Banner Πανω
 
 
 

Συμμετοχή ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σε δραστηριότητα του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία.

Έκθεση αντιπαραβολής της κατάστασης στέρησης βασικών δικαιωμάτων της ΕΕΜ με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου περί Εθνικών Μειονοτήτων


 

Στη 12η Συνεδρία, 23 Σεπτεμβρίου 2019, της ετήσιας μεγαλύτερης δραστηριότητας του ΟΑΣΕ και συγκεκριμένα του Οργανισμού περί Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSCE/ODHIR), που αφορά στην Ανθρώπινη Διάσταση, συμμετείχε η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Εκπροσωπήθηκε δια του Προέδρου της Οργάνωσης κ. Βασίλη Κάγιου, ο οποίος είχε και σχετική εισήγηση στο χρόνο που οι διαδικασίες προβλέπουν.

Η εισήγηση του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που ήταν περίληψη εκτενέστερης σχετικής Έκθεσης, εστίασε σε βασικά προβλήματα που άπτονται στερήσεων πρακτικής εφαρμογής των δικαιωμάτων για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Τα προβλήματα αυτά χρονίζουν αλλά ενίοτε όπως συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη επιδείνωση. Η εισήγηση ήταν βασισμένη σε αντιπαραβολή των προβλέψεων του Νόμου περί Εθνικών Μειονοτήτων, τον οποίο απ’ το 2017 επικύρωσε η Αλβανία και της επικρατούσας κατάστασης.

Ειδικά η εισήγηση και η Έκθεση που διανεμήθηκε σε εκπροσώπους των κυβερνήσεων όλων των κρατών- μελών του ΟΑΣΕ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με ζητήματα εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων καθώς επίσης και τους φορείς του Οργανισμού, εστίασε στην καθυστέρηση για την έκδοση από πλευράς της Αλβανικής κυβέρνησης των εφαρμοστηκών απορρεόντων εκ του Νόμου διατάξεων, οδηγιών κ.α. Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση πέραν των άλλων καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι απουσιάζει ουσιαστική βούληση από πλευράς της πολιτείας και καθιστά τον ίδιο το Νόμο προπαγανδιστικό πρόσχημα κάλυψης της πραγματικής κατάστασης.

Για την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ η μη εφαρμογή με σχολαστικότητα της κατοχυρωμένης βασικής αρχής στα δικαιώματα των μειονοτήτων αυτής της ελεύθερης βούλησης στον προσδιορισμό των πολιτών στο να ανήκουν ή όχι στην ΕΕΜ, δεν αντανακλά απλά τις νοοτροπίες του παρελθόντος ή εθνικιστικών διακρίσεων εις βάρος της, αλλά δεν διευκολύνει στην πρακτική εφαρμογή των προβλέψεων του ίδιου του Νόμου. Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της παρελθούσας Απογραφής Πληθυσμού στην οποία η ΕΕΜ αλλά και άλλες μειονότητες στη χώρα απείχαν λόγω ακριβώς μη σεβασμού στο δικαίωμα αυτό. Επί της ευκαιρίας απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΕ όπως συμβάλει ξεπεραστεί αυτή η παραβίαση βασικού δικαιώματος για την επικείμενη Απογραφή 2020, ώστε να εφαρμοστεί κατά τα ισχύοντα στο χώρο της Ευρώπης.

Ο κ. Κάγιος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ιδιοκτησίας, με έμφαση μεν στην παραλιακή περιοχή, αλλά και τον ευρύτερο χώρο όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Ο μη σεβασμός αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου, η λεηλασία κοινοτικών, εκκλησιαστικών και μοναστηριακών ιδιοκτησιών στην ουσία αποσκοπεί στη δημιουργία ανασφάλειας και δυναμιτίζει την προοπτική απρόσκοπτης ανάπτυξης των ελληνικών κοινοτήτων.

Αναφορά έγινε επίσης σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης στην Ελληνική μητρική γλώσσα, ξεπερνώντας την αυθαιρεσία των «μειονοτικών ζωνών» κι επίσης στη χρήση στο δημόσιο βίο της Ελληνικής παράλληλα με την επίσημη του κράτους γλώσσα.

Η Έκθεση έχει αναφορές και σε άλλα θέματα που απασχολούν την πολιτική της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και που αναφέρονται στην καθημερινότητα των μελών και κοινοτήτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και θα παρουσιαστούν εκτενέστερα σε ειδική ανάρτηση.

Η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Αλβανίας παρέβηκε στη συνέχεια με γενικές αναφορές διαβεβαιώνοντας όπως συνήθως περιγράφοντας εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις της πολιτείας, για θετική βούληση για περεταίρω βελτίωση καθώς επίσης ανέφερε ότι η επικείμενη Απογραφή θα γίνει υπό καλύτερες συνθήκες και σε προσέγγιση των απαιτήσεων των μειονοτήτων.


 


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...