Πρόσκληση από Πεκίνο προς τον Αλέξη Τσίπρα

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο κ. Κετσιάνγκ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να εργαστεί για την επέκταση και εμβάθυνση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. 

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου από την Ελλάδα στην Κίνα, με σκοπό την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η επέκταση των δραστηριοτήτων κινεζικών επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς.

Τέλος, τονίστηκε, η ανάγκη αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων στις κινεζικές επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία τους με ελληνικές εταιρείες.

Νωρίτερα, η Κίνα δήλωνε άγνοια για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με αφορμή τοποθετήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει τίποτα για οικονομική βοήθεια από το Πεκίνο προς την Ελλάδα, ακόμη και αν η Αθήνα δεν την έχει ζητήσει.

Ο Νίκος Χουντής σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο οποίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε σε ελληνικό ραδιόφωνο ότι η Ρωσία έχει επίσης προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα του χρέους τότε θα μπορούσε να κοιτάξει αλλού για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της Κίνας.

Το Reuters που επικαλείται δηλώσεις του κ. Χουντή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν μετά τις εκλογές προτάσεις και προσφορές από τη Ρωσία για οικονομική στήριξη, καθώς και από την Κίνα, όσον αφορά τη βοήθεια σε επενδυτικές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο όμως δεν το έχουμε ζητήσει».

Από την πλευρά της η Κινέζα υπουργός Εξωτερικών λέει πως έχει διαβάσει σχετικά, ωστόσο δεν γνωρίζει κάτι.

«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγές μας σε όλους τους τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και μιας συμφωνίας που θα ωθήσει τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Όσο, όμως, για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν γνωρίζω κάτι», είπε χαρακτηριστικά η Hua Chunying.

Η Κίνα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι παρακολουθεί στενά τις πολιτικές της νέας ελληνικής κυβέρνησης  αφότου η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι θα σταματήσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου για το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά δήλωσε πως η Μόσχα είναι σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. «Η Ρωσία θα εξετάσει οποιαδήποτε αιτήματα για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν αυτά προκύψουν», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Το εμφανιζόμενο «φλερτ» της κυβέρνησης με Μόσχα και Πεκίνο προς αναζήτηση χρηματοδότησης, εάν η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη οδηγηθεί σε αδιέξοδο, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Τα σενάρια πυροδότησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (MEGA) όπου επισήμανε ότι το «plan B» της κυβέρνησης είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης σε τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα ακόμη και οι ΗΠΑ. «Eχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους για το "Plan B". Σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος.

Απόψεις που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ενστερνίζονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Εφημ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου