Την ώρα που η κοινωνία της Ηπείρου ελπίζει να δει έστω κάποιο σημείο ζωής στην ανάπτυξη και στην εργασία και που το κάθε ευρώ που πέφτει στην αγορά έχει σημασία, 25 εκατ. ευρώ κάθονται στο ταμείο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης του υπουργείου επειδή οι τοπικοί φορείς αρνούνται να συνεργαστούν!

 

Οι τοπικοί φορείς, δύο εταιρίες, η ΑΣΗΚ και η Αναπτυξιακή Ηπείρου, που είναι και επικεφαλής ενός ευρύτερου σχήματος (με την ΕΤΑΝΑΜ και την Αναπτυξιακή Θεσπρωτίας), δίνουν σκληρή μάχη εδώ και έναν χρόνο για το ποια θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των ΟΠΑΑΧ (Οργανωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρων). Η μάχη αυτή, που μεταφέρεται και στα δικαστήρια, επιφέρει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων τύχουν θετικής αξιολόγησης από τα 142 που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο από τον Νοέμβριο του 2010, ενώ υπάρχουν και πολιτικές διαστάσεις στο όλο θέμα. Σημειωτέον ότι σε καμιά άλλη Περιφέρεια της χώρας, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποστηρικτικού μηχανισμού των ΟΠΑΑΧ δεν έχει «κολλήσει».
Στην αξιολόγηση των δύο προτάσεων, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέδειξε πρώτη την ΑΣΗΚ. Η «Αναπτυξιακή Ηπείρου» κατέθεσε ένσταση η οποία απορρίφθηκε και στη συνέχεια έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. «Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την ΑΣΗΚ. Απλώς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση μάς αδικεί» δηλώνει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Ηπείρου» Κώστας Ντέτσικας, ο οποίος μας ενημερώνει ότι η εκδίκαση της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο θα γίνει μέσα στον Μάρτιο.
Η μάχη αυτή δεν είναι απλή, έχει σημαντικές διαστάσεις. Καταρχήν, είναι οικονομική, καθώς υπάρχει αμοιβή για τις δομές στήριξης των ΟΠΑΑΧ. Η βιωσιμότητα τόσο της ΑΣΗΚ όσο και της Αναπτυξιακής Ηπείρου εξαρτάται λοιπόν άμεσα από το συγχρηματοδοτούμενο αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με διάρκεια ζωής τριών ετών. Τα ΟΠΑΑΧ θα διασφαλίσουν στην όποια εταιρία αναλάβει τελικά την υποστήριξη ένα σταθερό έσοδο προκειμένου να πληρωθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Είναι προφανές ότι τη μεγαλύτερη αγωνία την έχει η «Αναπτυξιακή Ηπείρου» όπου δουλεύουν πάνω από 15 άτομα. Οι δύο εταιρίες, όπως και να’ χει, δίνουν μάχη για την ύπαρξή τους.
Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση. Η ΑΣΗΚ είναι μια εταιρία που «πιστώνεται» στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη, ενώ η Αναπτυξιακή Ηπείρου ανήκει στην πολιτική επιρροή του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη. Δίνεται μια πολιτική μάχη, δηλαδή, εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αγρότες και τους επαγγελματίες να πληρώνουν την έλλειψη του πνεύματος συνεργασίας.
Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, μιλώντας στον «Η.Α.», αναφέρει ότι εκ μέρους της «Αναπτυξιακής Ηπείρου» έγινε πρόταση συνεργασίας στην ΑΣΗΚ. «Κάναμε πρόταση ανάλογα με το προσωπικό που έχει η κάθε εταιρία, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Τους είπαμε να πάρουν ένα 10% του προγράμματος» τονίζει.
Η ΑΣΗΚ, από την πλευρά της, διά στόματος του υπευθύνου της Νίκου Τζοβάρα αναφέρει ότι «μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή» και επικαλείται την εμπειρία της εταιρίας στην υλοποίηση αγροτικών προγραμμάτων. «Είχαμε κάνει προτάσεις για συνεργασία, αλλά όχι με τους όρους που έθετε η ‘Ήπειρος’. Να μην ξεχνάμε ότι επί οκτώ χρόνια η εταιρία αυτή βασάνιζε ένα Leader με τέσσερα έργα και δεν έχει κάνει τίποτα άλλο. Η ΑΣΗΚ επίσης υποστήριζε τα προηγούμενα ΟΠΑΑΧ» προσθέτει. Επιπλέον, ο κ. Τζοβάρας επισημαίνει ότι λόγω αυτής της διαμάχης έχουν «κολλήσει» τα ΟΠΑΑΧ σε όλη την Ελλάδα («η προκήρυξη για τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς είναι μία» τονίζει).
Οι μεν, λοιπόν, επικαλούνται τον αριθμό του προσωπικού αλλά και το διευρυμένο σχήμα των αναπτυξιακών εταιριών και οι δε την εμπειρία. Σίγουρα, η κάθε εταιρία έχει τα δικά της επιχειρήματά της για την πιστοποίηση των όποιων ικανοτήτων της. Τα ΟΠΑΑΧ όμως στοχεύουν πάνω απ’ όλα στην επιβίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ύπαιθρο, στον αγροτικό χώρο. Και αυτή δεν διασφαλίζεται με οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια και με την απουσία πνεύματος συνεργασίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
«Έχουν αξιολογηθεί 64 επενδυτικά σχέδια από την Ήπειρο»
Μπορεί η Ήπειρος να μην έχει ακόμα υποστηρικτικό μηχανισμό, έχει όμως επενδυτικά σχέδια, αν αυτά βέβαια ισχύουν ακόμα λόγω της επιδείνωσης της κρίσης. Για την πορεία των ΟΠΑΑΧ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου. Έναν μήνα μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε την απάντησή του. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, το υπουργείο έδωσε προτεραιότητα στις προτάσεις των επενδυτικών σχεδίων που προήλθαν από περιοχές στις οποίες μειώθηκε το ποσοστό ενίσχυσης από 1.1.2011. Για αυτές τις περιοχές, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Η Ήπειρος δεν ανήκει σε αυτές. Για την Περιφέρεια της Ηπείρου, όπως αναφέρει, έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής 64 επενδυτικά σχέδια στο σύνολο των 142 κατατεθειμένων προτάσεων. Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρεται και στην εμπλοκή με την επιλογή του υποστηρικτικού μηχανισμού. «Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ο εν λόγω διαγωνισμός δεν έχει τελεσφορήσει δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς βρίσκονται στη διαδικασία ενστάσεων» τονίζει. Βέβαια, η μάχη έχει ξεπεράσει το στάδιο των ενστάσεων και βρίσκεται στο στάδιο των προσφυγών.

πηγή : ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου

                           

Επισκεπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 297 επισκέπτες και κανένα μέλος

Φιλικά blogspot