Γιαννιώτης γιατρός δίνει ελπίδα σε ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο!...
Ελπίδες για σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής και για καλύτερη ποιότητα διαβίωσης δίνει σε ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο Γιαννιώτης νευροχειρουργός, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διεξάγει με επιτυχία σε Γερμανικό νοσοκομείο μία πειραματική θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.
Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Γούσια με καταγωγή από τους Μελιγγούς Δωδώνης, ο οποίος έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, χάρη σε μία νέα μέθοδο ανοσοθεραπείας που εφαρμόζει με τους συνεργάτες του σε ασθενείς με όγκο που νοσηλεύονται στη Νευροχειρουργική κλινική του St. Marien Hospital στην πόλη Lünen στη Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.
Ο κ. Γούσιας, διευθυντής της Κλινικής, έχει πραγματοποιήσει πολυετή έρευνα στον τομέα της Νευροανοσολογίας και της ανοσοθεραπείας ως μιας ελπιδοφόρας θεραπείας για κακοήθεις όγκους εγκεφάλου. Η ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιεί σε ειδικό εργαστήριο στο Ντύσελντορφ, επιτυγχάνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αρχικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της, μία σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών με γλοιοβλαστώματα, από τους 14 - 16 μήνες που είναι χωρίς τη μέθοδο αυτή σε μέχρι και πέντε χρόνια, εξασφαλίζοντας μάλιστα πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς σε αυτό το διάστημα.
Πρωτοποριακές μέθοδοι
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «e - enimerosi», από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς ο Γιαννιώτης νευροχειρουργός και η ομάδα του δημιουργούν αντισώματα, στην ουσία κάτι σαν αντίδοτο και μέσω εμβολίου που του παράσχουν, κάνουν τα δικά του κύτταρα να πολεμούν τα καρκινικά. Μέσω δηλαδή της ανοσοθεραπείας, χρησιμοποιούν τα υγιή κύτταρα περίπου ως στρατιώτες. Εξάλλου, στην ίδια Κλινική εφαρμόζουν μία ακόμη μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου. Δίνουν χημειοθεραπεία τοπικά στους όγκους με τη βοήθεια τεχνικών της νανοϊατρικής, δηλαδή το φάρμακο μεταφέρεται απευθείας στον καρκινικό όγκο. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο, την οποία ο καταξιωμένος επιστήμονας λέει ότι επιθυμεί να μεταφέρει και στην Ελλάδα είτε αναπτύσσοντάς την ο ίδιος, είτε μέσω των συναδέλφων του.
«Είμαι πολύ περήφανος που οι ασθενείς μου μπορούν να παίρνουν το εμβόλιο για τους καρκίνους του εγκεφάλου, να χειρουργούμε, να αφαιρούμε τον όγκο και να τον στέλνουμε σε ειδικά εργαστήρια για να παραχθούν τα αντίστοιχα εμβόλια, τα οποία είναι μόνο για τον ίδιο τον ασθενή, και όχι για άλλους ασθενείς», δηλώνει ο Κων/νος Γούσιας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «πριν από 10 χρόνια οι απομακρυσμένες μεταστάσεις όπως οι όγκοι του μαστού, του πνεύμονα ή στο γαστρεντερικό σύστημα που έκαναν μετάσταση στον εγκέφαλο, δεν μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση γιατί το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς ήταν κάτω από ένα χρόνο. Σήμερα όμως έχουμε κάνει πλέον μεγάλη πρόοδο και μέσω μιας επιθετικής εκτομής και καλύτερης χημειοθεραπείας κατά της νόσου, μπορούμε να ξεπεράσουμε μέχρι και τα πέντε χρόνια προσδόκιμου ζωής».
Έγκαιρη διάγνωση
Ο κ. Γούσιας χαρακτηρίζει πολύ σημαντική υπόθεση την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, καθώς, όπως λέει, έτσι μπορεί να προβλεφθεί ο όγκος και στην ουσία να μην χρειαστεί καν επέμβαση, αλλά παρακολούθηση του ασθενούς. Όπως σημειώνει, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία μπορούν να ανάψουν το… λαμπάκι του κινδύνου, ανάλογα με την περίπτωση, και εδώ έχει να κάνει και με το σε ποιο σημείο του εγκεφάλου είναι ο όγκος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, όπως προσθέτει, ότι με το παραμικρό θα πρέπει να ανησυχούμε και να τρέχουμε για εξετάσεις, όμως η επαγρύπνηση γενικά μπορεί να βοηθήσει, προκειμένου να ανακαλύψουμε κάποια πράγματα τα οποία να προλάβουμε. Στο δε ερώτημα τι προκαλεί τους καρκινικούς όγκους, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες, εκτός ίσως από κάποιες ακτινοβολίες στην παιδική ηλικία, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει ένα μικρό ρόλο, καθώς μερικές φορές απαντώνται γενετικές βλάβες που είναι πάντως επίκτητες και δεν ευθύνονται οι γονείς.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ



























