ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ   28-3-2015

            «ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

                               ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ»


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949  ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ         

                                    ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ   

                    ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ

                                       

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, μέλος της «Διαπεριφερειακής Οργανωτικής  Επιτροπής για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου»   εκφράζει την χαρά και ικανοποίηση για την σημαντική σημερινή παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου . Είναι το επιστέγασμα προσπαθειών και δικαίωση μιας 5ετούς συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2010 με την διοργάνωση σχετικής ημερίδας στις Πηγές ΄Αρτας  ώστε επιτέλους το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Ήρθε σήμερα που συμπληρώνονται 66 χρόνια από την καταστροφή της (28 Μαρτίου του 1949) αλλά και με την συμπλήρωση εφέτος των πεντακοσίων χρόνων από της κατασκευής της( 1515 ) Η παρέμβαση αυτή αποκτά μία  ιδιαίτερη βαρύτητα. Δείχνει τη θέληση όλων μας να πετύχουμε..  Επισημαίνεται ότι  η γέφυρα Κοράκου έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, χτίστηκε  πολύ πριν και από το περίφημο γεφύρι της Άρτας που η κατασκευή του στη σημερινή μορφή του χρονολογείται μετά το 1600 

      Πρέπει εδώ όμως να επισημάνουμε ότι η σημαντική αυτή παρέμβαση των τριών προσωπικοτήτων, όπως του Προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  και των δύο Ευρωβουλευτών  αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών παραγόντων και προσωπικοτήτων που εξέφρασαν την στήριξή των, φέρει την προσωπική σφραγίδα των συνεχών προσπαθειών του συμπατριώτη μας από την Μεγαλόχαρη Άρτας Αντώνη Κοσσυβάκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε το θέμα της και το μετέφερε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αφού πίστεψε στο εγχείρημα. Μαζί μας έχει ενώσει τις δυνάμεις του για την επιτυχία του σκοπού. Τον ευχαριστούμε πολύ !
   Εξ υπαρχής πιστέψαμε σε αυτή την προσπάθεια  αλλά  και είχαμε μαζί μας όλα τα μέλη πρώην και νυν  της «Διαπεριφερειακής Επιτροπής Άρτας -Καρδίτσας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου»  με πρόεδρο τον κ.Μενέλαο Παπαδημητρίου,το Κ.ΠΕ Μουζακίου με τον  κ. Κώστα Γραμμένο αλλά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Α.Καχριμάνη ,τον  Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β.Ψαθά,τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη κ. Π.Μίγδο,καθώς  και τιςΑυτοδιοικητικές αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και  του Δήμου Αργιθέας.   Όλοι μαζί με μια φωνή Ηπειρώτες και Θεσσαλοί  να διεκδικήσουμε   την υλοποίηση του αιτήματός που αποτελεί εν τέλει   και μια ανεξόφλητη  ιστορική υποχρέωση. Αυτή η πολύπλευρη στήριξη και συμμετοχή όλων των προαναφερομένων  στην προσπάθεια υλοποίησης ,είναι μία ικανοποίηση που μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε.

Ευχαριστούμε όλες τις προσωπικότητες Ελληνικές και Διεθνείς ,που στηρίζουν την ανακατασκευή της γέφυρας Κορακου αλλά και την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου και της ευρύτερης περιοχής .Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν μέχρι σήμε ρα,και  εξακολουθούν να στηρίζουν   ενεργά την προσπάθεια αυτή και που  δεν είναι δυνατόν ν' αναφερθούν ονομαστικά   στην παρούσα.

 Είναι μια μεγάλη ικανοποίηση η σημερινή εξέλιξη  αφού διαφαίνεται πλέον μία καλή προοπτική για την έκβασή του. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε.

 ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ  ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ 

                                                   

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κοιλάδα Αχελώου 28 Μαρτίου 2015

 

Ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και των ευρωβουλευτών Μανώλη  Γλέζου και Γιώργου Γραμματικάκη με αίτημα την ανακατασκευή της  ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.    (Βίντεο)

Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν με τις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτές, Μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή  και τα εξήντα έξη  από την ανατίναξη της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.  Έρχονται να προστεθούν και αυτοί στις δεκάδες διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες που με παρεμβάσεις κατά καιρούς   ζητούν με επιμονή και συνέπεια την ανακατασκευή της.

Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη τονίζουν μεταξύ άλλων και σημειώνουν  ότι η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στη δήλωσή του τονίζει: "Αγαπητοί φίλοι  της κοιλάδας του Αχελώου, η Γέφυρα Κοράκου, είναι κομμάτι  της πολύ σημαντικής ιστορικής κληρονομιάς όχι μόνο της χώρας σας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, και κάθε χρόνο στηρίζω όλους αυτούς τους φίλους που παλεύουν για την ανακατασκευή αυτής της σημαντικής γέφυρας". 


Ο Μανώλης Γλέζος στη δήλωσή επισημαίνει: «Το Γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο πρέπει οπωσδήποτε να ξανακτιστεί. Για πάρα πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι παλιότερο υπάρχει στον τόπο μας πρέπει να ξανακτιστεί και είναι από τα αρχαιότερα μνημεία το γεφύρι αυτό. Πέρα από αυτό όμως δείχνει τη μεγάλη τέχνη των Ελλήνων Ιεροφαντών της πέτρας, του πελεκητή, του λιθοξόου, του κτίστη. Όλη η λειτουργία για το κτίσιμο δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει τις σχέσεις του ανθρώπου με την πέτρα. Δείχνει τη συνείδηση που έχει αποκτηθεί ανάμεσα στην πέτρα και στον άνθρωπο και γιαυτό το λόγο πρέπει οπωσδήποτε όλα τα γεφύρια να ξανακτιστούν  και όλα τα παλιά κτίρια να ξανακτιστούν γιατί αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο επιβάλλεται να μην ξεφύγουμε από μια κληρονομιά πολιτισμική που έχουμε και που πρέπει να μείνει στον τόπο μας.»

Ο Γιώργος Γραμματικάκης στη δήλωσή του τονίζει:  «Η αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία είναι βέβαια η Γέφυρα Κοράκου που κλείνει τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή της, πολύ παλιά, πανέμορφη και που βέβαια κάποια στιγμή ανατινάχτηκε και κάποια ακόμα παραπέρα στιγμή είχε μια τελική καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες - τις οδυνηρές - στον Αχελώο. Αυτό μας θυμίζει και η ανάγκη της σύντομης ανακατασκευή της, της πιεστικής ανακατασκευής της μας θυμίζει τη σημασία που έχουν τα μνημεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι γέφυρες, ιδιαίτερα η περιοχή του Αχελώου, γιατί συνδέουν το παρελθόν με το παρών. Είναι πράγματι γέφυρες παρελθόντος προς το παρών αλλά ένας λαός που ξέρει καλά την ιστορία του που σέβεται τα μνημεία του είναι και  η γέφυρα από το παρόν προς το μέλλον. Γιαυτό λοιπόν ενώνω και εγώ τη φωνή μου με όλες τις άλλες φωνές που επιμένουν στο σεβασμό των Ελληνικών μνημείων, κάθε είδους Ελληνικών μνημείων και ειδικά των ιδιαίτερων μνημείων του Αχελώου γιατί αυτό θα μας διδάξει πολλά για το παρελθόν και θα μας δείξει ένα δρόμο προς το μέλλον.» 

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή της και 66 χρόνια από την ανατίναξή της. Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου - με πρωτεργάτες την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την Διαπεριφερειακή Επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας - έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της. Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Η γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. Δυστυχώς από τις πρόσφατες πλημμύρες τα δύο κομμάτια που απόμειναν λιγόστεψαν ακόμα

Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας -πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κοιλάδα του Αχελώου με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής τονίστηκε ότι το αίτημα της ανακατασκευής παραμένει πάντα επίκαιρο ιδιαίτερα φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση πεντακοσίων χρόνων από την κατασκευή της και 66 χρόνια από την ανατίναξή της.

Στη διάρκειά της έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα σημερινά δεδομένα και συζητήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη του θέματος σε Κεντρικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της Κυβέρνησης και των Κομμάτων καθώς και των Ευρωπαϊκών Θεσμών: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Ήδη έχει ενημερωθεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα και πολλοί ξένοι Ευρωβουλευτές αλλά και οι Έλληνες.

Θα γίνει προσπάθεια επισημάνθηκε να εξευρεθούν πόροι και μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για να ενταχθεί όχι μόνο η ανακατασκευή της Γέφυρας αλλά και η ανάπλαση της γύρω περιοχής, μαζί και του Φυλακίου "Κούλιας", με τη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου Πέτρινων Γεφυριών - μιας και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σημαντικά και ιστορικά πέτρινα γεφύρια, όπως της Κουτσοκαμάρας, του Αυλακίου - Καταφυλλίου, των Ελληνικών Καρδίτσας-

Πολυνερίου Τρικάλων, του Πετρωτού, της Καρυάς, των Βρουβιανών, του Μανώλη - που ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα και συνεδριακού κέντρου ώστε να υπάρξουν βήματα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων της.

 Οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες  που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και οι οποίοι έχουν κάνει την προμελέτη εξήγησαν τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η αναστήλωση και επεσήμαναν

- ότι η ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου με χρήση παραδοσιακών μεθόδων και υλικών είναι απολύτως εφικτή

- ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση μιας ομάδας μελετητών με κατάλληλη εξειδίκευση

- ότι καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να παίξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την πολύτιμη γνωσιακή του βάση και το έμπειρο επιστημονικό του δυναμικό.

Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση προστασία του Φυλακίου (Κούλια) που σώζεται στη βορειοανατολική όχθη του Αχελώου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της γέφυρας και σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Η προτεινόμενη επέμβαση αφορά στην κατασκευή προστατευτικής στέγης με ελαφρά υλικά, η οποία δεν έχει απαγορευτικό κόστος και η οποία θα δώσει ακόμα πολλά χρόνια ζωής στο μνημείο, έως ότου γίνει η ολική του αποκατάσταση.

Βίντεο με τις δηλώσεις Μάρτιν Σούλτς, Μ. Γλέζου και Γ. Γραμματικάκη: http://youtu.be/j9WzzCI7Im4

Βίντεο με πλάνα Αχελώου στη Γέφυρα Κοράκου: http://youtu.be/oTkNcYHcpjk

Βίντεο με φωτογραφίες από Γέφυρα Κοράκου: http://youtu.be/vpNZrtSAvvE

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου