Με την μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση ''Ηπειρώτικο πανηγύρι'' που παρουσίασε  η 'Ενωση Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου ''Η Τιτάνη'', ευόδωσε το Άλσος της Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, το βράδυ.

Ένας Ηπειρώτικος αποδημικός Σύλλογος καταξιωμένος και με προσφορά, τόσο στην τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και της πολυπληθούς Ηπειρωτικής κοινότητας της Αττικής που ξεπερνά τις 700.000 ανθρώπους.
Που πρώτο μέλημα και σκοπός του, από της ιδρύσεως του, είναι η διατήρηση και διάδοση των ηπειρώτικων ηθών και εθίμων, του ηπειρώτικου τρόπου ζωής και σκέψης, αλλά και η ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο και που οι ρίζες τους είναι στην αρχέγονη ελληνική και βυζαντινή μουσική. Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της συναδέλφωσης , αλληλοβοήθειας και αλληλουποστήριξης των μελών του Συλλόγου, αλλά και όποιου προστρέξει στον Σύλλογο.
Η Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου λειτουργεί δύο χορευτικές ομάδες νέων και ενηλίκων, καθώς και θεατρική ομάδα και οι εκδηλώσεις του είναι ποικίλης ύλης, με σκοπό να αποτελεί πέραν των άλλων, εστία επικοινωνίας και συνεργασίας.
Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, που διοργανώνει και στους δύο Δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου,  αλλά και που συμμετέχει είτε σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είτε σε επίπεδο άλλων ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής και όλης της χώρας,  έχει εντάξει και την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των δύο Δήμων και εν προκειμένου στις ''Ιωνικές γιορτές της Νέας Σμύρνης''.
Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, το βράδυ πλήθος κόσμου, Ηπειρώτες και μη, κατέκλυσαν τον ειδικό διαμορφωμένο χώρο για την ''μέρα των Ηπειρωτών στις Ιωνικές γιορτές'', όπως  λένε οι Νεοσμυρνιώτες παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζοντας από το παρελθόν, ότι έχουν να ακούσουν, να δουν και να ευχαριστηθούν από την παράσταση,.
Τον Δήμο Νέας Σμύρνης εκπροσώπησε, απουσιάζοντος του Δημάρχου, η Ηπειρώτισσα Αντιδήμαρχος Νόρα Γαλανοπούλου, με τη συμμετοχή πολλών αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που λειτουργούν στο Δήμο αυτό. Ακόμη παρέστει αντιπροσωπεία απο τους εκλεγμένους άρχοντες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής και αντιπρόσωποι άλλων ετεροδημότικων Συλλόγων που δραστηροποιούνται στους προαναφερόμενους Δήμους.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κώστα Κωνή  τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Ταμία Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ. Μένια Βαζούκη και Βίκυ Καραγιάννη- Αράπη. Ηταν εκεί ακόμη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντούγκα, η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'',  Λίλιαν Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών  Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου,  και αντιπροσωπείες, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, Πρόεδροι και μέλη αδελφοτήτων από πολλά χωρία της Ηπείρου, αλλά πάνω απ' όλα ήταν οι Ηπειρώτες, πολλοί Ηπειρώτες της Αττικής και φίλοι της Ηπείρου.  Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει απ΄ αυτή την εκδήλωση η ψυχή της Ηπειρώτικης αποδημίας, ο διαχρονικός και πάντα νέος, με την τεράστια προσφορά, χοροδιδάσκαλος Κώστας Μπατσής
Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ένωσης Κλαίρη Δεληγιάννη-Σωτηρίου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Νέας Σμύρνης, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, έκανε  ένα σύντομο προγραμματισμό για την νέα χρονιά και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν, όσοι δεν συμμετέχουν, στη ζωή του Συλλόγου.
Κατόπιν η Πρόεδρος  με καταγωγή από το Φοινίκι Θεσπρωτίας, παιδικά και εφηβικά βιώματα, από την περιοχή της Μουργκάνας, με μιά εμπεριστατωμένη εισήγηση της, ''έβαλε'' τους θεατές στο κλίμα της μουσικοχορευτικοθεατρικής παράστασης και τα δρώμενα που θα ακολουθήσουν,  που πραγματεύεται την ζωή και τα ήθη και έθιμα των ηπειρώτικων οικογενειών των χωριών  της Ηπείρου αρκετά χρόνια πριν, που τα πράγματα ήταν πιό ανθρώπινα και ειλικρινή.
 Ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δ.Σ. της ΠΣΕ και του Προέδρου Γιώργου Οικονόμου,   ως γνώστης της ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής και όχι μόνο, χαρακτήρισε τον Σύλλογο ως στυλοβάτη στήριξης της ηπειρώτικης παράδοσης, και φάρο αντίστασης στις επιθέσεις που δέχεται ο πολιτισμός μας, από τους ανθρώπους του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τον ελληνικό λαό, στην οικονομία, την απασχόληση και την ευημερία.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αποδημικό κίνημα, εξ΄ αιτίας των νόμων που έχει θεσπίσει πρόσφατα η Κυβέρνηση και που ταυτίζει τους Συλλόγους που προσφέρουν παράδοση και πολιτισμό με τις επαχθείς μή κυβερνητικές οργανώσεις. Παρέθεσε τις πρωτοβουλίες της ΠΣΕ, που συναντήθηκε με τις Ομοσπονδίες των Αποδήμων Κρητών, Ποντίων,  Θρακιωτών, Μακεδόνων και Επτανήσιων, το κοινό κείμενο που συμφώνησαν και απέστειλαν στους Συλλόγους και τους Φορείς της Πολιτείας, ως και τις συναντήσεις που είχε η ΠΣΕ με κυβερνητικούς και τον Ηπειρώτη Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, που δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και την λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του, για να επιλυθεί, το πρόβλημα
Κάλεσε τους παρευρισκόμενους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου να σκέφτονται την Ήπειρο, που οι στατιστικές την εμφανίσουν, σε όλους τους δείκτες τους, ως την πιό βάναυσα πληττόμενη από την οικονομική κρίση περιοχή και να την προτιμούν στις ολιγοήμερες διακοπές τους, γιατί και το τελευταίο ευρώ που θα πάει στην Ήπειρο, έχει μεγαλύτερη αξία για τους μόνιμους κατοίκους της, από όποιο άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.
Κατόπιν χαιρετισμό απήυθυνε ο Ταμίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και μέλος της Ένωσης Ηπειρωτών Ν.Σμύρνης-Π.Φαλήρου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην Ηπειρώτικη ευποιία και ειδικά στην ευεργεσία και το πλούσιο έργο των Ηπειρωτών ευεργετών.
Και ακολούθησαν, η μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση ''Ηπειρώτικο πανηγύρι'',  υπό τους ήχους του κλαρίνου του Χρήστου Λουλεμέ, στο τραγούδι την καταξιωμένο τραγουδίστρια Άννα Μαντζούκη, στο λαούτο και το τραγούδι τον Κώστα Καρρά και το ντέφι τον Παναγιώτη Καλύβα, που συμμετείχαν το θεατρικό τμήμα και τα χορευτικά της Ένωσης, παιδικό και ενηλίκων, που άφησε καθηλωμένους τους θεατές, που έζησαν νοερά στο κλίμα των κατοίκων της Μουργκάνας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Με την λήξη της παράστασης που καταχειροκροτήθηκε, και κατέκτησε εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, προσφέρθηκαν ηπειρώτικες πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο και ακολούθησε ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, με την συμμετοχή όλων στο χορό και για αρκετές ώρες.
Αξίζει να επαινέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών  Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου, για αυτό που μας προσέφεραν, που ήταν κάτι μοναδικό και να κάνουμε ειδική μνεία στους συντελεστές της εκδήλωσης και της παράστασης, την  Πρόεδρο του Συλλόγου Κλαίρη Δεληγιάννη Σωτηρίου, που μαζί με τον πρώην Πρόεδρο και μέλος του Δ.Σ.  Δημήτρη Χρήστου είχαν τον γενικό συντονισμό, αλλά  η ίδια είχε και την σκηνοθεσία και το σενάριο των θεατρικών δρώμενων, σε συνεργασία με τον Ηπειρώτη χοροδιδάσκαλο, αναπληρωτή καθηγητή Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Διονύσιο Κάρδαρη, και τον χοροδιδάσκαλο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου στον παραδοσιακό χορό Κώστα Δημόπουλο, για τα υπέροχα χορευτικά που απολαύσαμε.
Τέλος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια  σε όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στα θεατρικά δρώμενα και τους χορούς. 
 
Και του χρόνου.
 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου