Σήμερα Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025 η Μάνα Γή του Πωγωνίου στο χωριό Δελβινάκι δέχθηκε άλλο ένα παιδί της.
Το δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Πέτρο Λούκα Χαλκιά!!! Ένα παιδί που άφησε το αποτύπωμά του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πού δίδαξε και διέδωσε την παραδοσιακή δημοτική μουσική ,του Πωγωνίου και ΟΧΙ μόνο. Την Πολιτιστική αξία της χώρας που προσωρινά τόν είχε στερηθεί...Αλλό ένα φτωχόπαιδο που ξεκίνησε από τα χωριά της ορφάνιας και της οικονομικής εξαθλίωσης εκείνης της εποχής για να βρεί την τύχη του στα ξένα χώματα (Αμερική) πέραν του Ατλαντικού. Έμεινε κάπου στα 20 χρόνια εκεί έξω παρέα με την Αγάπη του το κλαρίνο αλλά και με πνευματική συντροφιά την ευχή των γονιών για Υγεία και γρήγορο επαναπατρισμό. Έτσι κι`εγινε. Αυτό το παιδί επέστρεψε πλέον ώριμος άντρας και με εμπλουτισμένο το Καλλιτεχνικό περιεχόμενό του και ξεκίνησε την Καλλιτεχνική σταδιοδρομία του πλέον στα πάτρια εδάφη. Η αναγνωρισιμότητα και η δόξα δεν άργησε να έρθει. Όπου κι` αν διάβαινε...όπου κι`αν βρισκόταν λάμβανε παρατεταμένο χειροκρότημα και κουβέντες ντόπιες!!Γνήσιες!!και Καλές!!!.Α ωρέ..Ξέρεις ποιός έπαιξε κλαρίνο στο πανηγύρι μας;;;Ο Πέτρο Λούκας ωρέ...Αυτό το παιδί του Κλή από το Δελβινάκι που πέρασε κι από την Καστάνιανη αλλά και την Χαραυγή Πωγωνίου όταν ήταν ψιά παιδί για κάμποσο καιρό...Και ωρέ αλήθεια σου λέω...Αναστήθηκαν κι`οι πεθαμένοι σου λέω...Αλήθεια Ωρέ...Τόσο καλά που βάραγε!!!Ε....παιδί τού Κλή είναι
!!!Δεν θα ξέρει καλά;;Κι έτσι αυτός ο άντρας πλέον έγινε μόνιμος αποδέκτης κλήσεων σε όλες τις Πολιτιστικές και Θρησκευτικές Εκδηλώσεις όπως,γάμους και πανηγύρια ανά την Ελλάδα. Τόσο ψηλά έφθασε η φήμη του που,η τηλεόραση πάσχιζε να κάνει μια συνέντευξη μαζί του....Κι αυτός τόσο απλά και ταπεινά αφού έλεγε πεντ`έξι λόγια όχι και πολλά ξεκίναγε το μοιρολόϊ και δάκρυζε κι ο ουρανός ακόμη!!!Έτρεμαν τα χέρια των ανθρώπων που κρατούσαν τίς κάμερες μέσα στα στούντιο των τηλεοράσεων...και αφού το γύρναγε στα δυό... Χμ...μη σου πώ μερικοί από αυτούς παράταγαν μικρόφωνα και κάμερες και πιάναν το χορό!!!Και σήμερα που ο κύκλος ζωής έκλεισε πλήθος Καλλιτεχνών έσπευσε να πεί με τον δικό του τρόπο το τελευταίο αντίο σε αυτόν το Μεγάλο Δάσκαλο με ένα μοιρολόϊ λίγο πρίν κατέβει στον κάτω κόσμο...Λίγο πρίν η Μητέρα Γή του Πωγωνίου θα σκεπάσει το σώμα του...ΟΧΙ όμως και το Πνεύμα του!!!ΟΧΙ την Πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του και που συνεχίζεται από άλλους ανθρώπους προσπαθώνατς να τον φθάσουν ...πράγμα δύσκολο όμως...Γιατί αυτός ήταν ο ΕΝΑΣ ο Αληθινός!!! ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς.
Πέτρο Λούκα Χαλκιά θα μείνεις αξέχαστος στην μνήμη όλων μας και είμαι σίγουρος πώς εκεί που θα πάει η ψυχή σου στην επόμενη Πνευματική διάσταση θα ξεκινήσουν κι΄άλλες πνευματικές υπάρξεις να σε αντιγράψουν.
Καλό Παράδεισο.
Γράφει Ο Χάρης Καψάλης



























