Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, η ιστορία κατασκευής της Λέσχης του και η κόμισσα Λουίζα Ριανκούρ.
Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, η ιστορία κατασκευής της Λέσχης του και η κόμισσα Λουίζα Ριανκούρ.
Ο Πειραιάς, ως γνωστόν ,αποτέλεσε πόλο έλξης όχι μόνο για τους Υδραίους και Χιώτες που αποτέλεσαν ουσιαστικά τον πρώτο πυρήνα δημιουργίας του σύγχρονου Πειραιά, αλλά και ενός άλλου μεγάλου αριθμού εποίκων όπως Κρητικών, Μανιατών, Νησιωτών, αλλά σχεδόν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. (διάβασε: Οι πρώτοι έποικοι του Πειραιά)
Όπως και οι προηγούμενοι έτσι κι αυτοί εγκαθίστανται μεν στον Πειραιά, αλλά διατηρούν τις μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες από τις οποίες έρχονται. Ιδαίτερα οι Ηπειρώτες, που έχουν διαχρονικά και το αντιλαμβανόμαστε και σήμερα, γερό δέσιμο με την ηπειρωτική γή. Μνήμες που διατηρούνται μέσω των Αδελφοτήτων, Ενώσεων, Συνδέσμων, Συλλόγων ή Ομοσπονδιών που δημιουργούν και που και σήμερα είναι αντικείμενο κοινωνιολογικής έρευνας για τη σημασία τους και το πόσο δρούν καταλυτικά στην ζωή των αποδήμων Ηπειρωτών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. (Διάβασε: Η πειραϊκότητα των Πειραιωτών και οι πρώτοι σύλλογοι της πόλης)

Το 1925 μετά από δύο χρόνια αδράνειας, οι Ηπειρώτες επανέρχονται με σκοπό την οικοδόμηση Λέσχης που θα στεγάσει τον Σύνδεσμο. Για τον σκοπό αυτό το 1928 ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς αποφασίζει να οικοδομήσει την Ηπειρώτικη Λέσχη στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην οδό Φίλωνος.
![]() |
Μεταξύ των Δωρητών του Ηπειρωτικού Συνδέσμου βλέπουμε και την Κόμισσα Ριανκούρ |
![]() |
Κουπόνι εράνου υπέρ της οικοδόμησης της Λέσχης των Ηπειρωτών |
Αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, που πήρε τα δύο παιδιά της Ραούλ και Ελίζα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (οδό Αμαλίας 34) ενώ τα καλοκαίρια έμενε στην Κηφισιά. Είχε στο αίμα της εκτός από την αγάπη για την Ελλάδα, την φιλανθρωπία. Προσέφερε διαρκώς χρήματα για διάφορες αιτίες όπως για τα θύματα του Μακεδονικού Αγώνα, για το Άσυλο Ανιάτων, στις Σέρρες για να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από τις βουλγαρικές ωμότητες. Οργάνωνε φιλανθρωπικούς χορούς, δημιούργησε εργοστάσιο κεντημάτων για τα άπορα κορίτσια, έδινε βραβεία σε αριστούχους μαθητές και έκανε αναρίθημητες δωρεές σε Συλλόγους και Συνδέσμους μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη σχέση με ανθρώπους του Συνδέσμου, εκτιμώντας την ανιδιοτέλεια των Ηπειρωτών και το έντιμο του χαρακτήρα τους. Τέλος η αγάπη της για την Ελλάδα ήταν τέτοια, που έκανε τον γιό της Ραούλ έλληνα φαντάρο ο οποίος μάλιστα έλαβε μέρος και στους βαλκανικούς πολέμους ως υπαξιωματικός.
![]() |
Από τις δραστηριότητες του Συλλόγου (Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ 26.3.1917)
|
![]() |
10 Μαίου 1929 Θεατρική Παράσταση "Αγαπητικός της βοσκοπούλας" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσία του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Ελευθερίου Βενιζέλου |
Σήμερα είναι ένας από τους πιό δραστήριους Συλλόγους της Ηπειρωτικής Αποδημίας της Αττικής, που απαριθμεί πάνω από 400 Αδελφότητες, Ενώσεις, Συλλόγους και Ομοσπονδίες και στυλοβάτης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών.
ΠΗΓΕΣ:
Α. Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά
Β. Η ζωή και το έργον του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς μέσα σ'ένα χρόνο.
Γ. Εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΣΚΡΙΠ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δ. Ιστοσελίδα "Ο Λόγιος Ερμής" (http://logioshermes.blogspot.com) όσον αφορά τα
στοιχεία για την ζωή της Ριανκούρ.