Με υπερηφάνεια και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Ζηρού!

 

Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων και η μαθητική παρέλαση στη Φιλιππιάδα να μη κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί, ωστόσο η εθνική επέτειος γιορτάστηκε με την ίδια μεγαλοπρέπεια και υπερηφάνεια, σε όλο τον Δήμο Ζηρού.

Στη Φιλιππιάδα το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση –υπό βροχή- στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων.

Στο Θεσπρωτικό τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων, ενώ πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία υπό τον ρυθμό που έδωσαν τα μέλη του φιλαρμονικού συλλόγου «Απόλλων».

Καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων, έγιναν και σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σημείωσε: «Σε μία εποχή που ο πόλεμος βρίσκεται δίπλα μας ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχει διπλή σημασία.

Εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή επέτειος υπογραμμίζει τον γενναίο αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην εισβολή κατοχικών δυνάμεων στη χώρα μας, αλλά κυρίως κατά του φασισμού και του ναζισμού, φαινόμενα που βύθισαν την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, στη δυστυχία και στα δεινά του πολέμου.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και την ξεκάθαρη πρόταξη των Ελλήνων υπέρ της υπεράσπισης των ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τα οποία καλούμαστε να διαφυλάττουμε διαχρονικά ως κόρη οφθαλμού.

Σήμερα η κληρονομιά της ομοψυχίας, της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων κατά την Εθνική Αντίσταση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Μας καλεί, κόντρα στους αναθεωρητές της Ιστορίας, ν’ αγωνιστούμε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τη βία με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκφράζεται, και τις διακρίσεις.

Κρατώντας το μαχητικό πνεύμα του 1940 και τα διδάγματά του, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες και ακολουθώντας το παράδειγμά τους αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους»!.

Στο Μνημείο Μπιζανομάχων στη Φιλιππιάδα, στεφάνια κατέθεσαν:

Για τον Δήμο Ζηρού ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Σπυρέλης.

Για την Κοινότητα Φιλιππιάδας ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Κωστάκος.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Σχολείων της Φιλιππιάδας, το ΚΔΑΠ Φιλιππιάδας «Το Περιβόλι», η Αδελφότητα Ανωγειατών «Ο Παπαγιώτης» και η Ενωμένη Εθνική Αντίσταση.


 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου