Banner Πανω
 
 
 


Πλεόνασμα 4.500.000 από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών, επιστρέφει με έργα στους πολίτες -- Συν 3.700.000 στα ταμεία του Δήμου, αποτέλεσμα συντονισμένης διεκδίκησης

Με λειτουργικό πλεόνασμα 4.500.000 ευρώ «έκλεισε» η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 για το Δήμο Ιωαννιτών, χρήματα που δεν αποτελούν «απλή εγγραφή στα χαρτιά», όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, αλλά επιστρέφουν στους πολίτες με έργα και δράσεις, όπως αποδεικνύει η αναμόρφωση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του.

Ταυτόχρονα οι συντονισμένες προσπάθειες διεκδίκησης από την πολιτεία, είχαν θετικά αποτελέσματα φέρνοντας στα ταμεία του Δήμου επιπλέον 3.700.000 ευρώ μέχρι σήμερα.

Το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εξελίξεις, μπορεί να γίνει κατανοητό «αρκεί να αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Ιωαννιτών μέσα από τον προϋπολογισμό του 2015 με δικούς του πόρους, πρώτη φορά έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που φτάνει τα 8.000.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία πολλά χρόνια στο Δήμο Ιωαννιτών», όπως υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας κι έκανε μια … «εύγλωττη» σύγκριση:

Τα ποσά που θα διαθέσει πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών αποκλειστικά από δικούς του πόρους στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2015, αντιστοιχούν στο 20% των πόρων του ΕΣΠΑ που απορρόφησε ο Δήμος (όχι τα νομικά του πρόσωπα) στη διάρκεια των θητειών των δύο προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο «μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, νομίζω πλέον ότι ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να ατενίζει το μέλλον με λίγο μεγαλύτερη αισιοδοξία, γιατί μπορούμε να υλοποιήσουμε πολιτικές προς όφελος των πολιτών. Όλα αυτά μας κάνουν όλους ποιο αισιόδοξους, τον Δήμαρχο και συνολικά τη Δημοτική Αρχή για το ότι από δω και στο εξής θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ποιο αποτελεσματικά προβλήματα των Δημοτικών Ενοτήτων, της κάθε υποβαθμισμένης περιοχής στο μεγάλο Δήμο Ιωαννιτών».

Παρουσιάστηκαν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, παρουσίασε τα επίσημα πλέον οικονομικά στοιχεία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν στους πολίτες, τόσο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όσο και οι επιπλέον πόροι που απέφερε στο Δήμο η διεκδικητική προσπάθεια του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και της Δημοτικής Αρχής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2015, στη βάση πλέον των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, σύμφωνα δηλαδή με τα στοιχεία «κλεισίματος» του οικονομικού έτους 2014.

Όπως είπε ο κ. Μανταλόβας, «παρ’ όλο που ήταν προεκλογική χρονιά οικονομικά για το Δήμο Ιωαννιτών πήγε πολύ καλά. Δημιουργήθηκαν οι στέρεες βάσεις για να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα που συναντάμε κυρίως στο επίπεδο της καθημερινότητας των δημοτών του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών»

Το 2014 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας, έκλεισε με ένα λειτουργικό πλεόνασμα που υπερβαίνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος εξήγησε τι σημαίνει λειτουργικό πλεόνασμα λέγοντας πως υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες πιστώσεων που διαχειρίζεται ένας δήμος:

Υπάρχουν οι «ειδικευμένες πιστώσεις» που λειτουργούνε ουδέτερα ως προς την δημοσιονομική θέση του κάθε Δήμου. Μπαίνουν στο ταμείο του Δήμου για έναν συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. ΕΣΠΑ, προνοιακά επιδόματα, επιχορηγήσεις σχολείων κ.λ.π.) και εκταμιεύονται γι’ αυτό το σκοπό. Άρα λειτουργούνε ουδέτερα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι οι πιστώσεις που προέρχονται από το κράτος για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών και τα χρήματα που ο κάθε δήμος συλλέγει από τους δημότες (φόρους, τέλη, αξιοποίηση περιουσίας κ.λ.π.).

«Σ’ αυτή λοιπόν τη δεύτερη κατηγορία -που είναι αυτή που καθορίζει την οικονομική θέση του κάθε Δήμου- η διαφορά εσόδων-εξόδων για το Δήμο Ιωαννιτών, δημιουργεί ένα θετικό ισοζύγιο 4.500.000 ευρώ.

«Αυτό το λειτουργικό πλεόνασμα δεν αποτυπώνεται απλώς ως μια λειτουργική εγγραφή στα χαρτιά, αλλά έχει τεράστια αξία για τους δημότες, γιατί τα χρήματα αυτά, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, επιστρέφουν με καινούργια έργα και δράσεις στους δημότες του Δήμου Ιωαννιτών», είπε ο κ. Μανταλόβας.

Στη συνέχεια ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται, τα χρήματα «επιστρέφοντας» στους πολίτες

-         Ενισχύεται κατά 2.500.000 ευρώ επιπλέον το Τεχνικό Πρόγραμμα, με καινούργια έργα και καινούργιες δράσεις,(π.χ. αναμόρφωση πλατείας Μαβίλη) καθώς και ενίσχυση πιστώσεων σε αποφασισμένες δράσεις που περιέχονταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα (π.χ. ασφαλτοστρώσεις).

-         Ενισχύεται το κομμάτι της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού με υπογειοποιήσεις κάδων, αλλαγή του συστήματος ηλεκτροφωτισμού που θα εξοικονομήσει πόρους κ.λ.π.

-         Δημιουργείται ένα πραγματικό αποθεματικό – όχι στα χαρτιά αλλά πραγματικό- 1.000.000 ευρώ για να αντιμετωπιστούν πιθανές επισφάλειες κατά την υλοποίηση του προϋπολογισμού, δηλαδή δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για το 2015.

Ο κ. Μανταλόβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις περιοχές όπου ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πράξεις εφαρμογής, λέγοντας πως:

«Πλέον το σύνολο των χρημάτων που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου το 2015 από την εισφορά των πολιτών σε ρυμοτομούμενες περιοχές, θα τα κάνουμε τεχνικά έργα στις ίδιες περιοχές όπου συντελέστηκαν οι πράξεις εφαρμογής τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι τώρα δυστυχώς τα χρήματα αυτά πήγαιναν στη μεγάλη μαύρη τρύπα του Δήμου Ιωαννιτών. Από τώρα και στο εξής, είναι πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής,  τα χρήματα αυτά μέχρι το τελευταίο ευρώ να επιστρέφουν ως ανταποδοτικά έργα στις περιοχές αυτές. Θα δείτε το επόμενο διάστημα σημαντικά έργα υποδομής σε περιοχές όπως στα Καρδαμίτσια στο Βοτανικό στο Νεοχωρόπουλο κ.λ.π. έργα που θα προσεγγίσουν το 1.500.000 ευρώ».

Επίσης ένα μέρος του πλεονάσματος θα καλύψει μια νέα «τρύπα» που δημιούργησε η πολιτεία παραμονές Χριστουγέννων του 2014 χωρίς να το γνωρίζει κανένας, όταν ψήφισε νόμο για παρακράτηση της τάξης του 4% από τους ΚΑΠ.  Για το Δήμο Ιωαννιτών το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 500.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μανταλόβας αν χρειαστεί ο δήμος μπορεί να καλύψει αυτά τα χρήματα, αν όμως υλοποιηθεί η διακήρυξη του νέου υπουργού Εσωτερικών κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και αλλάξει ο νόμος, τότε και αυτά τα χρήματα θα διατεθούνε σε έργα.

Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και διεκδίκησης

Στα θετικά αποτελέσματα μιας μεγάλης προσπάθειας, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, λέγοντας πως: «όλα αυτά προήλθαν μετά από πολύ δουλειά, οργάνωση και μεθοδικότητα και των αιρετών, αλλά κυρίως των εργαζομένων στην οικονομική υπηρεσία, που όπως όλοι γνωρίζετε είναι μια πολύπαθη υπηρεσία η οποία τα προηγούμενα χρόνια έχει περάσει πάρα πολλά. Από δω και πέρα ασφαλώς και μένουν να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο».

Εκτός όμως από τα 4.500.000 ευρώ λειτουργικό πλεόνασμα,  στα ταμεία του Δήμου μπήκαν επιπλέον 3.700.000 ευρώ, που ήταν το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας διεκδίκησης που απέδωσε καρπούς.

Συγκεκριμένα:  

Μπήκε ήδη στο ταμείο του Δήμου ποσό 1.600.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Προέρχεται από την παλιά υπόθεση ρυμοτομούμενου οικοπέδου του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος στην περιοχή του Ελαιώνα στην Αττική. Το ποσό θα χρηματοδοτήσει τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας και ο κ. Μανταλόβας έκανε λόγο « για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πάλευε για χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών να τελεσφορήσει»

Επίσης άλλα 2.100.000 ευρώ από τα Υπουργεία Υποδομών και Εθνικής Οικονομίας, θα διατεθούν σε έργα που θα δημοπρατηθούνε το επόμενο διάστημα.

Ερώτηση σχετικά με για το Σχέδιο Δροσιάς – Πεντέλης

Θα προχωρήσει η Πολεοδομική μελέτη Δροσιάς - Πεντέλης

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -και ενώ ο ίδιος απουσίαζε- ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Βασίλης Κοσμάς. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Κοσμάς ισχυρίστηκε ότι ο Αντιδήμαρχος είπε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πως δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η πολεοδομική μελέτη Δροσιάς-Πεντέλης.

«Ασφαλώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν έχω πει αν θα πρέπει ή όχι να χρηματοδοτηθεί η μελέτη Δροσιάς-Πεντέλης. Ασφαλώς και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής», είπε ο κ. Μανταλόβας.

Εξήγησε πως η Οικονομική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Πολεοδομία, «ψάχνουμε να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο». Η Πολεοδομία έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και θα γνωρίζουμε  σύντομα το συνολικό κόστος της μελέτης που μπορεί να προσεγγίσει και το 1.000.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα μια πηγή χρηματοδότησης ίσως να είναι και οι κοινοτικοί πόροι του ΣΕΣ γιατί αυτές οι δράσεις είναι επιλέξιμες στην επόμενη προγραμματική περίοδος.

«Σε κάθε περίπτωση, ή έτσι ή αλλιώς, ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στην καταρχήν προκήρυξη αυτής της μελέτης. Είναι μια μελέτη που για να ολοκληρωθεί - όπως το γνωρίζετε πολύ καλά - θα διαρκέσει κάποια χρόνια, οπότε δεν είναι δύσκολο για το Δήμο Ιωαννιτών να διαθέτει ένα ποσό κάθε χρόνο να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος.

Υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί με προγραμματισμό. «Όταν η Πολεοδομία ολοκληρώσει την εκτίμηση για το κόστος της μελέτης θα δούμε αν μπορούμε να την εντάξουμε στο ΣΕΣ ή όχι και αναλόγως θα κινηθούμε. Στο πλαίσιο της πενταετίας είναι μια δέσμευση που έχει αναλάβει και ο Δήμαρχος και μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας, ξεκινώντας από το 2015 να διαθέτουμε ένα ποσό κάθε χρόνο αν χρειαστεί να τη χρηματοδοτήσουμε με δικούς μας πόρους».  

Ο κ. Μανταλόβας επανέλαβε πως αυτό που έχει πει πολλές φορές τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Οικονομικής Επιτροπής, είναι ότι «οι πράξεις εφαρμογής δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από το Δήμο για να καλύψουν άλλες δαπάνες. Γιατί ειπώθηκε πολλές φορές από την αντιπολίτευση ότι αν προχωρούσαμε τις πράξεις εφαρμογής θα μπορούσαμε να καλύψουμε έξοδα του Δήμου. Όπως διαπιστώνεται πλέον αυτά τα χρήματα δεν τα αντιμετωπίζουμε ως πηγή εσόδων για το Δήμο, αλλά επιστρέφουν ως έργα στους πολίτες αυτών των περιοχών. Αυτή είναι η πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής και είναι ξεκάθαρο».


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...