Banner Πανω
 
 
 


ΟΙ ΟΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ!

Καθήκοντα αναλαμβάνουν επίσημα από σήμερα το νέο Περιφερειακό
Συμβούλιο και οι κατά τόπους Δημοτικές Αρχές

• Ορκωμοσία στην Περιφέρεια με ΜΑΤ, διαδηλώσεις και πολιτικά μηνύματα…

• Σε μια νέα πορεία μπαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού σ’ όλη την Ήπειρο, καθώς από σήμερα αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες, οι οποίοι ορκίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

ORKOS


Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τους ΟΤΑ τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της περικοπής μεγάλου μέρους από τους πόρους που θα έχουν στην διάθεσή τους. Θα χρειαστεί λοιπόν δουλειά εκ μέρους των νέων αιρετών αλλά και αναζήτηση εναλλακτικών «δρόμων» και λύσεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των οργανισμών. Ωστόσο, για ξεκίνημα της νέας θητείας στην Περιφέρεια με καλύτερους οιωνούς σε σύγκριση με το 2010 μίλησε προχθές ο Αλέκος Καχριμάνης κατά την τελετή ορκωμοσίας του, η οποία είχε απ’ όλα! Υψηλές παρουσίες, επισημότητα, συγκινητικές στιγμές, αλλά και διαδηλωτές, καθώς και ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που εξέπεμψαν τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος έκανε λόγο για λάθη από τις ηγεσίες τα οποία οδηγούν σε ακραία φαινόμενα!
Τελευταίοι δήμαρχοι που ορκίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ήταν το Σάββατο στον Δήμο Δωδώνης ο Χρήστος Ντακαλέτσης και χθες στον Δήμο Πωγωνίου ο επανεκλεγείς Κώστας Καψάλης. Αμφότεροι δεσμεύθηκαν ότι θα δουλέψουν σκληρά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να πάει μπροστά ο τόπος τους.

Διαδηλωτές και ΜΑΤ
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και πάντως πριν την έναρξη της ορκωμοσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, ομάδες αντεξουσιαστών και μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μέγαρό της φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα, με αφορμή την συμμετοχή στην τελετή και δύο μελών της Χρυσής Αυγής που εξελέγησαν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει το κτίριο προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια. Τελικά, πλην των συνθημάτων υπήρξαν μόνο φραστικά επεισόδια ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και τον περιφερειακό σύμβουλο της ΕΛΙΑΣ Γιώργο Ζάψα.

Μάξιμος και διαδηλωτές
Φτάνοντας στην Περιφέρεια για να τελέσει την ορκωμοσία, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος κατευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι του μίλησαν για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά το παρελθόν οι ναζί στην Ήπειρο και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την ορκωμοσία μελών της Χ.Α..
Λίγα λεπτά αργότερα ο Μητροπολίτης τέλεσε την ορκωμοσία στον πρώτο όροφο της Περιφέρειας παρουσία του Αλέκου Καχριμάνη, και σύσσωμων των νέων περιφερειακών συμβούλων της Ηπείρου. Μετά τον θρησκευτικό όρκο, έγινε και η πολιτική ορκωμοσία μελών αριστερών παρατάξεων με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Γιαννιώτης υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο Μητροπολίτης Πρέβεζας κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Άννα Ασημακοπούλου, Σταύρος Καλογιάννης, Γιώργος Στύλιος, Δημήτρης Τσουμάνης, Χρήστος Γκόγκας, ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, καθώς και άλλοι Δήμαρχοι απ’ όλη την Ήπειρο, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Σπύρος Γκίζας, ο Αστυνομικός Διοικητής Ηπείρου Κων/νος Τρομπούκης και ο Αστ/κός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο πρ. βουλευτής Λευτέρης Καλογιάννης, ο πρ. πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Πέτσιος, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, υπάλληλοι της Περιφέρειας και πλήθος κόσμου.

Με πολιτική «χροιά»…
Αναφορές στην πολιτική κατάσταση και στα προβλήματα που βιώνει σήμερα η χώρα μας αλλά και στις ευθύνες γι’ αυτά είχε η ομιλία που έκανε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αμέσως μετά την ορκωμοσία στην Περιφέρεια Ηπείρου.
«Είσαστε υπό ζυγόν, τον οποίο ζητήσατε και σας ανέθεσε ο λαός. Και μέσα στην δυσκολία που βιώνει αυτός ο λαός είναι ανάγκη να συμπορευθούμε όλοι, κλήρος και λαός, άρχοντες και λαός, για να σταθούμε όρθιοι, διότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δυστυχώς καθημερινά καθίστανται και δυσκολότερα», ανέφερε ο κ. Μάξιμος απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους και συνέχισε τονίζοντας ότι «πολλά πράγματα γίνονται στραβά, τα κάνουμε στραβά. Θα πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και να δείξουμε μετάνοια. Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, να μην βλέπουμε το ατομικά μας συμφέρον ή τους ημετέρους, αλλά το κοινό καλό».

«Να ακούμε το λαό…»
Σχολιάζοντας την παρουσία διαδηλωτών, ο Μητροπολίτης παρακάλεσε «να ακούμε τις αγωνίες του λαού ακόμη και εάν είναι λάθος ή εκφράζονται με λάθος τρόπο, διότι μαθαίνουμε όλοι από αυτά και κυρίως μαθαίνουμε από τα λάθη μας και πρέπει να φροντίσουμε να εξαλείψουμε ακραία φαινόμενα, τα οποία γεννιούνται ακριβώς επειδή δεν κάνουμε εμείς καλά την δουλειά μας, με πρώτους τους δεσποτάδες και τους παπάδες»! Καταλήγοντας, ο κ. Μάξιμος σημείωσε ότι «στον βούρκο μπήκαμε κυρίως επειδή δεν προσέξαμε εμείς. Οι άλλοι που μας εκμεταλλεύτηκαν και μας εκμεταλλεύονται κάνουν τη δουλειά τους, εμείς δεν κάναμε την δική μας».

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Στην δύσκολη πραγματικότητα του σήμερα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι «η βαθιά κρίση έχει τραυματίσει την Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Όπως είπε, η πρώτη θητεία των Περιφερειακών Αρχών ήταν ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι θα έπρεπε να «στηθεί» η νέα δομή και τα προβλήματα δεν έλειψαν, όπως δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με πολλούς του κεντρικού κράτους σχετικά με τις αρμοδιότητες των Περιφερειών.

Καλύτεροι οιωνοί
«Η νέα θητεία ξεκινά με καλύτερους οιωνούς. Στα τρεισήμισι χρόνια βάλαμε τις βάσεις στην οργάνωση των Υπηρεσιών, προωθήσαμε και σημαντικές παρεμβάσεις περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα. Έχουμε ετοιμάσει τον προγραμματισμό της νέας περιόδου, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ. Καταγράψαμε πρωτιές σε όλη την Ελλάδα: Στις απορροφήσεις, στο σχεδιασμό, σε έργα προστασίας Περιβάλλοντος.  Ήμαστε  η Περιφέρεια, που ενέταξε πρώτη έργο στη νέα προγραμματική περίοδο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η δεύτερη θητεία μας θα κριθεί επιτυχημένη, αν καταφέρουμε να "αναστήσουμε" τις παραγωγικές δυνάμεις, με πρώτες του πρωτογενή τομέα, να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της Ηπείρου, να προστατεύσουμε με έργα το περιβάλλον, να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που ακόμη χρειάζεται η Ήπειρος.  Εν τέλει, θα κριθεί επιτυχημένη αν καταφέρουμε να γεφυρώσουμε ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν,  να  συμβάλλουμε με τις όλες μας τις δυνάμεις στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

«Θέλουμε συνεργασία…»
Το έργο που έχει μπροστά της η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν είναι εύκολο, σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης, γι’ αυτό και ζήτησε τη συνεργασία όλων, εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «μπορεί να μην συμφωνούμε όλοι σε όλα, μπορούμε όμως και με διαφορετικές προσεγγίσεις  αρκεί να έχουν μοναδικό σκοπό τα συμφέροντα των  Ηπειρωτών, να οδηγούμαστε στις καλύτερες δυνατές λύσεις και προτάσεις».
Κατέληξε ευχαριστώντας συγκινημένος τους συμβούλους του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου και καλωσορίζοντας τους καινούριους, τους οποίους προέτρεψε να συμμετέχουν με ζήλο στα κοινά.
Η Όλγα Γεροβασίλη
Σε γραπτή δήλωσή της μετά την ορκωμοσία η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «ο ρόλος του συμβούλου είναι πολιτικός, η δουλειά μας τα επόμενα χρόνια στο Περιφερειακό συμβούλιο θα είναι πολιτική και γι’ αυτά θα κρινόμαστε απ´ τους συμπολίτες μας Ηπειρώτες».
Παράλληλα, προανήγγειλε «μάχες που θα δώσουμε για περισσότερη και βαθύτερη ισονομία, διαφάνεια και δημοκρατία, μέσα κι έξω απ´ το Συμβούλιο. Ισχυρό, αποτελεσματικό και ανυποχώρητο μέτωπο, που θα αποκαλύψει, θα απομονώσει, και θα αποδυναμώσει τις δυνάμεις που καλλιεργούν το μίσος, τον φόβο και τον φασισμό. Διαρκή αγώνα ανατροπής των δυνάμεων που καλλιεργούν και εντείνουν την ανασφάλεια, την φτώχεια και τη δυστυχία στον λαό της Ηπείρου».

Οι Αντιπεριφερειάρχες
Υπενθυμίζεται ότι ίδιοι είναι και στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο οι Αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Ενοτήτων της Ηπείρου. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων η Τατιάνα Καλογιάννη, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας ο Θωμάς Πιτούλης, στην Π.Ε. Πρέβεζας ο Στράτος Ιωάννου και στη Π.Ε. Άρτας ο Βασίλης Ψαθάς.

Στον Δήμο Δωδώνης
Η επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Δωδώνης είναι το «στοίχημα» της νέας υπό τον Χρήστο Ντακαλέτση Δημοτικής Αρχής. Η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και του καινούριου δημοτικού συμβουλίου έγινε το Σάββατο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα που έλκει την καταγωγή του από την Δωδώνη και δεκάδων κατοίκων της περιοχής.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον κ. Ντακαλέτση, ενώ ο Κώστας Τασούλας δεμσεύθηκε ότι θα βοηθήσει από την πλευρά του με κάθε τρόπο την προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στον Δήμο Πωγωνίου
Τελευταίος δήμαρχος που ορκίστηκε στην Π.Ε. Ιωαννίνων ήταν χθες ο Κώστας Καψάλης ο οποίος ανανέωσε την θητεία του στον ακριτικό Δήμο Πωγωνίου. Και σε αυτή την τελετή χοροστάτησε ο κ. Μάξιμος, ο οπου οίος έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας όλων προκειμένου να προωθηθεί το κοινό συμφέρον.
Από την πλευρά του ο Κώστας Καψάλης υπογράμμισε ότι εκείνο στο οποίο θα επιμείνει η νέα Δημοτική Αρχή είναι η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, με πρώτο απ’ όλα την ασφάλεια των κατοίκων στην ακριτική περιοχή, αλλά και την περίθαλψη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του Πωγωνίου, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε δυνατότητα που υπάρχει ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρωϊνός Λόγος

 

 

 

 

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr