνωρίσει ολόκληρη η Eλλάδα,και όχι μόνο.Αφού ακόμη και νεκρός ο Παύλος Μελάς μπορεί να μας βηθήσει με ανάλογο τουρισμό στην περιοχή. Δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς...Μα κανείς...Απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Πωγωνίου για το θέμα πλείστες φορές και σε συνεντεύξεις μας...Πήραμε την απάντηση πώς ναί θα κάνουμε τα δέοντα...Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου και εκεί με ανάλογες συνεντεύξεις...Πήραμε την απάντηση δεν με έχει ενημερώσει ο δήμος Πωγωνίου. Εντέλλει ποιός δουλεύει ποιόν; Για να ξέρουμε και εμείς οι απλοί πωγωνίσιοι που θέλουμε να αισθανθούμε κάτι διαφορετικό για την περιοχή μας,αλλά κάποια χέρια μας κόβουν την διάθεση με-μιάς. Γιατί; Τί πρόβλημα υπάρχει; Τι τούς εμποδίζει να πράξουν τα δέοντα; Ποιά συμφέροντα είναι από την πίσω πλευρά;Αυτά και άλλα πολλά άς μας τα εξηγήσουν οι κύριοι της δημοτικής αρχής του δήμου Πωγωνίου Αλλά και της Περιφέρεια Ηπείρου.

Γράφει: Ο Χάρης Καψάλης

 

 

Αναλυτικά το άρθρο.

Στη Μασσαλία της Γαλλίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια, το περασμένο Σάββατο, αναμνηστικής πλακέτας για τον καταγόμενο από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων Παύλο Μελά.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ στο ναό των Αγίων Αρχαγγέλων στην πόλη Aix-en-Provence, εγκαινίασε την αναμνηστική πλακέτα του Παύλου Μελά, ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, και μαζί με τους τοπικούς φορείς αποκάλυψαν το πιστοποιητικό βαπτίσεώς του, το οποίο φυλάσσεται στα αρχεία του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασσαλίας. Ο κ. Εμμανουήλ στο λόγο του αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες και στα σημαντικότερα σημεία του βίου του Παύλου Μελά, ο οποίος γεννήθηκε και βαπτίστηκε στη Μασσαλία.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ των οποίων ο Προξενικός Λιμενάρχης, ο Πρόξενος της Κύπρου, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και οι πρόεδροι των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων. Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Πλουμής, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και όλους εκείνους που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την ανάρτηση της αναμνηστικής πλακέτας.
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870. Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά, κόρης εύπορου Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου όπου ακόμα σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Αθήνα το 1874.
Η. Μ.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr