Επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλότερα επίπεδα ζητάει με ομόφωνη γνωμοδότηση το Δ.Σ. του Δήμου Ζηρού

 Τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλότερα επίπεδα προτείνει προς το Υπουργείο Οικονομικών με τεκμηριωμένη και ομόφωνη γνωμοδότησή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση όπου τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι αντικειμενικές αξίες που ορίσθηκαν για τον Δήμο Ζηρού είναι αδικαιολόγητα υψηλές και προτείνεται η επαναξιολόγηση των τιμών ζώνης και η μείωσή τους στα 270,00 €/τ.μ. όπως εφαρμόζονταν με την αριθ. 277/2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο σκεπτικό της γνωμοδότησης αναφέρονται τα εξής:

1. Επειδή η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από 1η Ιανουαρίου 2022 προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, στις πληρωμές φόρων, αλλά και στον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), που αφορούν στο τεκμήριο της κατοικίας καθώς :

2. Η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου είναι συνδεδεμένη στο φορολογικό μας σύστημα με τον υπολογισμό φόρων και τελών. Κατά συνέπεια, αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οδηγεί άμεσα σε αύξηση φορολογικών υποχρεώσεων των συμπολιτών μας, καθώς τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και πλήθος άλλων φόρων σχετίζονται με αυτές. (Ενδεικτικά αναφέρονται οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων κ.α.).

3. Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις στον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), που αφορούν στο τεκμήριο της κατοικίας και έμμεσα συνδέεται με παροχές κοινωνικών επιδομάτων (π.χ. καταβολή ΚΕΑ, επίδομα θέρμανσης). Συνέπεια των ανωτέρω ήταν πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών να μείνει εκτός επιδομάτων και παροχών.

4. Επειδή ο Δήμος μας πλήττεται σοβαρά σχεδόν κάθε χρόνο από μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας φυσικές καταστροφές, (πλημμύρες κλπ) και πασχίζει να ορθοποδήσει οικονομικά μιας και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή. Σημειώνεται ότι με την αριθ. πρωτ. 419/18-01-2021 Απόφαση γ.γ. Πολιτικής Προστασίας πολλές Κοινότητες του Δήμου Ζηρού κηρύχτηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

5. Επειδή από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων στο Δήμο μας, όχι μόνο το τελευταίο αλλά και τα προηγούμενα έτη, αντιθέτως μάλιστα.

6. Επειδή οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερες από τον Μέσο Όρο της αγοραίας τιμής κάθε ζώνης, όπως καλά γνωρίζουμε από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο (αγοραπωλησίες ακινήτων, απαλλοτριώσεις, μισθώσεις κ.λπ.).

Επίσης:

Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών εντάχθηκαν πλέον και οικισμοί όπως ο Άγιος Γεώργιος, το Ζερβό, ο Γαλατάς, με Τ.Ζ. 550,00 €/τ.μ., οι Παππαδάτες με Τ.Ζ. 600,00 €/τ.μ., στους οποίους εφαρμόζονταν με την αριθ. 277/2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 270,00 €/τ.μ. Οι οικισμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν καμία δυναμική ανάπτυξης, είναι ορεινοί με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αναίτια οι συμπολίτες μας.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εντός σχεδίου πόλεως Φιλιππιάδας αποτελούν τα στοιχεία από πρόσφατες (2021 και 2022) συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούσαν σε μεταβιβάσεις ακίνητων από τις οποίες προκύπτουν διαφορές μεταξύ αντικειμενικής τιμής και τιμής πώλησης.

Ενδεικτικά :

Οικόπεδο στη ζώνη Β πουλήθηκε το έτος 2021 30.000,00 € με την αντικειμενική αξία του να ανέρχεται στις 40.400,00 €, ενώ σήμερα με τις νέες τιμές η Αντικειμενική του Αξία (Α.Α.) θα άγγιζε τις 42.000,00 €.

Κτίσμα στη Ζώνη Α επιφάνειας 100,00 τ. μ, που είχε Α.Α. 54.000,00 € το έτος 2021, έχει σήμερα Α.Α. 93.500,00 €, αύξηση περίπου 60 %.

Πωλείται οικόπεδο 1.622,00 τ.μ. δίπλα στα ΚΤΕΛ Φιλιππιάδας (τομέας Β – Ζώνη Β) 250,00 €/τ.μ. με την αντικειμενική του αξία να φτάνει το έτος 2022 τα 310,00 €/τ.μ.

- Διαμερίσματα στην Β ζώνη Φιλιππιάδας, πίσω από τα γήπεδα τένις με υπολογισθείσα από τη ΔΟΥ αντικειμενική αξία 78.628,00 € πουλήθηκαν 70.000,00 € (2021).

- Διαμέρισμα επί της οδού Αρχ. Σπυρίδωνος με Α.Α. 20.000,00 ευρώ το 2021 πουλήθηκε 16.000 €.

5. Επειδή σύμφωνα με το ΦΕΚ 72 της 09-03-2012 «περί τροποποίησης των όρων και περιορισμών δόμησης του εγκεκριμένου σχεδίου Φιλιππιάδας» έγινε μείωση ύψους οικοδομών, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αξιοποίηση του σ.δ. των οικοπέδων, κάτι που οδήγησε στην απαξίωσή τους.

6. Επειδή η ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα στην Ήπειρο, για την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022 παρουσιάζει μείωση (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για εκδοθείσες οικοδομικές άδειες).

7. Επειδή θεωρούμε αδιανόητο συμπολίτες μας να χάνουν επιδόματα που τα έχουν τόση ανάγκη, επειδή ανέβηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους και οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό σύνολο και να διεκδικήσουμε το να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες.

8. Επειδή θεωρούμε αδικαιολόγητα υψηλές τις ορισθείσες τιμές εκκίνησης για τον Δήμο μας όπου οι περισσότεροι οικισμοί παρουσιάζουν στασιμότητα ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και όλες τις συνέπειες που βιώνουν από τα παραπάνω οι συμπολίτες μας, βάσει του άρθρου 261 του Νόμου 3852/2010, του άρθρου 51 του Νόμου 4646/2019 και των όσων προβλέπονται στο Φ.Ε.Κ. 2775/07-06-2021, τεύχος Β΄ προτείνουμε:

1. Τη μείωση των τιμών Ζώνης εντός σχεδίου πόλεως Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού, τουλάχιστον στις τιμές που ίσχυαν με το Φ.Ε.Κ. 2192/12-06-2018, τεύχος Β΄, ώστε να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις και μείωση συντελεστή εμπορικότητας οικοπέδων στη Φιλιππιάδα, καθώς και

2. Καθορισμό ενιαίας τιμής ζώνης 270,00 €/τ.μ. σε όλους τους οικισμούς, όπου δεν υπήρχε πριν την 01-01-2022 σύστημα αντικειμενικών αξιών, την κατώτερη δηλαδή που ίσχυε στο Νομό Πρέβεζας».

 

 


 


 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου