Banner Πανω
 
 
 


Σύσκεψη με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αρταίων, με αφορμή τις επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε περαστικούς.  

 
Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο, θα υλοποιήσει άμεσα  σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο άπτεται της ασφάλειας του συνόλου των δημοτών μας.

Το θέμα της λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αρταίων και οι δράσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Δημαρχείο Άρτας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, Μαρία Τζουβάρα, η Γραμματέας του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, Θάλεια Τσιαμπούλα, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικών Υπηρεσιών, Γιώργος Μπαλάγκας, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αρταίων, Μαρία Ανδρέου και ο Δημήτρης Γκαρτζονίκας, με την ιδιότητα του εκπαιδευτή σκύλων και αρμόδιος για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων.  

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Δήμος για την στελέχωση του Καταφυγίου με την τοποθέτηση δύο υπαλλήλων υπεύθυνων για τη φροντίδα των ζώων στο Καταφύγιο του Δήμου, καθώς και ο περαιτέρω σχεδιασμός για τη φροντίδα των ήδη φιλοξενούμενων ζώων εκεί. Πρόβλημα μείζονος σημασίας που απαιτεί άμεση λύση είναι οι δυσάρεστες για το Δήμο επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε περαστικούς. Αν και τα ζώα αυτά είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα, εντούτοις δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας, αφού επιτίθενται στους περαστικούς προκαλώντας τους φόβο και συχνά τραυματίζοντάς τους. Βέβαια, η νομοθεσία ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι τα ζώα που περισυλλέγονται, υποβάλλονται σε κτηνιατρικό έλεγχο, εμβολιασμό, στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση, με απώτερο σκοπό α) τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και β) τον έλεγχο των πληθυσμών τους. Στη συνέχεια, όπως ορίζεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 46, του Ν. 4235/2014, τα ζώα αυτά πρέπει να επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον, κρατώντας τα μακριά από σχολεία, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς και αθλητικούς χώρους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ. Μέχρι στιγμής, έχουν περισυλλεγεί ογδόντα (80) αδέσποτα σκυλιά, τα οποία έχουν όλα στειρωθεί, εμβολιαστεί και τσιπαριστεί.  

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επιθέσεων από αδέσποτους εμβολιασμένους σκύλους σε περαστικούς, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο, θα υλοποιήσει άμεσα  σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος , το οποίο άπτεται της ασφάλειας του συνόλου  των δημοτών μας. Οι παράμετροι και οι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, τέθηκαν από το Δήμαρχο Αρταίων επί τραπέζης κατά τη σύσκεψη. Καταρχήν, θα τοποθετηθούν νέες ταΐστρες, μόνιμα στερεωμένες στο έδαφος, αφού όπως δήλωσε και η κα. Τζουβάρα «όλες οι ταΐστρες έχουν κλαπεί, κάποιοι δημότες τις έχουν ξηλώσει εσκεμμένα για να μην έρχονται τα σκυλιά στη γειτονιά τους. Τα ζώα όμως τότε πεινούν, και λόγω της έλλειψης φαγητού, επιτίθενται στους περαστικούς». Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να ενημερωθούν αποτελεσματικότερα οι πολίτες για το πώς θα πρέπει να φέρονται απέναντι στα αδέσποτα, ώστε να μην τα ενοχλούν και στη συνέχεια γίνονται οι ίδιοι στόχος τους. Για παράδειγμα, θα ήταν συνετό, όπως τόνισε και ο κ. Γκαρτζονίκας, να μάθουν οι δημότες ότι δεν πρέπει να κλωτσάνε τα σκυλιά στο δρόμο, αφού η παραμικρή κίνηση μετά τα φοβίζει και τα οδηγεί στην επίθεση ώστε να προστατευτούν τα ίδια. Ακόμη μια σημαντική συμβουλή προς τους συμπολίτες μας είναι ότι δεν θα πρέπει να ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα με φαγητό μέσα σε σακούλες, γιατί τα ζώα συνδυάζουν τις δύο έννοιες, τη «σακούλα» με το «φαγητό», και όταν βλέπουν μια περαστική κυρία να προχωράει με τσάντες από τα μαγαζιά ή το σουπερμάρκετ, πιστεύουν ότι υπάρχει φαγητό εκεί και τις επιτίθενται για να το πάρουν.

Άλλο ένα θέμα που έθιξε η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας είναι ότι, ενώ κάθε φορά απομακρύνονται συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά από μια περιοχή και μειώνεται έτσι ο πληθυσμός εκεί, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, παρατηρείται η αύξησή του ξανά, επειδή πολίτες εγκαταλείπουν εκεί τα σκυλιά που δεν θέλουν πια.  Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Δήμαρχος Αρταίων και η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας κάνουν έκκληση προς τους συμπολίτες μας τονίζοντας ότι το πρόβλημα των αδέσποτων περιορίζεται με την ασφαλή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και κυρίως των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που εμπεριστατωμένα φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες της ραγδαίας αύξησής τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν αδέσποτα ζώα ιδιοκτησίας τους , λόγω αδυναμίας τους να τα φροντίσουν. Ενώ δυστυχώς, παρατηρείται και το φαινόμενο εγκατάλειψης σκυλιών στο Δήμο Αρταίων από δημότες άλλων δήμων.  

Για το επόμενο διάστημα, αποφασίστηκαν από το Δήμο Αρταίων, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας, ποικίλες δράσεις ώστε να τελεσφορήσει, μέσα και από την αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, που υλοποιεί ο Δήμος Αρταίων. Πρώτον, θα διανεμηθεί φυλλάδιο, σε όλους τους δημότες μέσω των λογαριασμών ύδρευσης (ΔΕΥΑΑ) με οδηγίες για το πώς πρέπει να προσεγγίζουν τα αδέσποτα ζώα, θα γίνει διαφημιστικό σποτ στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών και τέλος, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) μια Ανοιχτή Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Δήμου, του Φιλοζωικού Σωματείου, πολλών άλλων φορέων, των μαθητών των σχολείων και δημοτών, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερέστερα για το πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και να υιοθετήσουν σκυλάκια κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης.


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...