Banner Πανω
 
 
 

Το Συμπόσιο για τον ''Εθνικό και Ολυμπιακό Ευεργέτη Γ. Αβέρωφ'', με τη συμμετοχή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που διοργανώθηκε στο Μέτσοβο στις 4-5 Αυγούστου 2012, κατέγραψε πρωτοφανή επιτυχία. Τιμήθηκε ο ομογενής Ηπειρώτης Παύλος Κοτρώτσιος.


 Το Συμπόσιο για τον ''Εθνικό και Ολυμπιακό Ευεργέτη Γ. Αβέρωφ'', με τη συμμετοχή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που διοργανώθηκε στο Μέτσοβο στις 4-5 Αυγούστου 2012, κατέγραψε πρωτοφανή επιτυχία. Τιμήθηκε ο ομογενής Ηπειρώτης Παύλος Κοτρώτσιος.

Με τους μελωδικούς ήχους της αρχαιοελληνικής άρπας, απαγγελία ποιημάτων και την ψυχική ανάταση που δημιούργησε σε όλους τους συνέδρους το προσωπικό παράδειγμα ευποιίας του «Πρύτανη» των Εθνικών Ευεργετών Γεώργιου Αβέρωφ, έριξε την αυλαία με τη λήξη των εργασιών του το Συμπόσιο με θέμα: «Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός και Ολυμπιακός Ευεργέτης», που πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΒΕ) του Ε.Μ.Π. στις 4-5 Αυγούστου 2012, υπό την αιγίδα του Δήμου Μετσόβου και της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών.


Της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε επίσημη τελετή εγκαινίων σχετικής θεματικής εκθέσεως με φωτογραφίες και εφημερίδες εποχής, ενώ ακολούθησε η απονομή τιμητικής διάκρισης «Άθλος ευεργεσίας» στον διακεκριμένο ομογενή Ηπειρώτη επιχειρηματία Παύλο Κοτρώτσιο, Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC), ιδρυτή της Ομογενειακής Εφημερίδας «Hellenic News», καθώς και της Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης «Hermes-Expo» για την δυναμική του παρουσία στο χώρο της ομογένειας των ΗΠΑ και τη διάδοση των ελληνικών αξιών.

Την τιμητική διάκριση απένειμε στον Παύλο Κοτρώτσιο ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος τόνισε τον αλτρουισμό που χαρακτήριζε τους Εθνικούς Ευεργέτες, σημειώνοντας με έμφαση πως «πλέον η χώρα μας λόγω της κρίσης, αναζητά τους σύγχρονους ευεργέτες, που θα συνδυάσουν δημιουργικά το «homo ethicus» με το «homo economicus». Παράλληλα στάθηκε και «στην προσπάθεια αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι Έλληνες της διασποράς».


Στο γραπτό χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, τη συνδρομή της ομογένειας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης».

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος ανέφερε «ότι είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο μας να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση ανταπόδοσης σε έναν επιφανή Εθνικό Ευεργέτη του διαμετρήματος του Γ. Αβέρωφ», ενώ έκρινε ως «πλέον κατάλληλους τους ιστορικούς για να αποτιμήσουν το πολυδιάστατο έργο προσφοράς του στην Πατρίδα».


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην ζώσα εθνική συνείδηση των Βλάχων -στην πλειοψηφία τους- Εθνικών Ευεργετών, ενώ σημείωσε με έμφαση πως «πρέπει να υπάρξει ένα βιβλίο στα σχολεία για τους ευεργέτες της χώρας μας»
.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Παύλος Κοτρώτσιος αναφέρθηκε «στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ ελληνικού κράτους και ομογενών για την ανάπτυξη της χώρας και με στόχο να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα οι ομογενείς μας». Σε αυτό τόνισε ότι «θα συμβάλει η διαμόρφωση υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με την κατάλληλη φορολογική νομοθεσία», ενώ πρότεινε τη «δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας του Ελληνισμού, με την καταγραφή όλων των δραστήριων μελών της ελληνικής διασποράς στο χώρο των επιστημών και της επιχειρηματικότητας».
«Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες συνέργειας, επικοινωνίας και δημιουργικού οράματος, ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και τον απόδημο ελληνισμό», κατέληξε ο δυναμικός Ηπειρώτης ομογενής.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της πρώτης μέρας του Συμποσίου με το Γ. Δολιανίτη-Σχολάρχη, τ. μέλος Εφορείας ΔΟΑ και θέμα '' Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός -Ολυμπιακός Ευεργέτης'', και ακολούθησε ο Μιχάλης Τρίτος-Κοσμήτωρ Θεολογίας ΑΠΘ: ''Γεώργιος Αβέρωφ: ο πρύτανης των Εθνικών Ευεργετών''. Ο Λέανδρος Ρακιντζής-Επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης'' ανέπτυξε το θέμα: «Η αξιοποίηση των Εθνικών Κληροδοτημάτων» και στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Καμαλάκη: ''Η Ευεργετική Προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού''.

Ο Γ. Οικονόμου-Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος μίλησε για τον ''Ευεργετισμό, Ολυμπισμό, εθελοντισμό'' και ο Ιωάννης Γουδέβενος-Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το ''Πανεπιστήμιο Αριστείας στα Ιωάννινα και τη σχέση του με την Ομογένεια''. Επίσης η Δρ Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ν. Τζανή αναφέρθηκε στους «Ελληνο-Αμερικανούς Ευεργέτες και στον Ολυμπισμό: το ταξίδι του δισκοβόλου στη Ν. Υόρκη».


Την επόμενη μέρα Κυριακή 5 Αυγούστου παρουσιάστηκε η θεματική ενότητα: «Επιστρέφοντας ένα μέρος του χρέους στην πατρίδα των μεγάλων Ευεργετών». Εισηγητές ήταν ο Βάιος Κώτσιος-Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΕΚΔΕ και η Ελπίδα Τζουριάδου-Αρχιτέκτων, Πρόεδρος ΙΟΤΕ με θέμα: ''Διδάσκοντας το πνεύμα του Ευεργετισμού από γενιά σε γενιά''.

Τέλος, ο Σπύρος Εργολάβος-Φιλόλογος, Συγγραφέας μίλησε για την ''Ηπειρωτική Ευποία : παρελθόν, παρόν και μέλλον'

Οι εργασίες έκλεισαν με τα Πορίσματα του Συμποσίου και γεύμα προσφορά του Δήμου Μετσόβου.


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...