Στη συνάντηση του Δικτύου "RESILIENT EUROPE-ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ" στη Γλασκώβη ο Δήμος Ιωαννιτών


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η συνάντηση εργασίας του Δικτύου Πόλεων με τίτλο «RESILIENT EUROPE – ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με τους Δήμους του Ρότερνταμ, της Γλασκώβης, του Μπουργκάς, του Μπρίστολ, της Αμβέρσας, του Κατοβίστε, της Ρώμης, της Ποτέντζα, του Μάλμε, του Βέιλε και της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν στη Γλασκώβη της Σκωτίας στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2016, όπου καλέστηκαν να αναζητήσουν τις συνθήκες που καθιστούν τις πόλεις τους ανθεκτικές σε χρόνιες πιέσεις σε επίπεδο οικονομικής αναζωογόνησης, περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης και κοινωνικής συνοχής. 

Η παρουσία του Δήμου Ιωαννιτών στη Συνάντηση Εργασίας του Δικτύου RESILIENT EUROPE αποτελεί συνέχεια του διαλόγου που άνοιξε στην πόλη των Ιωαννίνων με τη Δημόσια Διαβούλευση που προηγήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2016 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβούλιου του Δημαρχείου.

Το Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας και ο σύμβουλος του Δημάρχου Γιώργος Αντωνίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας έγινε αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων κάθε Δήμου και ακολούθησε περιγραφή των αστικών περιοχών μελέτης που αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις.

Αναλυτικότερα, στην συνάντηση εργασίας οριοθετήθηκε και προγραμματίστηκε τόσο η μεθοδολογία όσο και τα επόμενα βήματα του Δικτύου RESILIENT EUROPE, για να προχωρήσει στη 2η φάση του ανταγωνιστικού προγράμματος URBACT ΙΙΙ και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ανταγωνιζόμενο 20 παρόμοια δίκτυα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσα από τη συμμετοχή του στο Δίκτυο RESILIENT EUROPE, στοχεύει στη αξιοποίηση της χρηματοδότησης και την ανταλλαγή γνώσης και αναγνωρισμένων πρακτικών για τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα της πόλης των Ιωαννίνων με επίκεντρο το Αστικό Παραλίμνιο Μέτωπο. Με οδηγό την περιβαλλοντική και αισθητική αναζωογόνηση της αστικής παραλίμνιας περιοχής, τη βιώσιμη κινητικότητα, την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη και την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς, ο Δήμος Ιωαννιτών θα επιχειρήσει να ανοίξει δρόμους για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης στη Λίμνη Παμβώτιδα και το υγρό στοιχείο, αναζητώντας τα οικονομικά και επιχειρηματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής .

Για το Δήμο Ιωαννιτών, η παραγωγική και δημιουργική συνάντηση εργασίας στη Γλασκώβη ενισχύει την προσπάθειά του να καταστήσει την πόλη των Ιωαννίνων «Πόλη Ανθεκτική» και επιβεβαιώνει την προσπάθειά του να δημιουργήσει το κατάλληλο σχήμα εταίρων για την προστασία και ανάδειξη του αστικού παραλίμνιου μετώπου με τελικό στόχο:

·        Να συγκεντρώσει και να συνθέσει σε μια ενιαία πολυπρισματική δομή τον Δήμο, την Κοινωνία των Πολιτών και τους κατάλληλους οργανισμούς, ώστε να σχεδιάσει πολιτικές και παρεμβάσεις στην περιοχή που θα εγγυηθεί την ανθεκτικότητα της πόλης.

·        Να οριοθετήσει τις χρήσεις γης, να εκμεταλλευτεί δημόσιους χώρους που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, να δημιουργήσει νέους διόδους προς το φυσικό περιβάλλον της Λίμνης Παμβώτιδας, να αναδείξει πολιτιστικά ορόσημα όπως η περιοχή του κάστρου εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ισορροπία μεταξύ των παρεμβάσεων του ευαίσθητου οικοσυστήματος.

·        Να εξασφαλίσει ότι όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις προκύπτουν από πολυεπίπεδο, συνολικό σχεδιασμό.

·        Να διαφυλάξει τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εξασφαλίζοντας χώρους κίνησης για πεζούς και ποδηλάτες και ταυτόχρονα περιορίζοντας τη χρήση ΙΧ.    

·        Να αναζητήσει δια της υποβολής σχετικών προτάσεων συμμετοχής σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνών οργανισμών, τους αναγκαίους πόρους για την υποστήριξη κατάρτισης και υλοποίησης του σχεδίου ανθεκτικότητας.

Στα 2 χρόνια διάρκειας του προγράμματος θα ακολουθήσουν 4 ακόμα συναντήσεις εργασίας, στις οποίες θα συμμετέχουν όλες οι πόλεις του Δικτύου RESILIENT EUROPE. Ο Δήμος Ιωαννιτών, στη Γλασκώβη, υπέβαλλε επίσημα την πρότασή του για τη φιλοξενία μιας από τις επόμενες συναντήσεις εργασίας προσκαλώντας τους εκπροσώπους από τις 11 Ευρωπαϊκές πόλεις στα Ιωάννινα.


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου