Banner Πανω
 
 
 

Δήμοι και Ελληνικό Προξενείο στηρίζουν τους «έγκλειστους» Βορειοηπειρώτες

 

Η Αλβανία με 402 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 νεκρούς μέχρι χθες -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- συνεχίζει να παίρνει σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Μετά την άρνησή της να επιτρέψει τον επαναπατρισμό μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες χώρες, προκειμένου να «τιθασεύσει» την αδιαφορία που επιδεικνύουν ηλικιωμένοι ως προς την τήρησης του μέτρου της απαγόρευσης των μετακινήσεων, προχώρησε σε μια ριζοσπαστική απόφαση: Όποιος συνταξιούχος συλληφθεί να κινείται εκτός σπιτιού, τιμωρείται με τρεις μήνες αφαίρεση της σύνταξης!
Η σκλήρυνση των μέτρων προσθέτει επιπλέον δυσκολίες στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες που εξακολουθούν να μένουν στις εστίες τους, μην έχοντας ούτε τη δυνατότητα στήριξής τους από τα παιδιά τους που τα περισσότερα βρίσκονται στην Ελλάδα και άλλα σε άλλες πόλεις της Αλβανίας. Πρωτόγνωρες καταστάσεις, με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καθημερινές ανάγκες για τρόφιμα, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη κ.α. 
Την κατάσταση αυτή έρχονται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι των περιοχών στις οποίες διαβιεί ο κύριος όγκος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με τη συνεργασία του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου.  

Στο Δήμο Φοινίκης
Ειδικότερα όπως γράφει ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Βαγγέλης Παπαχρήστος στο Δήμο Φοινίκης, συγκροτήθηκε  Επιτελείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατά την περίοδο καραντίνας των κατοίκων λόγω πανδημίας κορωνοϊού και  πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, για να ελαφρύνουν και να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους κατοίκους. 
Σε 200 άπορες οικογένειες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες  διανεμήθηκαν  δέματα με τρόφιμα κι άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης.  Αυτές τις μέρες, μας ενημερώνει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ζήσος Λούτσης, θ’ αρχίσει η δεύτερη φάση διανομής επισιτιστικής βοήθειας. 
Οι συντάξεις των ηλικιωμένων πηγαίνουν σε κάθε σπίτι, όπως και η χορήγηση φαρμάκων. 
Στην προκειμένη περίπτωση σε βοήθεια των ομογενών Βορειοηπειρωτών έρχεται και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, ιδίως στην διανομή των φαρμάκων. 
Ο Γενικός Πρόξενος κ. Λάμπρος Κακίσης είναι παρών ο ίδιος σε πολλές κοινότητες παρακολουθώντας από κοντά την παρούσα κατάσταση.  Να μην ξεχνούμε πως η γεωγραφική  έκταση του δήμου είναι πολύ μεγάλη, ορεινή και δύσκολη και απαιτεί πολλά έξοδα. 
Αν και αναγγέλθηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση   διέθεσε  στην Αλβανία μερικά εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο Δήμο Φοινίκης δεν έφτασε ούτε μία δεκάρα και όλα τα έξοδα αντιμετωπίζονται  από τα αποθέματα του Δήμου.
Τέθηκαν  στη διαθεσιμότητα των πολιτών τηλέφωνα  με  το Επιτελείο να ανταποκρίνεται και  να βοηθάει του χρόνιους  παθόντες μεταφέροντας  τους στα νοσοκομεία ή για διάφορες εξετάσεις.
Επίσης έγινε η απολύμανση των εκπαιδευτικών και υγειονομικών  κτηρίων καθώς και  όλων των πολυσυχνάζοντων χώρων. 

Δεν σταμάτησαν οι ληστείες!
Οι δημότες, αυτές τις δύσκολες στιγμές, νιώθουν ανακούφιση από το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση του Δήμου, νιώθουν όμως και φοβία από τις ληστείες και διαρρήξεις των κατοικιών τους από τους κακοποιούς. 
Στη Φοινίκη ένοπλοι ληστές λεηλάτησαν ηλικιωμένο ζευγάρι, ενώ στη Ραχούλα, άλλοι  αφαίρεσαν όλα τα οικιακά σκεύη και όλα τα έπιπλα από τα σπίτια Βορειοηπειρωτών. 
Οι κακοποιοί  έφθασαν  στο σημείο ν’ αχρηστέψουν το αμάξι του Δήμαρχου Χρήστου Κίτσιου, κόβοντας το τιμόνι και τα λάστιχα, τα οποία μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του, ενώ η αστυνομία «συνεχίζει τις έρευνες, για να αντιμετωπίσει τους ληστές και τους κακοποιούς». Ή όπως γράφει ένας συνάδελφος  Αλβανός  που αναφέρεται στην ληστεία αυτή: «Οι πολίτες στην απομόνωση, οι ληστές ελεύθεροι».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr