Banner Πανω
 
 
 

convolvulys_arvensis_2

Ανήκει στην οικογένεια των Κονβολβουλιδών, (Convolvulaceae). Είναι πολυετής πόα με βλαστό αναρριχόμενο ή έρποντα, πράσινο λεπτό λείο ή λίγο χνουδωτό, μήκους 30-60 εκ. Έχει φύλλα μικρά σε σχήμα βέλους, έμμισχα, ακέραια ή οδοντωτά και χνουδωτά. Τα άνθη του φυτού μοιάζουν με μικρά χωνιά, που έχουν χρώμα άσπρα ή ασπροκόκκινα. Οι καρποί του είναι κάψες υποσφαιρικές. Τα παιδιά έκοβαν τα άνθη του και ρουφούσαν το νέκταρ που κρύβουν στη βάση της χοάνης.

 

Εμφάνιση και σημασία: Το ζιζάνιο εμφανίζεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατά μήκος των άκρων του δρόμου, των σιδηροδρόμων, στις ακαλλιέργητες εκτάσεις κ.λπ. σε όλο τον κόσμο, εκτός από τις πιο ψυχρές περιοχές. Προτιμά τα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, ελαφρά, θερμά εδάφη, αλλά αναπτύσσεται επίσης και στα βαρύτερα εδάφη. Εμφανίζεται στις αροτραίες καλλιέργειες, τα λιβάδια, τους αμπελώνες, τους κήπους και τα πάρκα.  Το ζιζάνιο είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι το φυτό ξενιστής για τη διαχείμαση του φυτοπλάσματος στόλμπουρ (phytoplasma stollbur). Η παρουσία αυτού του ζιζανίου στους αγρούς  της πιπεριάς είναι πολύ επικίνδυνη. Σε περίπτωση έντονης προσβολής, όταν τα ζιζάνια αναπτύσσονται περισσότερο από την καλλιέργεια, η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής μειώνεται πολύ. Αγροτεχνικός έλεγχος: Η αποφυγή των πολύ προσβεβλημένων αγρό είναι το σημαντικότερο μέτρο. Είναι καλό να προηγείται καλλιέργεια δημητριακών, επειδή τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως σ’ αυτές τις καλλιέργειες είναι αποτελεσματικά ενάντια σ’ αυτό το ζιζάνιο. Άλλες καλλιέργειες ψηλών φυτών, όπως η κάνναβη, το καλαμπόκι για ενσείρωση είναι επωφελείς επίσης, επειδή κάτω από τη βαθιά σκιά τους τα ζιζάνια του γένους Convolvulus δεν μπορούν να ζήσουν.Μηχανικός έλεγχος: Το βαθύ όργωμα είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σ’ αυτό το ζιζάνιο. Όταν αυτό γίνεται βαθύτερα, από ότι συνήθως, η πίεση του ζιζανίου σε άλλα είδη μπορεί να μειωθεί επίσης. Η συνήθης επεξεργασία του εδάφους που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια της πιπεριάς είναι εντελώς αναποτελεσματική ενάντια στην περικοκλάδα!Χημικός έλεγχος:Ο χημικός έλεγχος ενάντια σ’ αυτό το είδος ζιζανίου της πιπεριάς είναι αδύνατος! Μόνο η χρήση καθολικών ζιζανιοκτόνων (Glialka, Glyphos, Arsenal, Finale) μπορεί να είναι αποτελεσματική στα μέρη του αγρού μεταξύ των σειρών, αλλά χρειάζεται ειδικές ψεκαστικές μηχανές, οι οποίες έχουν προστατευτικές πλευρές ώστε να αποφεύγεται ο ψεκασμός πάνω στα φυτά της καλλιέργειας. Η χρήση καθολικών ζιζανιοκτόνων το φθινόπωρο, μετά από τη συγκομιδή είναι ο καλύτερος τρόπος για αποτελεσματικό έλεγχο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, όταν αφομοιώνονται από τα ριζώματα, η αποτελεσματικότητα αυτών των ζιζανιοκτόνων είναι πολύ μεγαλύτερη. Μην περιμένετε μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου! Τα φύλλα της περικοκλάδας πρέπει να είναι πράσινα την στιγμή της εφαρμογής.

convolvulys_arvensis_3


Περισσότερα

Η περικοκλάδα είναι πολύ ανθεκτικό ζιζάνιο, επομένως είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Ο βασικός τρόπος είναι τακτικός έλεγχος των φυτών για να αποτραπεί η ωρίμανση και η εξάπλωση του σπόρου τους. Το βαθύ όργωμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για έλεγχο αυτού του ζιζανίου στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ένας άλλος τρόπος είναι να έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλος ανταγωνισμός καλλιέργειας-ζιζανίων την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά τα ζιζανιοκτόνα, πρέπει να εφαρμόζονται μετά τη συγκομιδή για τον έλεγχο των ζιζανίων που έχουν απομείνει ή να εφαρμόζονται στα φύλλα διασυστηματικά ζιζανιοκτόνα με μικρή υπολειμματική διάρκεια στο έδαφος.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...