Banner Πανω
 
 
 

Φωτό. ''Ντιτ ίνεμε - από καρδίας''. Η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου διοργάνωσε ένα υπέροχο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα μετά...

''Ντιτ ίνεμε - από καρδίας''. Η Ένωση Ηπειρωτών  Χαλανδρίου διοργάνωσε ένα υπέροχο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα μετά λόγου, για τα Βλαχοχώρια της Ηπείρου, ''από καρδιάς'', την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, στο Θέατρο Ρεμματιάς Χαλανδρίου.

 

...της Ηπείρου η καρδιά , την αποψινή βραδιά
χτυπούσε στο Χαλάνδρι, εις τη θέση Ρεματιά,
παλιά σκουτιά, χρωματιστά και καλοκεντημένα
φορούσαν τα χορευτικά κι από Ζαγόρι μερικά.

Πρέβεζα, Άρτα , Θεσπρωτία, Ήπειρος χωρίς ...αστεία.

...η πρόεδρος φανταστική ΌΛΑ της "έξοχα" εκεί,
η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ μας με Κώστα Κωνή και Γιώργο Δόση
η παρουσία της " έμφαση"... τόση,
ΌΛΩΝ μας μάνα Ομοσπονδιών και συλλόγων ως την ...Μουργκάνα.

Απ΄άκρη σ΄άκρη, συγκίνησης δάκρυ,
δάκρυ και ...κέφι, ΌΛΑ ξάστερα και δίχως ...νέφη !!!


Αυτό απήγγειλε ο Ηπειρόψυχος Αλέξης Γούσης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Αποδήμων Βρυσούλας Πρεβέζης, με την ολοκλήρωση  της μουσικοχορευτικής μετά λόγου παράστασης, αφιερωμένης από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, στη μουσική και το χορό των κατοίκων των Βλαχοχωριών της Ηπείρου, την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, το βράδυ, στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, εκφράζοντας έτσι, την ευαρέσκεια του, τη χαρά του και τον ενθουσιασμό του, γι' αυτό που παρακολούθησε και έζησε.

Πράγματι στάθηκαν τυχεροί, όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, στο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου, που το είχαν κατακλύσει ασφυκτικά. Και το άρτιο και πλούσιο σε περιεχόμενο της εκδήλωσης τους κατενθουσίασε και τους οδήγησε σε μαζική συμμετοχή στο χορό που ακολούθησε, στο τέλος του μουσικοχορευτικού δρώμενου.

Ήταν εκεί η σύσσωμη η νυν απερχόμενη δημοτική αρχή και η νεοεκλεγείσα. Ήταν εκεί και πάρα πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Πόλης του Χαλανδρίου, αλλά και εκπρόσωποι ηπειρώτικων αποδημικών συλλόγων, αδελφοτήτων και ενώσεων του λεκανοποεδίου της Αττικής και εκπρόσωποι ετεροδημότικων συλλόγων που δραστηροποιούνται στο Χαλάνδρι, με καταγωγή από άλλες περιοχές της χώρας.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησαμ ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της κορυφαίας ηπειρώτικης αποδημικής οργάνωσης Κώστας Κωνής, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον της ΠΣΕ,  για την διατήρηση της παράδοσης μας στον δύσκολο αυτό καιρό της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης που δέχεται από το φαινόμενο της ''πολιτισμικής'' παγκοσμιοποίησης. Συνεχάρη την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο, για την δουλειά που κάνουν και το έργο που προσφέρουν και κάλεσε τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, να παραστούν στην μργάλη καλοκαιρινή εκδήλωση της ΠΣΕ ''Ένα τραγούδι για την Ήπειρο'' στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, το βράδυ.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ένωσης Μ. Γαλάνη αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει οργανώσει και προγραμματίζει να οργανώσει για το 2014, το Δ.Σ. και αναφέρθηκε στις συμμετοχικές δράσεις τους στην περιοχή.

Στη συνέχεια η αφηγήτρια Β. Βαζάκα, με λόγο λιτό και επεξηγηματικό, παρουσίασε μία προς μία τις περιοχές  των Βλαχοχωρίων της Ηπείρου, που είχαν την τιμητική τους στην εκδήλωση και συγκεκριμένα το Συρράκο, το Μέτσοβο, το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου και την Βωβούσα Ζαγορία, κάνοντας μιά αρχική ενημέρωση για τους Βλάχους της Ηπείρου.

Την κάθε παρουσίαση συνόδευε μουσική κάθε περιοχής υπό τους ήχους της ζυγιάς του εξαίρετου κλαρινίστα Ηλία Πλαστήρα. που τραγούδησε ο ίδιος αρκετά Βλαχόφωνα τραγούδια, με τον Γιώργο Γκόγκο στο βιολί, τον Δημήτρη Κωνσταντή στο λαούτο και το τραγούδι και τον Διονύση Ζώη στο ντέφι και το τραγούδι.

Τραγούδια, του Συρράκου Τζουμέρκων και της Βοβούσας Ανατολικού Ζαγορίου χόρεψε η χορευτική ομάδα της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, του Μετσόβου το χορευτικό εργαστήρι του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας και του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου η χορευτική ομάδα  της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με μοιρολόι από το Κεφαλόβρυσο και στη συνέχεια το παιδικό χορευτικό της  Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, άνοιξε την χορευτική παράσταση, αποδίδοντας ηπειρώτικους χορούς από άλλες περιοχές της γης της Ηπείρου.

Με την ολοκλήρωση της παράστασης, όλοι σηκώθηκαν στον χορό και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι, με το ηπειρώτικο τσίπουρο να ρέει άφθονο, ανεβάζοντας την διάθεση των συμετασχόντων.

Ήταν πραγματικά μιά καταπληκτική εκδήλωση που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων.


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...