Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου (16-01-2013)

 Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου (16-01-2013)

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της, διατύπωσε την θετική της γνωμοδότηση (κατά πλειοψηφία) ως προς την αξιολόγηση της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου, Α΄ φάση: Αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου - Α1 στάδιο». Επίσης, αποφάσισε να καταθέσει στην επιβλέπουσα αρχή του ΥΠΕΚΑ συνολικό κείμενο-υπόμνημα με παρατηρήσεις για την ενσωμάτωσή τους στη εν λόγω μελέτη.

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από εκπροσώπους του αρμόδιου Υπουργείου και από τους μελετητές. Στην εισήγησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αναφέρθηκε στην έγκαιρη παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής, για την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου, με έγγραφο που απέστειλε στις 07/01/2011 στο ΥΠΕΚΑ, ενημερώνοντάς για την πρόθεσή της να κινήσει με πρωτοβουλία της (η Περιφέρεια) την διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου, σύμφωνα και με το Ν.2742/99, άρθρο 8, παρ. 3. Επίσης, σημείωσε πως η Περιφέρεια κατάρτισε και ενέκρινε, στα τέλη του 2011, το 1ο τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου, βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης».

Και συνέχισε η κ. Καλογιάννη: «Σήμερα, στις αρχές του 2013, συζητάμε το Α1 στάδιο της Μελέτης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου, οι διατυπώσεις του οποίου, αφού οριστικοποιηθούν μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα αποτελέσουν και το Α2 στάδιο. Στη συνέχεια, η Β’ Φάση της μελέτης, αφορά την πρόταση Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Η πολιτική θέση της Περιφερειακής Αρχής, ως προς τη στόχευση των Στρατηγικών Επιλογών και Προτεραιοτήτων και εν τέλει του προτύπου Χωρικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για τα επόμενα στάδια της μελέτης, είναι:

να εξειδικευτούν, να αποσαφηνιστούν και να αποτυπωθούν, κατά τρόπο τεχνικά τεκμηριωμένο, το καθεστώς και το σύστημα των παρεμβάσεων που θα αποσκοπούν:

 1. a.στην ανάπτυξη της υπαίθρου, όχι με την παραδοσιακή ταύτιση του όρου «Ύπαιθρος» με τις αγροτικές δραστηριότητες, αλλά με την λειτουργική αναγνώρισή του ως:
  1. i.χώρος 1ης ή 2ης κατοικίας αστικών στρωμάτων
  2. ii.χώρος αναψυχής – τουρισμού – πολιτισμού
  3. iii.χώρος φυσικού πλούτου (νερό, χλωρίδα, πανίδα, υπέδαφος κλπ.) και
  4. iv.χώρος παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία κλπ.) και

β. στο πρότυπο της Πολικής Ανάπτυξης, δηλαδή στη διαμόρφωση της οικονομικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας της κάθε περιοχής της Ηπείρου, με τον ταυτόχρονο προσδιορισμό της αντίστοιχης «Προωθητικής Δραστηριότητας», εκείνου του κλάδου δραστηριότητας (στον πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα ή σε συγκεκριμένο συνδυασμό αυτών) που θα παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής» για την κάθε περιοχή».

Τη σημερινή συνεδρίαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας και Θεσπρωτίας κ.κ. Β. Ψαθάς και Θ. Πιτούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν συνολικά 24 φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου, όμως, τελικά, παρέστησαν μόνο εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) - Τμήμα Ηπείρου.

Ακόμη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Παπανδρέου.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου