Banner Πανω
 
 
 

Μονές Δήμου Καλπακίου:

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΧΡΥΣΟΡΡΑΧΗΣ

Η εκκλησία αυτή είναι η κεντρική του χωριού και η ογκοδέστερη από ολες τις άλλες.Χτιστηκε το 1781 και ο ευρύχωρος νάρθηκάς της χρησιμοποιούνταν ως το 1929 ως διδακτήριο με τρείς δασκάλους Ο γυναικωνίτης του ναού διαμορφώθηκε κατάλληλα και μετατράπηκε σ’ ένα πολύ αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου  σε ειδικές καλαίσθητες προθήκες, φυλάσσονται ασφαλισμένα εκκλησιαστικά μνημεία (εικόνες, ιερά σκεύη, βιβλία κ.λ.π.)και είναι στη διάθεση των επισκεπτών  να τα προσκυνήσουν, να τα  θαυμάσουν, να τα απολαύσουν.

  

 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

 

Η εκκλησία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Είναι ο αρχαιότερος ναός , παλιό μετόχι, που χτίστηκε πιθανόν του 1124 (και για κάποιους άλλους το 1615). Μέσα υπάρχουν αγιογραφίες και στο νάρθηκα του ναού λέγεται ότι λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού.

      

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΑΝΩ ΡΑΒΕΝΙΑ

      

Ο ναός βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του χωριού και στέκει επιβλητικός από το 1850. Είναι βυζαντινού ρυθμού, με χαμηλό καμπαναριό και περιτριγυρισμένος από λιθόχτιστη πέτρα. Οι εικόνες του είναι δωρεά του Π. Ζιάκα από το Βουζαίον της Ρουμανίας. Η δε ζωγραφική τους ακολουθεί την τεχνική της σχολής του Μιχαήλ Αγγελου.

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ 

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πιο παλιά εκκλησία του χωριού και χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Είναι μονόκλιτη με χαγιάτι. Στο τέμπλο του ναού υπάρχουν οι εικόνες των 12 Αποστόλων όπου σύμφωνα με επιγραφή χρονολογούνται το 1773.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΡΡΑΧΗΣ (ΖΑΓΟΡΙΑΝΗΣ)

        

Η μονή του Αγίου Αθανασίου στα βόρεια  του χωριού της Χρυσόρραχης, μέσα σε πυκνό πουρναρόδασος, φρουριακού τύπου με ψηλό μαντρότοιχο, μετόχι άλλοτε, (μετά τον 16ο αιώνα και μέχρι το 1718) της Ευαγγελίστριας Σωσίνου, ο ναός της οποίας, μονόκλιτη βασιλική, καμαρόσκεπη και κατάγραφη (διπλή αγιογράφηση) ιστορήθηκε το έτος ΑΨΜ (=1740) «δια χειρός αμαρτωλού Νικολάου», που αγιογράφησε και μονή των Μετεώρων και συμπληρώθηκε το1756 από τους Καπεσοβίτες Ιωάννη και Αναστάσιο.

Στην εσωτερική γραφική και  ήσυχη αυλή του μοναστηριού υπάρχουν τα κελιά ,η Τράπεζα και η Στέρνα, χτισμένη και αυτή το 1756. Σύμφωνα με ενυπόγραφη δήλωση των μουχταροδημογερόντων του (28 Οκτωβρίου 1865), το μοναστήρι είχε στην κατοχή του «εξ αμνημονεύτων χρόνων» 54 χωράφια  204 στρεμμάτων από τα οποία έδινε μόνο το δέκατον «εις τους κατά καιρόν σπαχήδες του τόπου μας, Ομέρ αγά Πέτα και λοιπούς κατά τα μπεράτια των. Αφού δε, καταλήγει, συνεστήθη το βασιλικόν τανζιμάτ εις τα μέρη μας δίδετε το δέκατον εις τον βασιλικόν χαζνέν...»Από τα έσοδα της μονής πληρώνονταν και ο εκάστοτε «ελληνοδιδάσκαλος», που δίδασκε  στο σχολείο του χωριού.

Η μονή πανηγυρίζει με παράθεση δείπνου κοινού, παλαιοκαιρίσια μαγειρίτσα, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά το Δεκαπενταύγουστο, γιορτή της 1η Σεπτεμβρίου του Αγίου Συμεών του Σπηλίτη, η κάρα του οποίου ανήκει στην μονή και ήρθε από την Κωνσταντινούπολη, άγνωστο πότε.

ΜΟΝΗ ΒΕΛΛΑΣ

         


Η Μονή Βελλάς ιδρύθηκε αρχικά τον 11ο αιώνα. Ήταν ακμάζουσα πολιτεία χτισμένη στη θέση “Παλιοβελλά”, από την οποία σώζονται ελάχιστα ίχνη της. Στις αρχές του 18ου αιώνα ερημώθηκε από τους κατοίκους της που έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στα Άνω Πεδινά, στο Ζαγόρι, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τότε η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε στην Μονή Βελλάς, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στον Παρακάλαμο και κατόπιν στην Κόνιτσα, όπου είναι μέχρι και σήμερα. Η υπάρχουσα Μονή είναι ουσιαστικά ανακατασκευή της παλιάς που έγινε το 1745, όπως μας πληροφορεί επιτοίχια επιγραφή. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό της Μονής είναι τρίκλιτη Βασιλική με εξαιρετικές αγιογραφίες όπου ανάμεσα τους  υπάρχουν και οι μορφές αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων (Πλάτων, Αριστοτέλης, Σόλων, Πλούταρχος). Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με επίχρυσες λεπτομέρειες, ένα έργο του 16ου-17ου αιώνα. Για ένα μεγάλο διάστημα, από τον 13ο εώς τον 17ο αιώνα, στην Μονή Βελλά λειτουργούσε σχολή, όπου οι νέοι διδάσκονταν εκκλησιαστικά μαθήματα αλλά και μαθήματα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων. Το 1817 οι μοναχοί εγκατέλειψαν το μοναστήρι και κατέφυγαν στην Κέρκυρα για να γλυτώσουν από την οργή του Αλή Πασά, επειδή αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν την μοναστηριακή περιουσία. Την Μονή ανέστησε ξανά το 1911 ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος, με την ίδρυση Ιεροδιδασκαλείου. Από εκεί αποφοιτούσαν δάσκαλοι και ιερείς. Χτίστηκαν μεγάλα κτήρια με αίθουσες διδασκαλίας και οικοτροφείο, όπου έμεναν δωρεάν οι σπουδαστές. Το ιεροδιδασκαλείο λειτούργησε μέχρι το 1989. Σήμερα στην Βελλά λειτουργεί Εκκλησιαστικό Λύκειο, ισότιμο του Ενιαίου Λυκείου με την διαφορά ότι εδώ δίνεται έμφαση στην διδασκαλία των Θρησκευτικών. Επίσης λειτουργεί Ανωτέρα Ιερατική Σχολή, όπου οι σπουδαστές εισέρχονται σε αυτή με πανελλήνιες εξετάσεις.

ΜΟΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ

Η μονή αυτή πήρε το όνομά της από τον μοναχό Ιάκωβο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Παρόλα αυτά γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν πλούσιο μοναστήρι με χωράφια, αμπέλια και κοπάδια ζώων. Κάθε χρόνο έδινε 3000 γρόσια για το ελληνικό σχολείο Δολιανών. Υπήρξε περίφημο κέντρο αγιογραφίας, στο οποίο μαθήτευσαν πολλοί περιοδεύοντες αγιογράφοι της εποχής, που προέρχονταν από τα Δολιανά και τα χωριά της γύρω περιοχής. Από το μοναστήρι σώζεται μόνο ο ναός με χαγιάτι στην δυτική πλευρά. Οι τοιχογραφίες είναι λίγες και αυτές σχεδόν κατεστραμμένες. Σε μία από αυτές ξεχωρίζει ο Άγιος Χριστόφορος με κεφάλι σκύλου. Το όμορφο τέμπλο του ναού το σκάλισαν οι αδελφοί Ταλιαδόροι από τον Γοργοπόταμο Κόνιτσας, γνωστοί ξυλόγλυπτες της εποχής του Αλή Πασά.

ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΔΟΛΙΑΝΑ

Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και χτίστηκε μετά από υπόδειξη του πάτερ Κοσμά, στα 1790 και με χρηματική βοήθεια του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η πέτρινη εκκλησία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και την καθολική του εσωτερική αγιογράφησή του προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ

Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι η κεντρική εκκλησία του. Είναι τρίκλιτη και χτίστηκε το 1910. Μέσα υπάρχει ομώνυμη φορητή εικόνα σχετικά μεγάλων διαστάσεων σε προσκυνητάρι. Είναι σπουδαίας τεχνικής και ζωγραφισμένη από Χιοναδίτες ζωγράφους το 1819. Το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας χτίστηκε το 1849.

 

ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΑΝΩ ΡΑΒΕΝΙΑ

Ο ναός ανεγέρθη το 1816 και είναι χτισμένος σε ρυθμό Βασιλικής. Στο εσωτερικό του υπάρχει τέμπλο κατασκευασμένο από δρυ με ανάγλυφες και σκαλιστές θρησκευτικές παραστάσεις, οι οποίες έγιναν από Μετσοβίτες τεχνίτες.

Στο προαύλιο υπάρχει μεγαλοπρεπές κωδωνοστάσιο ύψους 15 μ., σχήματος κανονικού εξαγώνου.

 

(κείμενα:Ν.Κατσένης)

(φωτογραφίες:Σ.Πέτροβας)


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...