Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Ηπείρου στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την Επιχειρηματικότητα

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου  πέτυχε να εξασφαλίσει πέραν των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας,   την ένταξη επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων, (με συνολικό προϋπολογισμό 97.338.276 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.669.088 ευρώ είναι αιτούμενες επιχορηγήσεις)  από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται κεντρικά το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην ανωτέρω ανακοίνωση προέβη σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος.  Επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πώς από το επιπλέον ποσό των αιτούμενων επιχορηγήσεων των 108 εκ. ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο   για τις λιγότερες αναπτυγμένες περιφέρειες, στην Ήπειρο διατέθηκαν τα 48,7 εκ. ευρώ, ήτοι το 45%, χωρίς μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, όπως συνέβη με τις άλλες περιφέρειες.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι  «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την «υποχρέωσε» να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων. «Αυτό- πρόσθεσε- οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης».
Ως προς τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία, ο Περιφερειάρχης συνοπτικά και μεταξύ άλλων εξήγησε πώς:
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνονται Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται.
Το βασικό Ε.Π. του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα είναι το ΕΠΑΝΕΚ, το οποίο καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας διαθέτοντας περίπου 4,7 δις ευρώ. Αντίστοιχα στο Ε.Π.  ΗΠΕΙΡΟΣ διατίθενται περίπου 40 εκ. ευρώ για όλες τις δράσεις έρευνας και επιχειρηματικότητας.

Η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα στο Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ διαμορφώθηκε μετά από εισήγηση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης στην 1η συνεδρίαση (2015).

Την Άνοιξη του 2018, σε ενημερωτικές εκδηλώσεις στα 4 Επιμελητήρια της Ηπείρου, η Περιφέρεια σε συνδιοργάνωση μαζί τους, παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που ανέπτυξε και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Καμία αντίδραση/διαφωνία/πρόταση εκ μέρους των Επιμελητηρίων δεν εκφράστηκε.

Το ΕΠΑΝΕΚ προκήρυξε την Δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ» και διέθεσε 411 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκ ευρώ από πόρους 11 ΠΕΠ) ενισχύοντας 2.527 ΜΜΕ. Από τα χρήματα αυτά, στις λιγότερες ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος) διέθεσε 108 εκ. ευρώ εντάσσοντας 660 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων στην Περιφέρεια Ηπείρου διατέθηκαν 48,7 εκ .ευρώ για 291 επενδυτικά σχέδια (45%). (Συνολικά είχαν υποβληθεί 494 σχέδια- 28 από Ν. Άρτας, 109 από Ν. Θεσπρωτίας, 163 από Ν. Ιωαννίνων και 194 από Ν. Πρέβεζας).
 Εκτός των προσκλήσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί προϋπολογισμού 28, 5 εκ. ευρώ, αναμένεται εντός του 2019 να προκηρυχθούν και άλλες δράσεις προς ΜΜΕ για το σύνολο του διαθέσιμου Προϋπολογισμού.
Ήδη έχουν ενταχθεί 170 επενδυτικά σχέδια με δημόσια δαπάνη 13,1 εκ. ευρώ/διατέθηκαν 7,3 εκ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και είναι υπό αξιολόγηση 55 αιτήματα με δημόσια δαπάνη 13 εκ. ευρώ.

«Κάθε ανακοίνωση που γίνεται πρέπει πρώτα να ψάχνεται, να ξέρουμε τι μας γίνεται,  γιατί εκτιθέμεθα και επαγγελματικά, όταν δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται στην Ήπειρο, είτε ως Επιμελητήριο, είτε ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα. Η Ήπειρος είναι πρωτοπόρα όταν παίρνει αυτά τα χρήματα επιπλέον από το Κρατικό ταμείο, ως ανταμοιβή αν θέλετε  γιατί  ήταν η μόνη από τις 13 Περιφέρειες που έκανε και δικό της πρόγραμμα, το προκήρυξε,  έκανε προσκλήσεις και ενέταξε έργα. Αν δεν είχε εντάξει, θα ήταν κι αυτή υποχρεωμένη να δώσει χρήματα στο πρόγραμμα του Υπουργείου», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.


 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου