Banner Πανω
 
 
 

Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνέντευξη στην ''Ελευθεροτυπία''. «Πράσινο Χωριό, το Αθαμάνιο Αρτας».

 Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνέντευξη στην ''Ελευθεροτυπία''. «Πράσινο Χωριό, το Αθαμάνιο Αρτας».

«Το κράτος λειτουργεί με καθοδηγητικό γνώμονα τις πιέσεις που ασκούνται από παράγοντες και πολιτικούς του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, χωρίς κίνδυνο, να προχειρολογεί, να δρα εις βάρος της αξιοκρατίας, της ισονομίας και του δικαίου και να αναδεικνύει τον ημετερισμό και την ευνοιοκρατία».

Στην ανατολική πλευρά των Τζουμέρκων, στις παρυφές των Αθαμανικών Ορέων. Δάση κέδρων, ελάτων. Εκπάγλου ομορφιάς φύση Αγανακτισμένος ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μας μιλά για το θέμα επιλογής του «Πράσινου Χωριού» και συγκεκριμένα για τη χαμηλή βαθμολόγηση που έλαβε η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για το Αθαμάνιο Αρτας.

- Πώς ξεκινά η ιστορία;
«Στις 28/9/2012 υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στο ΥΠΕΚΑ η πρόταση με τίτλο "Αθαμάνιο - Ενεργειακή Οικονομία, Πυρήνας Αειφορίας, Πόλος Αξιοβίωτης Καθημερινότητας", μια πρόταση που διακρινόταν για την τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων και συμπλήρωνε τις προϋποθέσεις επιλογής βάσει των κριτηρίων της προκήρυξης του ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε το Αθαμάνιο Αρτας να αξιολογηθεί και συμπεριληφθεί στα Πράσινα Χωριά».

- Αυθαίρετες αλλαγές;
«Οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ, αφού έλαβαν γνώση όλων των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων των προτάσεων που είχαν κατατεθεί, προφανώς με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας άλλαξαν αυθαίρετα και παράνομα τον τρόπο αξιολόγησης, με συνέπεια την ουσιαστική αλλοίωση της προκήρυξης, αν όχι την αδιαφανή μεθόδευση για να εξυπηρετηθούν "ημέτεροι"».

- Αλλαξαν τα κριτήρια αξιολόγησης της διακήρυξης;
«Από πληροφορίες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου οι ασχολούμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ ανέτρεψαν τη βαρύτητα και αναλογικότητα των κριτηρίων που προέβλεπε η προκήρυξη και προέβησαν σε ανάδειξη ως μοναδικού κριτηρίου για την ταξινόμηση των προτάσεων το οικονομικό, παραβλέποντας ότι το οικονομικό αντικείμενο κάθε πρότασης είναι συνδεδεμένο με την τεχνική αρτιότητα και την εκπλήρωση όλων των προβλεπόμενων στα υπόλοιπα κριτήρια ολοκληρωμένων παρεμβάσεων».

- Ποιοι εμπλέκονται;
«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει αντικειμενική ευθύνη γιατί οι πράξεις και οι ενέργειες των υπ' αυτήν άμεσα εμπλεκόμενων φορέων συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας και η ευθύνη αυτή επεκτείνεται σε όλη την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να τηρεί σιγήν ιχθύος, όταν έγγραφη διαμαρτυρία από θεσμοθετημένους φορείς έχει φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού».

- «Πράσινο» Αθαμάνιο;
«Είναι ένα από τα ελάχιστα ζωντανά χωριά των γραφικών Τζουμέρκων και της Ηπείρου γενικότερα, έχει οκτακόσιους μόνιμους κατοίκους με υποδομές στην εκπαίδευση, είναι πνιγμένο στα έλατα και μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης με ήπιες μορφές τουρισμού, χωρίς να αλλοιωθεί το φυσικό του περιβάλλον, που είναι και το συγκριτικό του πλεονέκτημα, και έτσι να μείνει ο κόσμος στον τόπο του».

- Ποιοι φορείς καταγγέλλουν τα «μαγειρέματα»;
«Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, όλοι οι δήμοι της Αρτας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αθηνών, η Αδελφότητα Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών, η Ενωση Συλλόγων πρώην Δήμου Αθαμανίας, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων πρωτοστατούν στις καταγγελίες, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Θα κλιμακωθούν οι αγώνες μας, μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα».

- Τι δράσεις θα αναλάβετε;
«Ζητούμε τα αυτονόητα, την τήρηση της νομιμότητας, την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και την εκπαραθύρωση του παραγοντισμού. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιβάλουμε τις θέσεις μας - και οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των αποδήμων που βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ενωμένοι, θα δικαιωθούμε».

Γιώργος Κιούσης

www.enet.gr


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...