Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2015'', διεκδίκησε την αναστήλωση της Γέφυρας του Κοράκου στον Αχελώο


Ιστορική υποχρέωση-απαίτηση όλων και η αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου


Την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας (ΣΕΦ), πραγματοποιήθηκε απο την Πανηπειρωτική Συνομοσποδία Ελλάδος, η κοπή της ¨Πίτας του Ηπειρώτη¨ η οποία ήταν αφιερωμένη στα ¨Ηπειρώτικα Γεφύρια¨. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί σύλλογοι αδελφότητες και ομοσπονδίες από ολόκληρη την Ελλάδα.
     Με παρέμβαση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας προς τούς διοργανωτές της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον υπεύθυνο του προγράμματος και έφορο πολιτισμού της Πανηπειρωτικής κ. Λαμπρινίδη Αλέξανδρο στην προσπάθεια -που κάνουμε χρόνια τώρα- της αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου όπου φέτος συμπληρώνει τα 500 χρόνια απο την κατασκευή της  (1515).

     Αφίσες της Αδελφότητας με το Πανηπειρωτικό-Πανθεσσαλιωτικό αίτημα που είχαν είχαν τυπωθεί για την περίσταση, δόθηκαν στους επισήμους, πολιτικά πρόσωπα που παρευρέθηκαν και θεσμικούς παράγοντες ενώ αναρτήθηκαν και σε πολλά σημεία του χώρου της εκδήλωσης.Τονίστηκε η ανάγκη ανάγκη αναστήλωσης των δύο γεφυριών της γέφυρας Κοράκου και της Πλακας.Η πρωτοβουλία αυτή της Αδελφότητας σχολιάστηκε ευμενώς από όλους τους παρευρισκομένουςκαι με έκδηλο ενδιαφέρον ζητησαν ενημέρωση επ'αυτού.

     Παρόντες εκτός των άλλων , στην εκδήλωση ήταν και οι δύο Περιφερειάρχες της Ηπείρου κ. Καχριμάνης και Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ,καθώς και η Βουλευτής ΄Αρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη και πολλοί άλλοι  τους οποίους ενημερώσαμε σχετικά και  με  έντυπο υλικό.  επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  ο Προεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του δήμου Γ. Καραισκάκη κ.Κουρτεσας Γεώργιος,  ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας  κ. Κραμπης Δημήτριος..
Το σημερινό αφιέρωμα της κορυφαίας εκδήλωσης της Πανηπειρωτικής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθειά της αναστύλωσης θρυλική γέφυρα Κοράκου. 
         Αποδεικνύει ότι το θέμα από μερικούς δεν έχει ξεχαστεί καθόλου. Σε πείσμα όλων όσων μπορεί να το θεωρούν χαμένη υπόθεση, παλεύουμε να υλοποιηθεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με την Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας Καρδιτσας απο το 2009.Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι οτι επιβάλλεται να για λόγους Ιστορικής μνήμης αλλά και για λόγους ανάπτυξης της περιοχής ως πόλος τουριστικής έλξης. 
Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας -πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, οι ευρωβουλευτές Τζο Λαινεν, Ντόρις Πακ και πολλοί άλλοι. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη στελέχους του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που κατάγεται από την περιοχή, δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη και προστασία  της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου.' 
    Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας με σημαντικότερη ενέργεια την 1η επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε το 2010 στις Πηγές Αρτας  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.

    Η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι»  το όντως μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανιων με άνοιγμα βάσης 45 μ.και ύψος 26 μ. κτίστηκε το 1515 από τον Αγιο Βησσαρίωνα, μητροπολίτη τότε Λάρίσηςκαι ανατινάχθηκε το 1949 από τον Δημοκρατικό Στρατό, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου.

       Πρέπει όλοι Ραδοβιζινοί και Αργιθεάτες, Ηπειρώτες και Θεσσαλοί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευόδωση της προσπάθειας Τώρα με την γενική στήριξη για την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας νομίζουμε ότι για όρους ίσης μεταχείρισης ,και αφού για αυτή βρέθηκε-και μπράβο του- αμέσως χρηματοδότης, να γίνει το ίδιο και για την γέφυρα Κοράκου. Αξίζει να το παλέψουμε όλοι μαζί, γιατί κοινή είναι τώρα η μοίρα των δυο γεφυριών που μεταφορικά,είναι και πρώτα εξαδέλφια αφού ο Άραχθος και ο Αχελώος ήταν αδέλφια κατά την μυθολογία.. ..Έτσι αξίζουν ίδια αντιμετώπιση !!!!

Πεςρισσότερο φωτογραφικό υλικό απο το Σ.Ε.Φ στο

http://pigesartas.gr/%CE%9D%CE%AD%CE%B1.html

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας

Χρήστος Β. Καπερώνης

 

 


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου