Τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη βουλευτή ''ΣΥΡΙΖΑ'' Ν Άρτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το μέτρο της αξιολόγησης
Τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη βουλευτή ''ΣΥΡΙΖΑ'' Ν Άρτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το μέτρο της αξιολόγησης
Οι 4 εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε. Ιωαννίνων με την παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (η επικεφαλής της παράταξης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, ο Κώστας Μπασιούκας και ο Σπύρος Πάικας) συναντήθηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας 7/7/2014, με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Εργαζομένων στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η επικεφαλής της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου να αποφασίσει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα συμμετάσχει σε καμιά ενέργεια ή διαδικασία, σχετική με την εφαρμογή της «συγκριτικής αξιολόγησης», αλλά, αντίθετα, θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων της ενάντια στην ανθρωποφαγία και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
H τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Κυρίες και κύριοι
Έχουμε όλοι πλέον αντιληφθεί ότι, βασική προτεραιότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αποτελεί η κατεδάφιση του δημόσιου τομέα.
Αυτή επιχειρείται μέσω του συστηματικού κλεισίματος δομών, ειδικά αυτών που αφορούν την παροχή κοινωνικών αγαθών, την απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των εργαζομένων και, συνακόλουθα, μέσω χιλιάδων απολύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγικό εργαλείο της συγκυβέρνησης αποτελεί η υποτιθέμενη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο στόχος της είναι να αποτελέσει το όχημα για την κορύφωση της διαδικασίας των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, την διαβάθμιση και την μείωση των μισθών και την θεσμοθέτηση «κανιβαλικών» σχέσεων εργασίας στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Με βασικούς στόχους αυτού του μέτρου την υποβάθμιση-συρρίκνωση του Δημοσίου και την επίθεση ενάντια στη συνδικαλιστική δράση .
Με τον Ν. 4250/2014 θεσπίζεται σύστημα συγκριτικής «αξιολόγησης». Τον όρο «αξιολόγηση» τον βάζω εντός πολλών εισαγωγικών, καθώς δεν υπάρχει καλοπροαίρετος, νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί μια αξιολόγηση
να έχει γνωστά εκ των προτέρων αποτελέσματα.
Κι όμως, η «αξιολόγηση», που προωθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου
ορίζει εκ των προτέρων, με πασιφανέστατα παράλογο, αντισυνταγματικό και αντιεπιστημονικό τρόπο, τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά βαθμολογική κλίμακα.
Δηλαδή, με βαθμό 9 έως 10 και χαρακτηρισμό «Άριστοι» θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων,
με βαθμό 6 έως 9 και χαρακτηρισμό «Μέτριοι» θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων
και με βαθμό κάτω του 6 και χαρακτηρισμό «Κακοί» θα αξιολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά για τους Προϊσταμένους κάθε βαθμίδας, προκειμένου να ανταμείψουμε τα «δικά μας παιδιά», το ποσοστό των «αρίστων» εκτινάσσεται από 25% σε 70%.
Και να μην ξεχνούμε επίσης, ότι η αξιολόγηση συνδέεται και με την μισθολογική εξέλιξη.
Εάν η συγκυβέρνηση εννοεί πραγματικά ότι επιθυμεί, μέσω της αξιολόγησης,
την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τότε πρέπει να της αποδώσουμε εύσημα για τις μαντικές της ικανότητες.
Διότι, πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός να γνωρίζει, εκ των προτέρων, ότι οι «κακοί» (σε εισαγωγικά) υπάλληλοι είναι το 15 και όχι το 20 ή το 10 τοις εκατό;
Η πραγματικότητα είναι άλλη και είναι πλέον εξόφθαλμα ευκρινής.
Ο περιβόητος Ν. 4250/2014 εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, που συνίστανται από τα παρακάτω στοιχεία:
- 1.Χειραγώγηση και τρομοκράτηση των υπαλλήλων - πλήρη υποταγή των εργαζομένων στην υπηρεσιακή και πολιτική ιεραρχία - ιδεολογική αναπαραγωγή της υπεροχής του ατομικού απέναντι στο συλλογικό - περαιτέρω ασφυκτικό έλεγχο στην ανάδειξη στελεχών στον δημόσιο τομέα.
- 2.Δημιουργία δεξαμενής προς απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω της κατηγορίας του 15%.
- 3.Τιμωρητική αντιμετώπιση των υπαλλήλων που σηκώνουν κεφάλι στην αυθαιρεσία κάθε είδους Προϊσταμένων.
- 4.Υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών για μια κρατική διοίκηση (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο), που θα είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων και όχι των πολιτών, με σχέσεις εργασίας που επιβάλλουν εξαθλίωση και αναξιοπρέπεια.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ καταδικάζει και καταγγέλλει απερίφραστα το συγκεκριμένο μέτρο, όπως φυσικά και όλες τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου να αποφασίσει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα συμμετάσχει σε καμιά ενέργεια ή διαδικασία, σχετική με την εφαρμογή της «συγκριτικής αξιολόγησης», αλλά θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων της ενάντια στην ανθρωποφαγία και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.