Στην αιχμή των αιτημάτων η πανεπιστημιακή αστυνομία

 

Πριν καλά – καλά κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την παιδεία και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών, με κινητοποίηση να πραγματοποιείται σήμερα και στην πόλη των Ιωαννίνων

Φοιτητές του πανεπιστημίου βρέθηκαν έξω από την περιφέρεια Ηπείρου και με πανό εξέφρασαν την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, ενώ προχώρησαν και σε πορεία, υπό τη διακριτική παρακολούθηση αλλά και τις συστάσεις από την πλευρά της αστυνομίας για την τήρηση των αποστάσεων.
ΟΙ φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές, και περιορισμούς στο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια.
Στην αιχμή, ωστόσο, των αιτημάτων είναι να μην ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία σημειώνουν πως θα καταργήσει αγώνες δεκαετιών και θα «ισοπεδώσει» το πανεπιστημιακό άσυλο.
Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει γνωστά, πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, αλλά σε αυτά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος, ανέφερε ότι αυτά είναι η πανεπιστημιούπολη και η πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο Πάτρας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στα άλλα πανεπιστήμια δε θα υπάρχει αστυνόμευση» τόνισε, σημειώνοντας ότι η αστυνομική αρχή έχει στόχο να προλαμβάνει και να καταστέλλει τα ποινικά αδικήματα και η φύλαξη θα γίνεται για να μην μπαίνουν μέσα στα ιδρύματα παραβατικά στοιχεία.
Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι φοιτητές τονίζουν πως η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, παρά τα όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στόχο έχει να επιβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. «Σκοπός είναι να επιβάλει τους νόμους της αγοράς μέσα στα πανεπιστήμια. Θα σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα να πληρώσουν, αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση είτε από τους προηγούμενους νόμους Κεραμέως, είτε με την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων. Σκοπός της είναι η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και έρχεται η πανεπιστημιακή αστυνομία για να επιβάλλει αυτά τα μέτρα», ανέφερε ο Αλέξης Μπρέντας, μέλος του Δ.Σ. των εστιακών φοιτητών και της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης.
«Είναι μια επίθεση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και ενέτεινε μέσα στην πανδημία ενάντια στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και παιδεία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο φοιτητής Γιώργος Ζούβιας, μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης.

«Η Ν.Δ. εχθρεύεται τη νέα γενιά»

Την ανάγκη να υπάρξει ένα πλατύ εκπαιδευτικό-κοινωνικό μέτωπο για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα και τις δημοκρατικές παραδόσεις του πανεπιστημίου, να παλέψει για την ουσιαστική αναβάθμισή του, καθώς και για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης, επισημαίνει σε γραπτή της δήλωση η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Μερόπη Τζούφη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνει το νέο-συντηρητικό, νέο-θατσερικό της όραμα για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και την κοινωνία.
«Τα πανεπιστήμια υποφέρουν από τις ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, με τα περιφερειακά ιδρύματα να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες τηλεκπαίδευσης και πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να αναβαθμίσει τα ιδιωτικά κολέγια και να επιβάλλει με “νυχτερινή τροπολογία” την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, παραμερίζοντας την πολυδιαφημισμένη “αριστεία”. Σήμερα, καταθέτει ένα νέο νομοσχέδιο προς «διαβούλευση», παρά τη σαφή διαφωνία πρυτάνεων, συγκλήτων, τμημάτων, συλλόγων μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών. Είναι σαφές πως η ΝΔ αποστρέφεται το δημοκρατικό, δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Εχθρεύεται τη νέα γενιά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να μην τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε χώρο αποστειρωμένο, δέσμιο και ανελεύθερο», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου