Banner Πανω
 
 
 

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

 

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣΑθήνα, 11 Μαρτίου 2012

Αγαπητές Συμπατριώτισσες και αγαπητοί Συμπατριώτες

Το Δ.Σ σας καλωσορίζει στη σημερινή ετήσια απολογιστική Γ.Σ. Η κορυφαία αυτή διαδικασία της οργάνωσής μας γίνεται σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης. Κρίσης που έχει οδηγήσει το λαό μας σε απόγνωση, κρίσης που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης και προσφοράς.Αγαπητοί συμπατριώτες είναι γεγονός πως το σήμερα δεν έχει καμιά σχέση και ομοιότητα με το εχθές . Εκείνο που εχθές ήταν κεκτημένο , σήμερα μοιάζει ως απραγματοποίητο όνειρο . Η οικονομική εξαθλίωση του λαού μας, σημαίνει διάλυση της κοινωνικής συνοχής και οδηγεί καθημερινά σε πρωτοφανείς κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις. Η πραγματικότητα αυτή έχει επηρεάσει βαθύτατα την οργάνωσή μας, τις Αδελφότητές, τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις μας. Η ανεργία , η φτώχεια , η ανέχεια και η μιζέρια έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της ζωής όλων μας και έχουν οδηγήσει τα μέλη μας σε υποτονικότητα. Με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τον τελευταίο καιρό και που πλήττουν την αποδημία και τη γενέτειρα ασχολήθηκε το Δ.Σ. και εξέδωσε σχετικά ψηφίσματα καταδίκης, καλώντας παράλληλα όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους αποφασιστικά και οργανωμένα , μέσα από τις οργανώσεις της αποδημίας. Σήμερα για την οργάνωσή μας και για τα μέλη μας έχουν κλείσει οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από οποιοδήποτε κρατικό φορέα και ειδικότερα από το καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Όλοι ακούσαμε ότι κόπηκαν από το Υπουργείο αυτό 25 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για χρηματοδοτήσεις φορέων παραγωγής πολιτισμού . Παρά τη δεδηλωμένη αντίθεσή μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παραγωγή πολιτισμού δεν είναι μια ιστορία κέρδους αλλά πνεύματος και ηθικού αναστήματος ενός λαού, εν τούτοις η περικοπή αυτή είναι πλέον πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα αυτή μας αναγκάζει να αλλάξουμε πολιτική ως προς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων χωρίς εισιτήριο. Αυτό δεν σημαίνει, ότι το Δ.Σ δεν θα καταβάλλει συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες, για εξασφάλιση χορηγιών τόσο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, όσο και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όμως και στον τομέα αυτό έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Παρά την οικονομική δυσπραγία, το Δ.Σ. ανέπτυξε δράσεις και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε καίριας σημασίας ζητήματα . Σεις θα κρίνετε αν ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι πλούσιος ή όχι .

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2012

Η πολιτιστική δράση διαχρονικά αποτελεί ένα από τους κύριους άξονες στο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Το πολιτιστικό έργο της, με τον πολύπλευρο, πολύτροπο και πολύκαρπο χαρακτήρα του, επιβεβαιώνει την καταξίωση της Π.Σ.Ε. ως κορυφαίου συλλογικού φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο.Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, σε πείσμα του γενικότερου, αποθαρρυντικού κλίματος μιας διαρκώς εντεινούμενης κρίσης, η Π.Σ.Ε. εμπλούτισε και αναβάθμισε την πολιτιστική της δράση. Ο απολογισμός για την περίοδο 2011-2012 επιβεβαιώνει με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο αυτή τη διαπίστωση.

Α. Ένας μικρός απολογισμός της περιόδου 2011 - 2012
Οι αντικειμενικές συνθήκες που ορίζει η εντεινόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση προσδίδουν στο πολιτιστικό έργο της Π.Σ.Ε. ιδιαίτερο βάρος και αξία. Η κρίση, παρότι θέτει απαγορευτικά όρια και δυσχεραίνει το έργο μας - δοκιμάζοντας όχι μόνο την προοπτική μας αλλά και την τωρινή μας υπόσταση - δεν μετατρέπεται σε άλλοθι απραξίας ή υπολειτουργίας αλλά αποτελεί κίνητρο ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας και επιμονής για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες και ευθύνες των καιρών, για να διαβούμε την κρίση πιο συσπειρωμένοι, πιο συλλογικοί, πιο δυνατοί. Κι ο πολιτισμός είναι ένα όπλο αναντικατάστατο σε αυτή τη μάχη.Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις - οδηγούς της δράσης μας και ως η καλύτερη συνηγορία τους στην πράξη, παρουσιάζεται από το Δ.Σ. ο απολογισμός της πολιτιστικής δουλειάς της Π.Σ.Ε. για την περίοδο 2011-2012. Στην περίοδο αυτή, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα - αναφερόμενα κατά χρονική ακολουθία:
Η Πολιτιστική Επιτροπή συνεδρίασε συνολικά οκτώ φορές σε ολομέλεια και, κατά περίπτωση, σε έξι μικρότερης συμμετοχής συνεδρίες. Η Πολιτιστική Επιτροπή και φέτος ήταν η μόνη επιτροπή με αδιάλειπτη, τακτική λειτουργία και διαρκή καρποφορία στη ζωή της Π.Σ.Ε. Η ακόμη μαζικότερη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της - ζητούμενο διαρκές στην όλη λειτουργία μας - θα διασφαλίσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Διοργάνωση της εκδήλωσης "Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ", το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη και τη συμμετοχή των Ενώσεων και των Συλλόγων Ηπειρωτών Δυτικής Αθήνας. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης πρόβαλε με ποιοτικό τρόπο και στοιχεία πολυθεάματος, τη διαχρονία και την αξία των αγώνων των Ηπειρωτών, αναδεικνύοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα τους. Το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και η οικονομική κατάσταση της Π.Σ.Ε. επέβαλαν την ανάγκη έκδοσης εισιτηρίου με την ελάχιστη τιμή των 5 ευρώ. Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, με τους πάνω από δύο χιλιάδες θεατές, ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες πολλών από εμάς, αναδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες της Πανηπειρωτικής σε μια τέτοια κατεύθυνση ακόμη και στις σημερινές συνθήκες και σε εκδηλώσεις με εισιτήριο.
Διοργάνωση, για δεύτερο καλοκαίρι, του κύκλου πολιτιστικών, περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο με τίτλο "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011". Με πρόγραμμα διευρυμένο χρονικά και γεωγραφικά, οι "ΟΧΘΕΣ" εξαπλώθηκαν σε όλη την Ήπειρο, με σταθμούς τη Φοινίκη της Βορείου Ηπείρου, τη Λαγγάβιτσα και το Θεογέφυρο στον ποταμό Καλαμά, την Αετόπετρα και το παραδοσιακό πανηγύρι της, το Γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, τα χωριά Λίππα και Σιστρούνι στην Λάκκα Σούλι, τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, το Πολυστάφυλλο και τις πύλες του Άδη στον Αχέροντα, τη Λίμνη Ζηρού και το περιβαλλοντικό κέντρο. Οι πολύτροπες εκδηλώσεις συμπεριλάμβαναν συναυλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, περιήγηση, πεζοπορία, παραστάσεις διαμαρτυρίας αποτελώντας το δεύτερο βήμα ενός πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής για την Ήπειρο και, ιδιαίτερα, για την παρουσία της Συνομοσπονδίας στο γενέθλιο τόπο μας και την τόνωση της σχέσης της με τη νέα γενιά και τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Πολύτιμη στάθηκε η συνεργασία της Ομοσπονδίας Λάκκα Σούλι, της Αδελφότητας Ρωμανιωτών καθώς και άλλων Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών, Αποδημικών φορέων και προσώπων. Ας σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικό κόστος, χάρη στην εθελοντική συμμετοχή των καλλιτεχνών και τη χορηγία εξοπλισμού από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Άπειρος". Η οικονομική αδυναμία της διοργάνωσης εκμηδένισε, στην πράξη, τις δυνατότητες ευρύτερης προβολής των εκδηλώσεων, με φυσικό αποτέλεσμα την αναντίστοιχη συμμετοχή σε κάποιες από αυτές. Το δεύτερο βήμα του νέου θεσμού, σε οικονομικές συνθήκες πρωτόγνωρα δύσκολες, χωρίς εκπτώσεις σε πρόγραμμα και προσανατολισμό, εγγράφει τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον του, προσφέροντας ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό πλεονέκτημα στη δράση μας.
Διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης μνήμης και πολιτισμού στα Γιάννενα, στο χώρο του Ιτς Καλέ, με τίτλο "400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ" στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Η εκδήλωση αποτελούσε την κορύφωση ενός διήμερου κύκλου εκδηλώσεων που ξεκίνησε από το ορμητήριο του Διονυσίου - τη Μονή Διχουνίου και συνεχίστηκε με ημερίδα στο χωριό Ραδοβίζι. Στο διήμερο - και στην εκδήλωση στα Γιάννενα - συμμετείχαν και συνεργάστηκαν με την Π.Σ.Ε. η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Παύλου Βρέλλη και άλλοι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην αποφασιστική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την οικονομική στήριξη από το Εθνικό Λαχείο και τη Δ.Ε.Π.Α. Η εκδήλωση, με το ποιοτικό σενάριο, το περιεχόμενο και τους συντελεστές της, με στοιχεία πολυθεάματος όμορφα ταιριασμένα στο χώρο του Ιτς Καλέ, αποτέλεσε κεντρικό πολιτιστικό γεγονός για την Ήπειρο, αναβαθμίζοντας την παρουσία της Π.Σ.Ε. στο γενέθλιο τόπο μας. Η μεγάλη επιτυχία, και ως προς την προσέλευση και ως προς την αποτίμησή της, μας παρακινούν στη θεσμοθέτηση ανάλογων, μεγάλων εκδηλώσεων κάθε Σεπτέμβριο στην Ήπειρο, στα Γιάννενα αλλά και στις άλλες πόλεις.Διοργάνωση της "ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ" στις 5 Φεβρουαρίου 2012 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, μια διοργάνωση που ο συλλογικός απολογισμός, στο πλαίσιο του Δ.Σ. και της Πολιτιστικής Επιτροπής, χαρακτήρισε σαν την καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ηπείρου και τα 75 χρόνια της Π.Σ.Ε. Η εισαγωγή νέων στοιχείων στην εκδήλωση αναβάθμισε τη δομή και το περιεχόμενό της, προσδίδοντας νέα πνοή και εγγράφοντας ακόμη πιο αισιόδοξες υποθήκες για το μέλλον. Κυριότερα νέα στοιχεία ήταν η συμμετοχή πολλών, εναλλασόμενων κομπανιών στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης και, κυρίως, η εισαγωγή, ως ένθετου στην εκδήλωση, του πρώτου βήματος μιας νέας ενότητας με τίτλο "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ". Στην ενότητα αυτή φέτος φιλοξενήσαμε τους Κρήτες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που μας ενώνουν διαχρονικά μαζί τους. Η κρητική μουσική και οι κρητικοί χοροί πλημμύρισαν το Σ.Ε.Φ. και τις καρδιές των θεατών που, φέτος, σε πείσμα της κρίσης ήταν ακόμη περισσότεροι από πέρυσι. Παρότι αποφασίστηκε η έκδοση εισιτηρίου, η διακίνησή του ήταν αναντίστοιχη της απόφασης και, στην πράξη, η είσοδος ήταν, σε μεγάλο μέρος, ελεύθερη, θέτοντας αυτοκριτικά ερωτήματα για την υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων. Το οικονομικό διακύβευμα της διοργάνωσης υπερκαλύφθηκε, χάρη στη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η προετοιμασία και η διοργάνωση της εκδήλωσης αξιοποίησε τη συλλογική συμμετοχή πολλών συμπατριωτών, προσώπων και φορέων και η τηλεοπτική της μετάδοση από την ΕΡΤ world αποτέλεσε ένα βήμα προβολής της Συνομοσπονδίας προς όλους τους απόδημους Ηπειρώτες απανταχού στον κόσμο.Πέρα από αυτές τις μεγάλες εκδηλώσεις της η Π.Σ.Ε. συμμετείχε και στήριξε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων άλλων δικών μας φορέων, συμβάλλοντας με το κύρος της στην προβολή και την επιτυχία τους.Η Πολιτιστική Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την περίοδο 2012- 2013 με γνώμονα τον σταθερό άξονα της προσπάθειάς μας: Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Και για αυτό απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε Ομοσπονδίες, Συλλόγους, Ενώσεις και Αδελφότητες, να πλαισιώσουν τη δουλειά της Πολιτιστικής Επιτροπής, να στηρίξουν ακόμη πιο αποτελεσματικά την πολιτιστική δράση της Π.Σ.Ε. και την πολιτιστική ζωή της Ηπειρώτικης Αποδημίας..Στην κατεύθυνση αυτή, ο Έφορος Πολιτισμού θα παρουσιάσει αργότερα τον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενεργειών και δράσεων για την ερχόμενη περίοδο.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

Ένας από τους τρεις κύριους άξονες δραστηριοτήτων, όπου ενεργοποιείται η ΠΣΕ, είναι κι η ανάπτυξη. Κατά τη χρονιά που πέρασε, διαρκές και αδιάπτωτο υπήρξε το ενδιαφέρον του Δ.Σ. για την ισότιμη ανάπτυξη της Γενέτειρας και τη βελτίωση της θέσης των κατοίκων της. Είναι γεγονός πως την ανάπτυξη της Ηπείρου δεν μπορούμε να τη δούμε ξεκομμένη από την προστασία του περιβάλλοντος και των ιδιαίτερου κάλλους και ομορφιάς τοπίων της, τη διάσωση και προβολή τόσο των αρχαιολογικών της χώρων , όσο και των ιστορικών της μνημείων. Ανάπτυξη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων δεν είναι μόνο στρεβλή, είναι και επικίνδυνη. &nb sp;Η επιτροπή ανάπτυξης, που έχει συσταθεί στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών της Συνομοσπονδίας μας με απόφαση του Δ.Σ. για την υποβοήθηση του έργου του, αποτελούμενη όχι μόνο από μέλη του Δ.Σ. αλλά και από εκλεκτά μέλη Αδελφοτήτων και Ομοσπονδιών, με υπεύθυνο τον ταμία του Δ.Σ. παρήγαγε σημαντικό έργο. Αξιοποίησε το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και της Αποδημίας- με πρωτοστάτη τον διδάκτορα φυσικό περιβαλλοντολόγο Νίκο Γιαννούλη, τον οποίο και από τη θέση αυτή ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά του στην Π.Σ.Ε- και εισηγήθηκε στο Δ.Σ. την πραγματοποίηση προημερίδων στην Πρέβεζα, Άρτα , Αμφιλοχία και Βόνιτσα για το θέμα ρύπανσης του Αμβρακικού κόλπου .Πράγματι το Δ.Σ. σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των δήμων των παραπάνω πόλεων , κυρίως όμως με την αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων των παραπάνω Πανεπιστημίων πραγματοποίησε στις 13, 14 και 15 Μαϊου 2011 τις προημερίδες αυτές.
Είναι γνωστό το θέμα του Αμβρακικού κόλπου το οποίο έχει δημιουργηθεί από εξωγενείς παρεμβάσεις και εν πολλοίς ανεπίτρεπτες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη μείωση του οξυγόνου στο νερό και στην ανατροπή του συστήματος της ισορροπίας των υδάτινων πόρων. Μπροστά σ' αυτή την θλιβερή πραγματικότητα κάναμε αυτές τις προημερίδες όχι για να επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ακόμη ότι ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει αλλά δώσαμε κατεύθυνση και προσανατολισμό στους πανεπιστημιακούς μας δασκάλους και στους ειδικούς επιστήμονες να προτείνουν λύσεις πρακτικά ωφέλιμες, οικονομικά αποδεκτές έτσι ώστε να περισώσουμε ό,τι περισώζεται και όπως περισώζεται από τον Αμβρακικό για να καταστεί αυτός πηγή πλούτου που θα κρατήσει τον πληθυσμό στον τόπο του και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι στον Αμβρακικό και όχι μόνο, ακολουθήθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και τα συλλογικά αγαθά της ζωής και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και που οδήγησε σ' αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αλλάξει λόγω των αποτελεσμάτων και προτείνουμε να ακολουθηθεί μία άλλη αξιοβίωτη ανάπτυξη που να βρίσκεται σε διαλεκτική αρμονία ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η φύση. Άμεσα προγραμματίζουμε , να πραγματοποιηθεί και η κεντρική ημερίδα εδώ στην Αθήνα ώστε με καταγεγραμμένα πλέον τα προβλήματα και τις προτάσεις να δρομολογηθούν λύσεις προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα απορρύπανσης, θωράκισης και σωτηρίας του Αμβρακικού Κόλπου. Λύσεις βιώσιμης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος, του ξεχωριστού και πανέμορφου αυτού τόπου της Ηπείρου και της πατρίδας μας.

ΚΑΛΑΜΑΣ

Παρέμβαση έκανε το Δ.Σ και για τον Καλαμά στις 23 και 24 Ιουνίου 2011 στην Ηγουμενίτσα, σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο  Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Στην ημερίδα αυτή αφού αναλύσαμε τις αιτίες ρύπανσης υπεραμυνθήκαμε της εφαρμογής ενός ελάχιστου παρεμβάσεων που έχει προτείνει το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ως πρός τον καθαρισμό της τάφρου Λαψίστας, αρκεί όπως τονίσαμε να προσδιοριστεί ο φορέας , τα τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμού , η εξασφάλιση των πιστώσεων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Αναφερθήκαμε επίσης και στην προτεινόμενη υπηρεσία φύλαξης , της οποίας πρέπει να προσδιορισθεί ο φορέας και οι πηγές χρηματοδότησης , καθώς και στον έλεγχο των βιομηχανιών , για το πόσες από αυτές έχουν συνδεθεί με το βιολογικό καθαρισμό , πόσες πραγματοποιούν ορθά τον βιολογικό καθαρισμό και ως πρός το τι θα πρέπει να προβλεφθεί για εκείνες που δεν συμμορφώνονται.Τέλος αναφερθήκαμε και στην επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της πόλεως των Ιωαννίνων καθώς και στα μέτρα στήριξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας ,και των βιοτεχνιών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μετεγκατασταθούν , για να μη συνεχίσουν να ρυπαίνουν τον Καλαμά.

ΦΡΑΓΜΑ ΑΡΑΧΘΟΥ

Είναι γεγονός ότι το Γενάρη του 2012 , τόσο οι Ηπειρώτες της Αποδημίας , όσο και οι φορείς και κάτοικοι της Ηπείρου και περισσότερο της περιοχής του ορεινού όγκου Τζουμέρκων, βρέθηκαν σε αναστάτωση και αναβρασμό , γιατί όλως απρόσμενα η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου , επανέφερε με φωτογραφικές διατάξεις ενός πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που συζητήθηκε στη Βουλή και είναι σήμερα νόμος του Κράτους , το θέμα του Η/Φ Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό.Η Πανηπειρωτική μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμέρκων , όπως και κατά το παρελθόν είχαν δώσει για το ίδιο θέμα σκληρούς , επίμονους και μακροχρόνιους αγώνες ,- οι οποίοι στέφθηκαν με επιτυχία, αφού με απόφαση του ΣτΕ του 2007 ακυρώθηκαν και η άδεια περιβαλλοντικών όρων και η άδεια παραγωγής ενέργειας από το εν λόγω υδροηλεκτρικό έργο,- έτσι και σήμερα αντιδρά με το ίδιο πάθος και με την ίδια ένταση.Αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το θέμα , συνεδρίασε το Δ.Σ , όρισε επιτροπή , απέστειλε τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ , οργάνωσε με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών κοινή συνέντευξη τύπου , αντιπροσωπεία του Προεδρείου επισκέφθηκε στη Βουλή όλους τους Βουλευτές της Ηπείρου καθώς και τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου , γνωστοποίησε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας μας και ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων αυτών που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξομοιώνουν τα μεγάλα Η/Φ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δυστυχώς δεν αποσύρθηκαν οι διατάξεις αλλά τροποποιήθηκε μόνο η διάταξη του άρθρου 56 επί τα βελτίω. Μετά την άρνηση του Υπουργού να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις , αποστείλαμε μακροσκελή και εμπεριστατωμένη επιστολή προς όλους τους Ηπειρώτες Βουλευτές , προς τις Κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και προς την Περιφέρεια Ηπείρου , στην οποία ανατρέπομε κατά νομικό τρόπο την επιχειρηματολογία του κ. Υπουργού και καλούμε τους Βουλευτές να επιμείνουν στην απόσυρση των διατάξεων και κατά πάσα περίπτωση στην καταψήφισή του.Δεν υπάρχει φορέας σήμερα τόσο της γενέτειρας όσο και της αποδημίας που να ασπάζεται τις θέσεις της Κυβέρνησης , αντίθετα υπάρχει καθολική απόρριψη.Γιατί είμαστε αντίθετοι με το εν λόγω έργο; Είμαστε αντίθετοι 1)Γιατί δεν μπορεί να εκχωρείται ο δημόσιος πλούτος της χώρας υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εις βάρος μιας ολόκληρης περιοχής . Εξ άλλου η Ήπεριρος έχει συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο τεράστια φράγματα στο ίδιο ποτάμι τον Άραχθο , το φράγμα Πουρνάρι 1 ισχύος 100 ΜW και το φράγμα Πουρνάρι 2 ισχύος 45 MWκαι είναι βαρύ το τίμημα που έχει πληρώσει από τη λειτουργία τους. 2) Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα επέλθουν τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικοσύστημα της περιοχής. 3)Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι πλέον βέβαιον ότι θα καταρρεύσει το ιστορικό και μοναδικό στα βαλκάνια μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας. 4) Είμαστε αντίθετοι γιατί επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον αγροτοτουρισμό θα πάνε χαμένες και κατά πάσα περίπτωση οι θέσεις εργασίας με την περαιτέρω ήπιας μορφής τουριστική αξιοποίηση της περιοχής θα είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που προβλέπει η λειτουργία του Η/Φ. 5) Είμαστε αντίθετοι γιατί με το νέο νόμο παρακάμπτεται κατά πραξικοπηματικό τρόπο τόσο ο από 2003 περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου ο οποίος έχει εγκριθεί από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος , όσο και το χειρότερο όλων αγνοείται και πετάζεται στο καλάθι των αχρήστων η απόφαση του ΣτΕ. Με την ψήφιση του νόμου ο κίνδυνος είναι ανά πάσα στιγμή υπαρκτός αφού εξομοιώθηκαν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες κατασκευάζονται κατά παρέκκλιση κάθε εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού. Γι΄ αυτό και σήμερα η Γ. Σ. πρέπει να στείλει ένα μήνυμα μέσω ψηφίσματος προς κάθε κατεύθυνση , ότι όλοι οι Ηπειρώτες θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ,και θα υψώσουμε τις φωνές μας με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας έτσι ώστε το έργο να μη γίνει.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Επίσης το Δ. Σ. μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου και της ΔΕΠΑ ασχολήθηκε σε ειδική συνεδρίαση στις 14 Απριλίου 2011 με το άλλο μεγάλο θέμα της έλευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο.Όταν διαπιστώσαμε από τα πρακτικά της βουλής ότι το θέμα της διανομής του φυσικού αερίου στην Ήπειρο παραπέμπεται στις καλένδες , με απόφασή μας την οποία κοινοποιήσαμε στο αρμόδιο Υπουργείο ,σε όλους τους Ηπειρώτες Βουλευτές και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων , διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα για την γενόμενη διάκριση εις βάρος της Πατρίδας μας και καλέσαμε την Κυβέρνηση , να προβεί πάραυτα σε προέγκριση , έγκριση μελέτης και κατασκευή του έργου διανομής φυσικού αερίου από τον Ελληνοϊταλικό αγωγό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης και αποπεράτωσης και να προσδιορίσει την πηγή χρηματοδότησης , θέτοντας ως προϋπόθεση το σεβασμό στο περιβάλλον .Η ενέργειά μας αυτή είχε απήχηση γιατί ανάγκασε το αρμόδιο Υπουργείο να προκηρύξει την Ε.Π.Α Ηπείρου.Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον του Ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου που ήταν προγραμματισμένο να περάσει από την Ήπειρο , ούτε αν θα πραγματοποιηθεί το έργο αυτό , παρά το ότι είναι το πλέον ώριμο γιατί η πολυεθνική BP που ελέγχει το κοίτασμα του Σάαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτσάν δήλωσε πολύ πρόσφατα ότι θα ελαχιστοποιήσει την απόσταση του αγωγού προς Ευρώπη και είναι στις προθέσεις της η σύνδεση με Ιταλία να γίνει μέσω Κομοτηνής. Δυστυχώς τα συμφέροντα των πολυεθνικών είναι μακριά από συναισθηματισμούς και δεν ταυτίζονται με την ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ -ΔΙΟΔΙΑ

Εκφράσαμε την ανησυχία , την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με την τελμάτωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Παρά το ότι το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί από το 2006 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2013 δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία ως προς την αναγγελθείσα από την πλευρά της Κυβέρνησης, τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη Πατρίδα μας να παραμένει συγκοινωνιακά αποκομμένη και να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ύφεσης.Νομίζουμε πως είναι περιττό να τονίσουμε ότι το έργο αυτό είναι έργο ύψιστης σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα τονώσει τόσο την τοπική όσο και την Εθνική Οικονομία. Γι΄ αυτό και ζητήσαμε την ταχύτατη απεμπλοκή του και κατά πάσα περίπτωση την εκτέλεσή του, έστω κατά προτεραιότητα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, γιατί έτσι θα υλοποιήσει η πολιτεία την υποχρέωση και δέσμευσή της προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες. Επίσης εκ του σύνεγγυς η Συνομοσπονδία μας παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια τις δημόσιες δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών για μείωση των διοδίων,παρά το ότι η Συνομοσπονδία μας είναι υπέρ της κατάργησης των διοδίων δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα. Και επ΄ αυτού του σοβαρού θέματος που με δεδομένη την οικονομική συγκυρία συνιστά ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, ζητήσαμε άμεση υλοποίηση.

ΔΩΔΩΝΗ

Και ερχόμαστε στο θέμα της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη»η οποία είναι δημιούργημα και περιουσία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και όχι της Αγροτικής Τράπεζας , η οποία ως κρατική τράπεζα που ήταν την περίοδο που ιδρύθηκε η Δωδώνη αποτέλεσε απλώς ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής από την πολιτεία στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Υπενθυμίζω ότι συνήλθε στις 20/7/2010 αλλά και στις 7/12/2010 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ και εξέδωσε ψηφίσματα με τα οποία δυναμικά ζητούσε από την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αλλαγή του συνεταιριστικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», γιατί πέραν του ότι είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων , πρωτίστως είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ασκεί παρεμβατική πολιτική προσφέροντας καλές τιμές στους κτηνοτρόφους, ενάντια στα καρτέλ και συμβάλλει θετικά στη διατροφική αλυσίδα με τα παγκοσμίου φήμης υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα της.Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε το Δ.Σ. και τη χρονιά που πέρασε. Αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Δ.Σ. χαιρέτισε και συμπαραστάθηκε στους κτηνοτρόφους και στο σωματείο εργαζομένων σε κατάληψη της Αγροτικής τράπεζας που έγινε στις 12 Ιουνίου στην Αθήνα. Το ίδιο έπραξε και στις 3 Αυγούστου 2011 σε μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι στο χώρο έξω από τη γαλακτοβιομηχανία . Δεν ήταν λίγες και οι συνεντεύξεις συμπαράστασης που έδωσαν μέλη του Προεδρείου της Π.Σ.Ε σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Ηπείρου κατά την περίοδο του καλοκαιριού που πέρασε.Σήμερα η Αγροτική Τράπεζα έχει προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος άνευ οικονομικών προσφορών. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ των άλλων τρείς πολυεθνικές , θα ακολουθήσει οικονομική αξιολόγηση και ο σχεδιασμός είναι μέχρι Ιούνιο να έχει τελειώσει η πώληση.Κρίνουμε ως Δ.Σ. ότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε το ψήφισμά μας ,και να το αποστείλουμε στον καθ΄ αρμοδιότητα Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στους Ηπειρώτες Βουλευτές οι οποίοι τηρούν σιγή ιχθύος.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Το ζήτημα της διαχείρισης των κληροδοτημάτων αποτελεί επί 10ετίες δυσχερέστατο πρόβλημα. Μετά το πόρισμα-καταπέλτης ως προς τη διαχείριση και την αδιαφάνεια αυτών, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνέταξε πόρισμα, το οποίο και απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο και το πήραμε .Υποβάλλαμε εγγράφως τις θέσεις μας τις οποίες αναλύσαμε και προφορικώς στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου ο οποίος της βρήκε άκρως ενδιαφέρουσες και όταν του αναλύσαμε τις νομικές παγίδες των υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο κώδικα εθνικών κληροδοτημάτων μας ανέθεσε να επεξεργαστούμε εμείς νομικά τα άρθρα που αφορούν τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα. Πράγματι τα επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο κώδικα για τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα , το παραδώσαμε στον κ. Υπουργό ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα ενσωματωθούν τα άρθρα αυτά ως έχουν στο σχέδιο κώδικα εθνικών κληροδοτημάτων.Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Παπαδήμο , η αρμοδιότητα των κληροδοτημάτων ανατέθηκε στον Υφυπουργό κ. Μουρμούρα ο οποίος όμως δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα γιατί αυτήν την έχει παρακρατήσει ο κ. Βενιζέλος. Από πολύ κοντά παρακολουθούμε το θέμα και πιέζουμε προς την κατεύθυνση να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή προς ψήφιση.

ΣΤΕΓΗ

Η δημιουργία της Ηπειρωτικής Στέγης αποτελεί όραμα και διεκδίκηση δεκαετιών της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Μετά από έντονες πιέσεις , παραστάσεις και διαμαρτυρίες των προηγούμενων διοικήσεων, το 1998 με το υπ΄ αριθ. 312108/15-9-1998 παραχωρητήριο της ΚΕΔ μας παραχωρήθηκε κατά χρήση από την ως άνω εταιρεία τμήμα έκτασης 4.224, 51 τ.μ. του ΒΚ 30χ-31χ δημοσίου ακινήτου το οποίο είναι οικοπεδική έκταση στη θέση Ν.Φιλοθέη -Καλογρέζα του Δήμου Αμαρουσίου. Το παραπάνω παραχωρητήριο τροποποιήθηκε με το από 28/2/2008 νέο παραχωρητήριο με το οποίο παραχωρείται στην Πανηπειρωτική η χρήση τμήματος 3.841,63 τ.μ.  Το αντάλλαγμα της χρήσης είχε αρχικά καθοριστεί στο ποσό των 50.000.000 δρχ, εν συνεχεία μειώθηκε σε 35.000.000 δρχ. και ακολούθως στα 15.000.000 δρχ το οποίο έχει καταβληθεί εξ ολοκλήρου.Όμως ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Γεώργιος με τις από 30/6/2001 και 10/1/2000 αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας ,ζητούσαν : α) την ακύρωση της 119/96 απόφασης του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας ,Κτηνοτροφίας και Δασών β) την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 22474/13-9-96 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας που ενέκρινε την απόφαση του ως άνω Ταμείου γ) την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 122962/19-9-1996β απόφασης του Υπουργού Οικονομικών , Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας δ)την ακύρωση του από 15/9/1998 παραχωρητηρίου της ΚΕΔ.Το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθ.2592/2010 και 2593/2010 αποφάσεις του που δημοσιεύτηκαν στις 17/5/2011 έκανε δεκτές τις παραπάνω αιτήσεις ακυρώσεως .Το Δ.Σ. μόλις πληροφορήθηκε την έκβαση της υπόθεσης από τον συμπατριώτη μας δικηγόρο Μιχάλη Μαρτσέκη , συγκλήθηκε άμεσα στις 8/6/2011 και ανάθεσε το θέμα σε επιτροπή νομικών η οποία συνήλθε στις 5/7/2011 με την παρουσία και των πρώην προέδρων της ΠΣΕ. Τελικά μετά από πολλή μελέτη ιδιαίτερα από τον συμπατριώτη μας δικηγόρο Μιχάλη Μαρτσέκη τον οποίο και από το βήμα αυτό θέλω να ευχαριστήσω και αφού λήφθηκαν υπόψη τα έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας που αναγνωρίζουν ως αποκλειστικό κύριο του ακινήτου το Ελληνικό Δημόσιο και το γεγονός ότι στο αρμόδιο υποθ/κειο είναι καταγεγραμμένο ως ακίνητο του Δημοσίου , καταλήχθηκε να αποσταλεί επιστολή στην ΚΕΔ και να ζητείται η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας με προσδιορισμό της παραχωρηθείσας έκτασης και η παράδοση σε μας της διακεκριμένης πλέον κάθετης ιδιοκτησίας . Η επιστολή αυτή εστάλη στις 17/11/2011 , κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου και αναμένουμε πλέον απάντηση. Παρά τη διαδικασία αυτή και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η ΠΣΕ δεν παραιτείται από το αίτημα για παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και σε όλες τις συναντήσεις ανέλυσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και ζήτησε από αυτόν την ικανοποίηση του αιτήματος .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ο τομέας αυτός θα αναπτυχθεί λεπτομερειακά στον οικονομικό απολογισμό, ωστόσο εδώ ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε ότι αναγκαστήκαμε να μειώσουμε και να περικόψουμε όσο ήταν δυνατόν τις λειτουργικές μας δαπάνες σε μισθούς , εργοδοτικές εισφορές , καταργήσεις δύο τηλεφωνικών γραμμών , μειώσεις τηλεφωνικών τελών μέσω προγραμμάτων, κατάργηση υπερωριών Θυρωρού κατά τα Σαββατοκύριακα και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το προσωπικό που αποδέχθηκε τις μειώσεις και ιδιαιτέρως το στυλοβάτη της Πανηπειρωτικής Κώστα Μπατσή που έρχεται πρώτος το πρωϊ και φεύγει αργά το Βράδυ. Να επισημάνω επίσης ότι δεν πραγματοποιείται καμία δαπάνη χωρίς απόφαση του Δ.Σ.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πιστεύουμε ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι λοιπές παρεμβάσεις του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε όπως η απόφαση του Δ.Σ. για εξασφάλιση τουλάχιστον μιας λεωφορειακής γραμμής από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα και αντιστρόφως μέσω της παλαιάς εθνικής οδού . Η απόφαση αυτή αναλύθηκε στις 28/7/2011 από αντιπροσωπεία του Δ.Σ. μαζί με κατοίκους της περιοχής τόσο στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων , όσο και στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας. Δυστυχώς δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε . Και τα δύο ΚΤΕΛ πλήρως εναρμονισμένα με τον στόχο τους που είναι η αύξηση των κερδών , αδιαφορούν πλήρως για την μετακίνηση και των κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού  των παρακαλαμίων κοινοτήτων.Επίσης το Δ.Σ. ασχολήθηκε στην συνεδρίαση της 23/5/2011 και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάργηση τμημάτων των ΤΕΙ Άρτας και Ηγουμενίτσας . Μέχρι σήμερα έχουμε συμβάλλει στην αποτροπή της κατάργησης . το Θέμα το παρακολουθούμε από κοντά. Το ίδιο πράξαμε και αποτρέψαμε την κατάργηση του ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. επισκέφθηκε στις 22/7/2011 τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Λευτέρη Οικονόμου , διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη συνοριοφυλάκων στα φυλάκια ΛΕΙΑ Θεσπρωτίας και στην περιοχή Πωγωνίου. Πράγματι ο κ. Οικονόμου για άλλη μια φορά έδειξε την ευαισθησία του και το ενδιαφέρον του και επάνδρωσε αμέσως τα φυλάκια και με προσωπικό και με περιπολικά.Την ίδια περίοδο αντιπροσωπεία της ΠΣΕ επισκέφθηκε τόσο τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών , όσο και τον αναπληρωτή Υπουργό διαμαρτυρόμενη για την μη λειτουργία του τελωνείου Δρυμάδων.Επίσης αντιπροσωπεία του Προεδρείου συμμετείχε στο παγκόσμιο συμβούλιο Ηπειρωτών που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα , αναλύοντας τις διατάξεις του καταστατικού ότι μπορούν πλέον να γίνουν μέλη της συνομοσπονδίας μας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει ανταπόκριση. Τέλος το Δ.Σ. έκανε παρέμβαση στα ΕΛΤΑ , για την έκδοση αναμνηστικού γραμματοσήμου εν όψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου και το αίτημά μας έγινε κατ΄ αρχή δεκτό.Το Γενικό μας Συμβούλιο Συμβούλιο ενεργοποιήθηκε και πήρε δυο σπουδαίες αποφάσεις για την επιβολή τέλους επί των ακινήτων ιδιοκτησίας της ΠΣΕ και των μελών της και για την κατάργηση της ατέλειας επί των εφημερίδων των αδελφοτήτων . Συντάχθηκαν σχετικά υπομνήματα τα οποία απεστάλησαν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών , τα οποία μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έπιασαν τόπο ως προς το επιβαλλόμενο χαράτσι.

Εκ μέρους του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ

Γιώργος Δ. Οικονόμου

 


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...