Δημιουργία Data Center στα Ιωάννινα: Μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και του κοινωνικού συμφέροντος.

Η δημιουργία Data Centers αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας, καθώς επηρεάζει άμεσα την ενέργεια, το νερό και το περιβάλλον. Η διεθνή εμπειρία δείχνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, των οποίων η λειτουργία τους αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού για την ψύξη τους δημιουργεί πίεση σε ένα ήδη ευαίσθητο, πολύτιμο πόρο και δημόσιο αγαθό.

Διεθνή παραδείγματα δείχνουν επίσης ότι τα data centers μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολόγιων ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η υψηλή και σταθερή τους κατανάλωση εξαντλεί γρηγορότερα τις φθηνές μονάδες παραγωγής και ενεργοποιεί συχνότερα τις ακριβότερες, ενώ το κόστος νέων υποδομών δικτύου συχνά μετακυλίεται στους υπόλοιπους καταναλωτές. Στις ΗΠΑ, οι λογαριασμοί των νοικοκυριών κοντά σε νέα data centers αυξήθηκαν έως και 267%, ενώ σε περιοχές όπως το Οχάιο και η δυτική Μέριλαντ η αύξηση έφτασε τα 16–18 δολάρια το μήνα.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 21 data centers συνολικής ισχύος 44 MW, ενώ τα σχέδια που δρομολογούνται ανεβάζουν την ισχύ στα 533 MW, δεκαπλάσια των σημερινών δεδομένων, με προοπτική να ξεπεράσουν το 1 GW πριν από το τέλος της δεκαετίας, αντιστοιχώντας στο 13-15% της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ένταξη μεγάλης επένδυσης στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τη δημιουργία data center στα Ιωάννινα, επιβεβαιώνουν ότι το θέμα είναι άμεσο για την περιοχή μας και χρειάζεται σοβαρή συζήτηση.

Ως παράταξη πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό είναι πολύτιμοι πόροι, που πρέπει να προστατεύονται και να κατευθύνονται σε δραστηριότητες που προσφέρουν το μέγιστο όφελος στην κοινωνία, την παραγωγή, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τους παραπάνω λόγους, τονίζουμε ότι η δημιουργία οποιασδήποτε μονάδας data center στα Ιωάννινα αλλά και σε όλη την Ήπειρο πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Ρητό αποκλεισμό εγκατάστασης σε προστατευόμενες περιοχές, βιοτόπους/ υγροτόπους, ζώνες υψηλής τουριστικής ή αγροτικής εκμετάλλευσης και γης υψηλής παραγωγικότητας,

  • Απαγόρευση εγκατάστασης κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να αποτραπεί η όχληση από θόρυβο και η διατάραξη του τοπικού μικροκλίματος.

  • Πλήρης και ανεξάρτητη αξιολόγηση του ενεργειακού αποτυπώματος, πριν από οποιαδήποτε έγκριση σύνδεσης με το δίκτυο, με τεκμηρίωση της επίδρασης στα τιμολόγια και στη σταθερότητα του δικτύου ενέργειας.

  • Υποχρεωτική ενσωμάτωση της κατανάλωσης νερού στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με σαφή όρια, ελέγχους και δεσμεύσεις για βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων.

  • Εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας σε σημαντικό βαθμό, μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση του δημόσιου δικτύου.

  • Εφαρμογή του μοντέλου ανεξάρτητης τροφοδοσίας («behind the meter»), κατά το οποίο τα data centers θα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσω ιδιωτικών μονάδων παραγωγής, αποσυνδεδεμένων από το δημόσιο δίκτυο, μειώνοντας έτσι την πίεση τόσο στο ενεργειακό σύστημα όσο και στα τιμολόγια των καταναλωτών.

  • Προτεραιότητας στις Τοπικές Ανάγκες: Διασφάλιση ότι σε περιόδους λειψυδρίας ή ενεργειακής στενότητας, οι ανάγκες των πολιτών και της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία) θα προηγούνται των βιομηχανικών καταναλώσεων των data centers.

  • Αξιολόγηση της επίδρασης στο δημόσιο συμφέρον.

  • Ουσιαστικό ρόλο της Περιφέρειας και των Δήμων στη διαδικασία αδειοδότησης.

Οι ψηφιακές υποδομές είναι αναγκαίες και συμβάλλουν στην πρόοδο όταν υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον και σέβονται το περιβάλλον. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε δημόσια συζήτηση για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με τη συμμετοχή των Δήμων, των θεσμικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι κάθε τέτοια επένδυση θα προστατεύει τους φυσικούς πόρους, το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο Facebook. Δώσε δύναμη στην προσπάθειά μας!!

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

Θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις τα χωριά του Πωγωνίου,της Ζίτσας,της Κόνιτσας και όλα τα Ιστορικά και Εκκλησιαστικά Μνημεία τους;;Θέλεις να ακούσεις αυθεντικό κλαρίνο από Εκδηλώσεις και Πανηγύρια:::Επισκέψου και κάνε  εγγραφή στο κανάλι μας TZOURLAKOS στο YouTube και διάλεξε ένα από τα 1400 βίντεο μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε!..


 
 
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας