Σόιμπλε: Οι δηλώσεις Βαρουφάκη πλήττουν την αλληλεγγύη
Εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η συμφωνία θα είναι άκυρη διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Υποστήριξε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε σε βουλευτές του κόμματός του ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αναφερόταν σε πρόσφατες συνεντεύξεις του κ. Γιάννη Βαρουφάκη, όπου ο υπουργός Οικονομικών επανάφερε το θέμα του κουρέματος για το ελληνικό χρέος.
Όπως δήλωσαν – ανωνύμως – βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος CDU στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ότι οι δηλώσεις Βαρουφάκη «πλήττουν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων». Τόνισε επίσης ότι εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, τότε αυτή θα θεωρηθεί άκυρη.
Το πρώτο ναι
Εν τω μεταξύ θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης, ενδεικτικής ψηφοφορίας των κοινοβουλευτικών ομάδων Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο με αντικείμενο την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι δοκιμαστικές αυτές διαδικασίες διεξήχθησαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ η θετική τους έκβαση δίνει μία πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα της αυριανής τελικής ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με το Reuters, 22 βουλευτές από το αποκαλούμενο συντηρητικό μπλοκ (δηλαδή την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστανοδημοκρατών CDU και των Χριστανοκοινωνιστών CSU) αντιτάχθηκαν στη συμφνία για την Ελλάδα και πέντε απείχαν της ψηφοφορίας, σε σύνολο 311 βουλευτών. Οι Σοσιαλδημοκράτες που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της συμφνωίας κατά τη δική τους συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.
Ήδη από την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε έναν «μαραθώνιο» επαφών με τους Γερμανούς βουλευτές προκειμένου να τους εξηγήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ. Στο πλαίσιο αυτών των αρχικών συζητήσεων, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών είχε εισπράξει την ανησυχία και τις επιφυλάξεις πολλών βουλευτών, κυρίως ως προς τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.
Το επιχείρημα που ακούστηκε συχνά ήταν ότι και στο παρελθόν προηγούμενες κυβερνήσεις στην Αθήνα έδωσαν υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν τήρησαν. Άλλοι βουλευτές πάλι του επεσήμαναν τον κίνδυνο αριστερής στροφής και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε περίπτωση που γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, παρά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που διατυπώνονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής αύριο μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Την ίδια ώρα φαίνεται να ανοίγει στο Βερολίνο και η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι. Και εκτίμησε το ύψος του νέου πακέτου «σε ένα μέσο διψήφιο αριθμό δισ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που δικαιολογεί κάτι τέτοιο είναι το γεγονός ότι μετά το 6μηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι απλά ουτοπική.
Ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους 5 σοφούς της γερμανικής οικονομίας λέει προς τη σημερινή Bild ότι μόνον μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 10 δισ, ενώ το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών από την πλευρά του υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δισ ευρώ.