Banner Πανω
 
 
 

Τι και αν ήταν εκπτώσεις…

Η αγορά δεν κινείται. Τουλάχιστον το λιανεμπόριο, το οποίο στα Γιάννενα μοιάζει να μην «συγκινείται» από τη συνεχή σχεδόν περίοδο εκπτώσεων η οποία έχει καθιερωθεί πλέον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η κίνηση στα Γιάννενα, στις καλοκαιρινές εκπτώσεις που κράτησαν 45 μέρες, έπεσε έως και 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ βασίζονται σε τηλεφωνική έρευνα που έκανε η Συνοσπονδία, τηλεφωνικά, με δομημένο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν 250 εμπορικές επιχειρήσεις στις αγορές 67 ελληνικών πόλεων. Η κάμψη 10% σε σχέση με πέρυσι γενικά ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουν και οι έμποροι της πόλης, με μοναδικές παρατηρήσεις ότι το ποσοστό είναι και λίγο μικρότερο. Σίγουρα όμως, η δουλειά δεν αυξήθηκε και όπως παρατηρούν, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως διαμορφώνονται με το φόρο από το πρώτο ευρώ, τον ΕΝΦΙΑ. Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε λόγος…

Στην έρευνα περιλαμβάνεται και η Άρτα, όπου η εικόνα την οποία έδωσαν οι μαγαζάτορες είναι χειρότερη: πτώση μεταξύ 30% και 40% σε σχέση με τις περσινές καλοκαιρινές εκπτώσεις, ενώ στην Ηγουμενίτσα, η κάμψη ήταν στην κατηγορία 11%-20%. Λείπει η αγορά της Πρέβεζας, όπου ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα λόγω τουριστικής κίνησης. Σε πιο τουριστικές περιοχές από τα Γιάννενα, στη Σύρο για παράδειγμα ή στη Ρόδο, η κίνηση κρατήθηκε στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Κυριακή… όχι γιορτή

Ενδιαφέρον όμως έχει και το κομμάτι της έρευνας για το κυριακάτικο άνοιγμα που η μεν κυβέρνηση το διαφήμισε ως καινοτομία, οι δε εργαζόμενοι κυρίως, αλλά και αρκετοί καταστηματάρχες, δεν το είδαν με καλό μάτι. Η ΕΣΕΕ λοιπόν υποστηρίζει βάσει των στοιχείων της έρευνας ότι οι καταστηματάρχες θεωρούν πως το κυριακάτικο άνοιγμα αύξησε το κόστος λειτουργίας, όχι όμως και τα έσοδα. Για την ακρίβεια, το 49% δήλωσε ότι έκανε μικρότερο τζίρο από πέρυσι τον Ιούλιο και το 53% μικρότερο από πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ μόλις το 4,5% δήλωσε ότι προσέλαβε εργαζόμενους. Το 79,3% δηλώνει ότι πορεύεται με τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, ενώ το 16,1% δηλώνει ότι αναγκάστηκε να απολύσει κόσμο. Ειδικά για τις Κυριακές, το 75% δηλώνει ότι ούτε προσέλαβε επιπλέον εργαζόμενους, ούτε σκοπεύει να το κάνει στο προσεχές μέλλον. Το 73% δηλώνει ότι τα έξοδά του αυξήθηκαν λόγω του κυριακάτικου ανοίγματος (που δεν είναι υποχρεωτικό πάντως για όλες τις Κυριακές), ενώ το 88,7% υποστηρίζει ότι δεν αυξήθηκε η επισκεψιμότητα λόγω του ανοίγματος τις Κυριακές. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων έχει εκφράσει διαφορετική άποψη επ’ αυτού, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει εάν αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση του τζίρου ή όχι. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας είπε χαρακτηριστικά ότι «οι καλοκαιρινές φετινές εκπτώσεις τελείωσαν σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ» και πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Χωρίς χρήμα…

Το βασικό πρόβλημα της αγοράς, παραμένει η έλλειψη χρήματος. Τόσο από τους καταναλωτές που δεν αγοράζουν εύκολα ή όταν το κάνουν, το κάνουν πολύ πιο σπάνια από ό,τι παλιότερα (η «έλλειψη καταναλωτικής ψυχολογίας» όπως λέγεται), όσο και από τους εμπόρους, οι οποίοι από τη μια πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους έχοντας μικρότερα εισοδήματα και μηδενική σχεδόν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.
Ηπειρώτικος Αγών


 

 

 

 

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr