Συνάντηση Μητροπολίτη και Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Ρώσο Πρέσβη-Συζήτησαν σύγχρονη συνεργασία με αφετηρία την ιστορική φιλία

Τρόπους συνεργασίας που θα δώσουν σύγχρονο περιεχόμενο στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και δη την Ήπειρο με τη Ρωσία, συζήτησαν με τον Ρώσο Πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ,  ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο Ρώσος πρέσβης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα προσκεκλημένος του Μητροπολίτη και του Δημάρχου. Νωρίς το πρωί συναντήθηκαν και συζήτησαν για αρκετή ώρα στο Δημαρχείο ζητήματα που αφορούν την εμβάθυνση της συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσαν κατά την ξενάγηση του  στο Νησί και τα ιστορικά Μοναστήρια του.

Στις δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, τονίστηκαν απ’ όλους οι ισχυροί ιστορικοί ελληνο-ρωσικοί δεσμοί, με το Δήμαρχο Ιωαννίνων να επισημαίνει πως η συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη εντάσσεται σε μια στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, που προτάσσει τη «διπλωματία της πόλης»,  η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη οικονομικών, τουριστικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών σχέσεων.

Σε άπταιστα ελληνικά ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτή την πρώτη του επίσκεψη στα Γιάννενα και τόνισε πως «οι σχέσεις μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, αλλά σε αυτή την πολύτιμη ιστορική βάση πρέπει να κατασκευάσουμε ένα πλούσιο περιεχόμενο σύγχρονης συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Υπενθύμισε ότι σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα για να συμμετάσχει στο διεθνές οικονομικό forum και αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς»

Σημείωσε επίσης πως το 2016 που είναι αφιερωματικό έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα, «μας δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη του περιεχομένου των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Όπως υποστήριξε, από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος, «Αναλογιζόμενοι ότι τα Ιωάννινα και η Ήπειρος έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και πως ο Ρωσικός λαός είναι αδελφός λαός γιατί μας συνδέουν οι κοινές πνευματικές ρίζες της Ορθοδοξίας, με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον εξοχότατο Πρέσβη, εγκαινιάζοντας μια συνεργασία σύσφιξης σχέσεων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε, οι παραδοσιακές σχέσεις να πάρουν ένα σύγχρονο περιεχόμενο που θα αφορά το σήμερα.»

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε «στους ιστορικούς συνδετικούς κρίκους», που συνδέουν τα Ιωαννίνα και την Ήπειρο με τη Ρωσία. Μίλησε για την Ορθοδοξία αλλά και για τις οικονομικές σχέσεις,  υπενθυμίζοντας  πως από τον 17ο  και 18ο  αιώνα Ηπειρώτες έμποροι μεγαλούργησαν στις παροικίες ελλήνων εμπόρων σε πόλεις της Ρωσίας, όπως η Νίζνα, η Οδησσός και βορειότερα.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, υπάρχει η εθνική διπλωματία αλλά «μπορούμε να αναπτύξουμε τη διπλωματία των πόλεων και μαζί με τη Μητρόπολη εργαζόμαστε ώστε σε συνεργασία με την Ρωσική πρεσβεία να προωθήσουμε σχέσεις με σύγχρονα χαρακτηριστικά που έχουν μεν αφετηρία την παράδοση αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτή».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας συζητήθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο να «αναβαθμίσουμε τις οικονομικές, τουριστικές, θρησκευτικές σχέσεις και μάλιστα το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού».

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε πως θα προετοιμαστεί άμεσα αδελφοποίηση των Ιωαννίνων με πόλη της Ρωσίας .

Επίσης και με δεδομένο ότι το έτος 2016 είναι αφιερωμένο στην ελληνορωσική φιλία και γίνεται σχεδιασμός εκδηλώσεων και στις δύο χώρες, «εμείς δηλώσαμε πρόθυμοι ως Δήμος Ιωαννιτών να συμμετάσχουμε». Έτσι τις επόμενες μέρες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες συζητήσεις με την ρωσική πρεσβεία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή των Ιωαννίνων.

«Καλωσορίζω τον εξοχότατο κ. πρέσβη και υπόσχομαι ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι η αρχή μιας δυναμικής σχέσης», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, αναφερόμενος στην προηγηθείσα συζήτηση, υποστήριξε  πως ανέδειξε το ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο να δώσουμε σημερινό περιεχόμενο στις παραδοσιακές μας σχέσεις από το παρελθόν. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει άμεσα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών. Η επικοινωνία που είχαμε με τον Ρώσο Πρέσβη είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε από τη Ρωσία τον σχεδιασμό που αναπτύσσει ο Δήμος γι’ αυτό που ονομάζουμε διπλωματία πόλεων».

Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων πρόσφερε τον τόμο που καταγράφει τα 4.000 χρόνια ιστορίας της Ηπείρου και το αναμνηστικό του Δήμου από τα «100 χρόνια ελεύθερα Γιάννενα». Ενημέρωσε τον κ. Μάσλοβ ότι τα Γιάννενα μαζί με όλη την Ήπειρο διεκδικούν να ανακηρυχτούν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.

Ο Μητροπολίτης πρόσφερε τον τόμο που είναι αφιερωμένος στα Μοναστήρια του Νησιού και τις εντυπωσιακές αγιογραφίες τους, καθώς και το ασημένιο σύμβολο της Μητρόπολης.

Με δύο μπουκάλια γνήσιας ρωσικής βότκας, ανταπέδωσε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης και η αναφορά του πως το ποτό πίνεται το χειμώνα στη Ρωσία, έδωσε την ευκαιρία σε όλους να αστειευτούν για το οι έλληνες την … αξιοποιούν και παγωμένη το καλοκαίρι, αλλά και να κάνουν παραλληλισμούς με το Γιαννιώτικο τσίπουρο.  


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου