Περισσότερα από 350 σκυλιά έχουν περισυλλεχθεί στο Καταφύγιο Αδεσπότων του Δήμου Αρταίων

Πρόταση χρηματοδότησης στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Άρτας

υπέβαλλε ο Δήμος Αρταίων για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η προμήθεια τροφών και εξοπλισμού για τα αδέσποτα ζώα, τα οποία περισυλλέγονται και πηγαίνουν στο Καταφύγιο του Δήμου.
Ο Δήμος Αρταίων τα τελευταία δυο χρόνια λειτουργεί πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κατ΄ εφαρμογή του σχετικού νόμου), με αποτέλεσμα να έχουν ενταχθεί στα προγράμματα αυτά περισσότεροι από 350 αδέσποτοι σκύλοι
οι οποίοι έχουν στειρωθεί, ταυτοποιηθεί ηλεκτρονικά, εμβολιασθεί και έχουν εφοδιασθεί με το ειδικό λουρί με την κονκάρδα πάνω στην οποία αναγράφεται το έτος και ημερομηνία των εμβολιασμών.
Βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, τα αδέσποτα που εντάσσονται στο πρόγραμμα, μετά τις επεμβάσεις της στείρωσης, εμβολιασμών και ταυτοποίησης, αν δεν υιοθετηθούν από ενδιαφερόμενους πολίτες, επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και καθ΄ υπόδειξή τους, έχει τοποθετήσει ταΐστρες, οι οποίες τροφοδοτούνται με ειδική τροφή σε μορφή κροκέτας για τα επανεντασσόμενα αδέσποτα.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι ένας προσωρινός χώρος φύλαξης των σκύλων που εντάσσονται στο πρόγραμμα διαχείρισης, οι οποίοι για λόγους υγείας πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον συμβεβλημένο κτηνίατρο ή πρέπει να παρακολουθηθούν, σε περίπτωση που έχουν προβεί σε επίθεση σε πολίτες, για την εμφάνιση λύσσας. Σε καμία περίπτωση το καταφύγιο δεν αποτελεί χώρο μόνιμης φύλαξης των σκύλων ή χώρο εγκατάλειψης των σκύλων από πολίτες που αδυνατούν για διάφορους λόγους να τα συντηρήσουν. Ο πληθυσμός των σκύλων που φυλάσσονται στο χώρο του καταφυγίου, ανανεώνεται καθημερινά με την επανένταξη των ήδη ενταγμένων σε πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και την περισυλλογή και ένταξη στο πρόγραμμα νέων αδέσποτων» αναφέρει σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πετανίτης.

Να σημειωθεί, ότι οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων, εκτός της υποχρέωσης να μην εγκαταλείπουν τον σκύλο τους, έχουν και την υποχρέωση να ταυτοποιούν ηλεκτρονικά το ζώο, να το εμβολιάζουν αλλά και να το στειρώνουν, εκτός και αν έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης στέγης και τροφής στα ζώα που θα γεννιούνται.

Ταυτόχρονα, το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας, το οποίο συνεργάζεται άψογα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, έχει εξαπλώσει ένα δίκτυο εθελοντών πολιτών, οι οποίοι, με δική τους ευθύνη σιτίζουν τα αδέσποτα σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε να εξασφαλίζονται, κατά το καλύτερο δυνατό, οι σωστές συνθήκες ευζωίας των ζώων.

Δεδομένου ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου καταγράφουν σε ειδικό μητρώο, τα ζώα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα διαχείρισης, καθώς και την πορεία τους μετά την περίθαλψή τους (υιοθεσία ή επανένταξη), γίνεται γνωστό, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων (σε ποσοστό που αγγίζει το 80-90%), ειδικά μέσα στην πόλη, είναι επανενταγμένοι (στειρωμένοι, εμβολιασμένοι και «τσιπαρισμένοι»). Ο Δήμος, σε ετήσια βάση, δεσμεύει για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, το ποσό των 50.000,00€ περίπου.

Τέλος, ο Δήμος Αρταίων ζητά από όλους τους πολίτες και τους Φορείς να συνδράμουν, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί και με όσα ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου