Αμφίβολη η επιστροφή για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης

Εντός της εβδομάδας θα κριθούν οι ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και των σχολείων, με το εγχείρημα των self tests να αποτελεί σημείο-κλειδί για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Έτσι, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την Τετάρτη, και όχι την Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογήσει τα τρέχουσα δεδομένα και να προχωρήσει στις εισηγήσεις της.

Τα self tests, τα οποία είναι κομβικής σημασίας, όπως βέβαια και η πορεία των εμβολιασμών, θα αρχίσουν να διατίθενται στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.
Εφόσον τα καταστήματα ανοίξουν, οι μετακινήσεις προς αυτά θα γίνονται με 3ωρo sms στο 13032. Άλλωστε, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από τις αρχές Μαρτίου είχε δηλώσει πως το sms για το λιανεμπόριο «είναι ήδη έτοιμο».

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, αρνήθηκε να δώσει ακριβή ημερομηνία, μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε συνηγορούν σε αυτό – όταν θα επιπεδωθεί η καμπύλη και θα αρχίσει να μειώνεται – και ο καιρός και ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και η Επιστήμη, δηλαδή τα PCR test, τα rapid test και, πλέον, τα self-test».
«Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, με τα στοιχεία των διασωληνωμένων. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε είπε και χαρακτήρισε «λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες», γιατί δεν θα βοηθήσει «όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκρίνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, αν και την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είπε πως ακόμα είναι «πρόωρο να λάβουμε αποφάσεις» αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως πρώτα στη λίστα για άνοιγμα είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο, «για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα», όπως σημείωσε.

Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες της εστίασης

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε, πως ο κλάδος της εστίασης θα ανοίξει εντός του Απριλίου, σε πρώτη φάση μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό βέβαια δεν ικανοποιεί, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ – μπαρ Ιωαννίνων «Παμβώτις» το σύνολο των μελών του κλάδου, όπως είχε επισημανθεί από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, ωστόσο είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.
Επίσης όμως με ενδιαφέρον περιμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως ανέφερε ο κ. Τάτσης τις οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια και κυρίως με την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. «Ακούμε τις δεσμεύσεις για ένα ποσό 350 εκ. που θα δοθεί στην εστίαση για να επανεκκινήσει η λειτουργία της, με την προμήθεια των πρώτων υλών, με την κάλυψη των απωλειών για τα υλικά που κατέληξαν στα σκουπίδια κα με την επιδότηση του ενοικίου, αλλά θα περιμένουμε τις οριστικές ανακοινώσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν οι ενισχύσεις αυτές στις επιχειρήσεις μας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ποσοστό 50% των επιχειρήσεων στην εστίαση, που είναι αμφίβολο εάν καταφέρουν να επανεκκινήσουν, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις επιχειρήσεις και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, που διατηρούν», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

Ν. Κεραμέως: Προσπάθεια να ανοίξει η δευτεροβάθμια την επόμενη εβδομάδα

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», ανέφερε στο μεταξύ τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως γνωστοποιώντας ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.
«Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου