ΗΜΕΡΙΔΑ

Ο Γράμος στην Ελληνική και τη Γαλλική ποίηση-

Ο Γράμος και ο Πωλ Ελυάρ

 

18 & 19 Ιουλίου 2020, Λίμνες Αρένες (Μουτσάλια) Καστοριάς

Ημερίδα με θέμα, «o Γράμος στην Ελληνική και τη Γαλλική ποίηση. Ο Γράμος και ο Πωλ Ελυάρ», οργανώνει επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γ. Μότσιο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Α. Λάζαρη, Διδάκτορα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Ερμηνείας των Κειμένων – Ποιητή, Θ. Κούγκουλο, διδάκτορα Νέας Ελληνικής φιλολογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο Γιάννης Μότσιος στο βιβλίο του «Ο Γράμος στην ελληνική και γαλλική ποίηση», ένα ανθολόγιο ‘γραμιώτικης’ ποίησης που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα μοιραστεί στην ημερίδα, σημειώνει:

«Η ποίηση του Γράμου ανήκει στους ελάχιστα μελετημένους χώρους από τη φιλολογική έρευνα. Καιρός να την δώσουμε στην κρίση και την αισθητική αξιολόγηση. Ο κύβος ερρίφθη. Οι πρώτες εξετάσεις θα δοθούν στο Γράμο, στους πρόποδες της Πάνω Αρένας. Ο Γράμος θα δεχτεί με καλοσύνη και με κατανόηση ακροατές και θεατές όλων των ηλικιών και των παραδόσεων. Για να τους πείσει ότι στα άγια χώματά του πολλοί είναι εκείνοι που έγραψαν αξιόλογους στίχους από το 1948 και μετά. Εγώ ξεχωρίζω εννιά. Από τους παλαιότερους και τους εντελώς νέους: αυτούς που έγραψαν στίχους για το Γράμο τον τελευταίο μήνα. Που πάει να πει ότι ο Γράμος δεν αποτελεί μουσειακή αξία, αλλά και ζωντανή συνέχεια στους χώρους της τέχνης του λόγου.»

 Η Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας αποτελείται από τον Γ. Μότσιο, πρόεδρο, τον Γ. Παπαγρηγορίου, αντιπρόεδρο και τα μέλη: Κ. Γκίτση, Χρ. Γραΐδη, Η, Μάνη, Π. Μάνιο, Δ. Στάθη. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δήμο Νεστορίου, την ΕΔΙΑ 140-1974 Κ. - Δ. Μακεδονίας και την Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 150 άτομα (στην πλειονότητά τους σπουδαστές) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα, Μεσολόγγι και Άρτα, Γιάννενα και Γρεβενά, Κοζάνη, Σιάτιστα, Νεστόριο κ.ά., γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει το θέμα και η πρωτοτυπία της ημερίδας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛΕΦ. 6973379796, 6986665108

e-mail: imot37@gmail.com

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/7/2020

 

 Ώρα έναρξης: 12.00μ. -Λίμνες Αρένες (Μουτσάλια), νομός Καστοριάς

 

Ο Γιάννης Μότσιος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Χαιρετισμοί:

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Νεστορίου

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πρόεδρος ΕΔΙΑ 1940-΄74 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Σίμος Ζαγκανίκας, Διευθυντής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών

 

Εισηγήσεις:

Θανάσης Κούγκουλος,δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Ανδρέας Λάζαρης, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

 Γιάννης Μότσιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ΓΡΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ. «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ Θ’ ΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ /ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΛΑΛΙΑ»

 

Διαβάζουν αντιπροσωπευτικά κείμενα οι:

Αλέκα Ράπτη, Πόπη Πασχαλίδου, Σίμος Ζαγκανίκας, Γιώργος Πολονύφης.

Παίζουν οι μουσικοί:

Γιώργος Μπέλλος (κλαρίνο,  φλογέρα), Αλέξανδρος Μπέλλος (κιθάρα).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/7/2020

-10.00 π. μ. Ξενάγηση στα υψώματα Τσάρνο- Φλάμπουρο και Γράμουστα. Στο Τσάρνο έγιναν το πιο πιθανό οι πιο σκληρές μάχες στο Γράμο. Μπορεί και σε όλο τον Εμφύλιο.

Πώς πάμε στο χώρο της εκδήλωσης:

α) από την ΕΓΝΑΤΙΑ προς Καστοριά:

Έξοδος μετά την Καστοριά στην πινακίδα «Μανιάκοι» για Νεστόριο κι από τον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου προς Πεύκο με κατεύθυνση το Πευκόφυτο. Περνάμε το γεφύρι του Σαρανταπόρου και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και πριν το Πευκόφυτο υπάρχει πινακίδα δεξιά για Λίμνες Αρένες, χωματόδρομος(11,5 χλμ), (ειδικά επισκευασμένος για συμβατικά αυτοκίνητα). Προσοχή στις ταμπέλες! Η απόσταση από το χωριό Πεύκος μέχρι τις λίμνες Αρένες είναι περίπου 23 χλμ. και από το Νεστόριο μέχρι τον Πεύκο 17 χλμ,, σύνολο 40 χλμ από Νεστόριο.

β) από ΕΓΝΑΤΙΑ –Γρεβενά- Επταχώρι:

μετά τη γέφυρα του Σαρανταπόρου 3 περίπου χιλιόμετρα μετά το Επταχώρι) στρίβουμε δεξιά για Χρυσή και Πευκόφυτο (9,5χλμ), ενώ από Κόνιτσα, 2 χλμ πριν το Επταχώρι, στρίβουμε αριστερά για Χρυσή – Πευκόφυτο. Μετά το Πευκόφυτο στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο για Λίμνες Αρένες.

γ) μέσω χωματόδρομου, από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων (13 χλμ.).

Διαμονή:

α) στον ξενώνα του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (απέχει 13 χλμ περίπου από τις λίμνες Αρένες, τηλ. 24670 21853).

β) Σε ξενώνες και ξενοδοχεία στο Νεστόριο (24670.31114 / 69749.15233) και την Αετομηλίτσα (6974389788) - για τους Γιαννιώτες.

Από το Νεστόριο θα υπάρχει λεωφορείο το Σάββατο το πρωί για τη μετακίνηση στο χώρο της εκδήλωσης στις Λίμνες Αρένες.

γ) Διαμονή σε σκηνή δίπλα στις λίμνες Αρένες.

 


  • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου