Banner Πανω
 
 
 


Με το όπλο παρά πόδα υποδέχτηκαν τον Βαρουφάκη στο Eurogroup


Ολα τα μάτια είναι πάλι στραμμένα στην Ελλάδα και πάλι απόψε που συνεδριάζει το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπήκε στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις. Λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν. Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχολίασε στο Twitter «Ξέρεις ότι τα πράγματα σοβαρεύουν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν λέει τίποτα στους δημοσιογράφους».

Ωστόσο, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε εισερχόμενος στο eurogroup αν υπάρχει περίπτωση να βγει η Ελλάδα και ο Ελληνας υπουργός απάντησε:

«Absolutely not» (Απολύτως όχι). Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση απόψε»

 

Σόιμπλε δηλώσεις κατά τα άφιξή του στο Eurogroup

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Βαρουφάκης. Δεν είναι για τις κόκκινες γραμμές. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να εκπληρωθεί. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ότι νομίζει αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσει από την Τρόικα την οποία προφανώς δεν μπορούμε να αποκαλούμε Τρόικα πια. Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τι σχεδιάζει να κάνει εκτός προγράμματος».

Η Κριστίν Λαγκάρντ εισερχόμενη έκανε δηλώσεις για το ραντεβού της με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο έγινε παρουσια του Πολ Τόμσεν.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας. Οι Ελληνες είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί πολύ τα θέματά τους» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ξένοι δημοσιογράφοι σχολίασαν ότι είναι «τα πρώτα καλά λόγια που ακούστηκαν σήμερα για την Ελλάδα».

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα Grexit:

«Ολα είναι στο τραπέζι. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και που θέλει να πάει. Δεν είμαστε ακόμη στο Grexit, σήμερα θέλουμε να ακούσουμε αυτό που θα μας πουν οι Ελληνες. Η Ελλάδα δεν θέλει να βγει από την ευρωζώνη αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποιοι συγκεκριμένοι όροι» απάντησε.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πήτερ Κάζιμιρ

«Περιμένω μια διαβολεμένη νύχτα και θα ακολουθήσει μια διαβολεμένη Δευτέρα»

Μισέλ Σαπέν, γάλλος υπουργός Οικονομικών

«Γνωρίζετε τις δύο αρχές. Καταρχήν σεβόμαστε την ελληνική ψήφο, δεύτερον σεβόμαστε τους κανόνες που δεσμεύουν όλους μας»

Το ελληνικό σχέδιο

Ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης το σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Μέτωπο εναντίον Ελλάδας

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία, Ιρλανδία, καθώς επίσης και η Ισπανία.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Δεν απέδωσε καρπούς η πρωτοβουλία Γιούνκερ

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Ντάισελμπλουμ: Θα καλωσορίσουμε τον Βαρουφάκη αλλά...

«Είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες.

«Η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα για αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτό το μονοπάτι» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα ακούσουμε το σχέδιο του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως την βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμη πως «θα ακούσουμε τους Έλληνες, είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες τους και αυτή θα είναι και η εκκίνηση των ομιλιών, είναι ακόμα σε πρόγραμμα, άρα αυτή θα είναι το σημείο εκκίνησης, θα ακούσουμε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους και θα έπειτα θα μιλήσουμε».

Διατύπωσε πάντως την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει απόφαση απόψε. «Δεν περιμένω κάποιο αποτέλεσμα σήμερα, σήμερα είναι η εκκίνηση και θα κινηθούμε βήμα βήμα στο Eurogroup της Δευτέρας» τόνισε.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται

«Εχουμε πει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Οι Ελληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν σήμερα το πρόγραμμά τους. Το ελληνικό πρόγραμμά «πάει πακέτο» με προϋποθέσεις, η ΕΚΤ και η ΕΕ δεσμεύονται επίσης από αυτές. Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι προϋποθέσεις πληρούνται. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την Ελλάδα να μας παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Υπάρχει μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να ακολουθούνται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δυστυχώς. Δεν μπορούμε μόνο λόγο της λαϊκής ψήφου να καταργήσουμε όλους τους κανόνες», είπε μεταξύ άλλων ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα να σεβαστεί το πρόγραμμα

«Η θέση της ελλάδας είναι στο ευρώ, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν. Θέλουμε μια καλή συζήτηση, μετά μια διαπραγμάτευση, να λάβουμε υπόψιν μας τις ελληνικές εκλογές.
Το πρόγραμμα ισχύει, είναι η βάση πάνω στην οποία θα δουλέψουμε σήμερα.
Εύχομαι μια ήρεμη συζήτηση για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα σέβεται την επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων αλλά θα σέβεται και το πρόγραμμα που υπάρχει.
Υπάρχουν ψηφοφόροι στην Ελλάδα όπως υπάρχουν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία και αλλού» ήταν η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί.

Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος

«Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που έδειξε αλληλεγγύη στην Ελλάδα ήταν η Ισπανία. Η έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι 26 δις ευρώ. Πιστεύω ότι το κρίσιμο Γιούρογκρουπ θα είναι αυτό της επόμενης εβδομάδας.

Μερικές φορές υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών που λέμε έξω από το Γιούρογκρουπ με αυτά που λέγονται μέσα» δήλωσε εισερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup

http://www.iefimerida.gr

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο: Τιμητικό αφιέρωμα στην Βησσανιώτισα μουσικό Μαρία Στούπη...

  Βίντεο: Τιμητικό αφιέρωμα στην Βησσανιώτισα μουσικό Μαρία Στούπη...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας