ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Οι μέρες αυτές είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες για τα Γιάννενα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Αν αγναντέψουμε πίσω το βλέμμα μας θα σταθεί στο Μπιζάνι και τη Μανωλιάσσα, θα φτάσει στο Εμίν Αγά κι από κει θα συναντήσει τους Σουλιώτες, σύμβολο αγώνα, θα δει τον Διονύσιο το Φιλόσοφο όταν πάλευε να ανάψει τη φλόγα της ελευθερίας… Κι ακόμη πιο πίσω… Στους φωτισμένους δάσκαλους… Στους Βυζαντινούς να στέκονται στο Κάστρο. Κι ακόμη πιο πίσω… Στη Δωδώνη, στην Πασσαρώνα, στην Καστρίτσα.

Σύμβολα διαδρομής πολλών αιώνων. Σύμβολα που δεν χάθηκαν αλλά υπάρχουν όλα μαζί και το καθένα χωριστά στα σύγχρονα Γιάννινα, την δική μας πόλη.

Σήμερα τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωσης. Τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής. Είναι στιγμές που αναδεικνύουν τη συλλογική συνείδηση, αυτή που επιβάλλει να θυμηθούμε συλλογικά, να σκεφτούμε και να δράσουμε.

Γιατί το Μπιζάνι δεν είναι απλά ένα ιερό σύμβολο. Είναι τεκμήριο μνήμης.

Η 21 Φεβρουαρίου 1913 παραμένει μία κορυφαία στιγμή για την ιστορία όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της Ελλάδας. Το Μπιζάνι και τα Γιάννενα υπενθυμίζουν σε όλους το καθήκον μας. Ένα χρέος διαχρονικό για την πατρίδα.

Ένας αιώνας ελεύθερης ζωής άλλαξε πολλά. Και σήμερα έχει μεγάλη σημασία να κοιτάξουμε πλέον μπροστά. Η κατάσταση στην πατρίδα μας είναι δύσκολη. Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τον κάθε Έλληνα. Έπληξε τα νοικοκυριά. Πλήττει με ένταση την αυτοδιοίκηση. Άδικα.

Σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εθνικής κατάθλιψης. Κι έχουμε απόλυτη ανάγκη από μία νέα επανάσταση ώστε να ξεσηκωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και να απαντήσουμε με επιτυχία στις νέες προκλήσεις.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Έχουμε ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά. Να αφήσουμε το βλέμμα μας να αγναντέψει τα Γιάννινα του νέου αιώνα. Τα δεδομένα ούτως ή άλλως έχουν αλλάξει. Τα Γιάννινα έπαψαν να είναι μία απομονωμένη γωνιά της Ελλάδας. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η Ιόνια Οδός, την επανεκκίνηση της οποίας ζητούμε άμεσα, μετατρέπουν αυτή την πόλη σε κέντρο μιας μεγάλης κι ευρύτερης περιοχής. Σε πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Αυτά λοιπόν πρέπει να είναι τα Γιάννινα του νέου αιώνα. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιφερειακό κέντρο. Μία πόλη εξωστρεφής που θα αναπτύσσεται με τις δικές της δυνάμεις.

Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στο επιχειρηματικό, το εμπορικό και το παραγωγικό δαιμόνιο του Ηπειρώτη.

Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί το φυσικό πλούτο της περιοχής, το μοναδικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά μας προϊόντα.

Ανάπτυξη που θα τροφοδοτείται από την καινοτομία, την έρευνα, τη σύγχρονη τεχνολογία. Σε αυτή την κατεύθυνση αρωγοί μας το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ που μπορούν να συνδημιουργήσουν τη νέα εποχή.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Σήμερα, στα εκατόχρονα των Ελεύθερων Ιωαννίνων οφείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Για τις επόμενες γενιές που θα πάρουν τη σκυτάλη και θα προσθέσουν στη δημιουργία.

Κι αυτό το μήνυμα, με λίγες λέξεις το δίνει ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης:

«Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω, γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός.»

Σας ευχαριστώ πολύ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου