Banner Πανω
 
 
 

ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ!

Τα Γιάννενα καλωσορίζουν επίσημα απόψε (8 μ.μ.) στην Κεντρική Πλατεία το χρυσό παιδί της Κωπηλασίας

• Η πορεία προς το Ολυμπιακό μετάλλιο, η σκληρή προετοιμασία, η απουσία κρατικής στήριξης και χορηγών.

- Aυτοί είναι οι Γιαννιώτες Ολυμπιονίκες της Κωπηλασίας...

 

Mπορεί να μην υπάρχουν τείχη στα Γιάννενα για να γκρεμίσει η πόλη προς τιμήν του χρυσού Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας Στέφανου Ντούσκου, όμως η πρωτεύουσα της Ηπείρου θα υποδεχθεί τον σπουδαίο αθλητή, κατά την επιστροφή του από το Τόκιο, με την επισημότητα που του αρμόζει!
Η τελετή υποδοχής του Στέφανου έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, Δευτέρα, ώρα οκτώ το βράδυ, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο είναι, όπως ανακοίνωσαν, σε συνεχή συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο του, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία θα γίνει με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στο μεταξύ, με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία του Γιαννιώτη κωπηλάτη έρχονται καθημερινά στο φως λεπτομέρειες και για τη άλλη, την... αθέατη πλευρά του πρωταθλητισμού, κυρίως για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές του σήμερα, οι οποίοι παλεύουν να κάνουν πράξη το όνειρό τους μόνοι, χωρίς καμία σχεδόν στήριξη, κρατική ή ιδιωτική.


Στο επίκεντρο


Από τα ξημερώματα της Παρασκευής που με μία εντυπωσιακή κούρσα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Σκιφ Ανδρών, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, κάνοντας μάλιστα νέο Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο τερματισμού 6.40.45, ο 24χρονος Στέφανος Ντούσκος έχει βρεθεί στην κορυφή της επικαιρότητας, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Αθηναϊκοί σταθμοί, ιστοσελίδες και οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα στο χρυσό Γιαννιωτόπουλο, στην επίπονη προσπάθεια που έκανε τα τελευταία χρόνια έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή και τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις στερήσεις, το πείσμα και την επιμονή του που τον οδήγησαν τελικά στην κορυφή.
Στο επίκεντρο, εξάλλου, έχει βρεθεί και η οικογένεια του χρυσού Ολυμπιονίκη, η οποία όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσω ζωντανών συνδέσεων απ’ τα Γιάννενα έχει αφηγηθεί κάθε λεπτομέρεια της ζωής και της προετοιμασίας του Στέφανου για τον μεγάλο στόχο που δεν ήταν άλλος από τη διάκριση στην Ολυμπιάδα, την αγωνία της πριν τους αγώνες και την απερίγραπτη χαρά της μετά την κορυφαία επιτυχία στον μεγάλο τελικό του Σκιφ.


Η Πολιτεία δε στηρίζει...


Η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου από τον Γιαννιώτη κωπηλάτη, όπως ήταν επόμενο, έφερε στο φως της επικαιρότητας το ζήτημα της ανύπαρκτης σχεδόν στήριξης των αθλητών που κάνουν πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου. Πρόκειται για μία δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία έγινε ακόμα πιο κατανοητή από το πρόσφατο ξέσπασμα του πρωταθλητή της Άρσης Βαρών Θοδωρή Ιακωβίδη, ο οποίος αποχαιρέτησε με λυγμούς την ενεργό δράση με το που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο καταγγέλλοντας ότι δε μπορεί πλέον να συνεχίσει χωρίς καμία βοήθεια.
Ο ίδιος ο Στέφανος Ντούσκος μιλώντας για την δική του προσπάθεια τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας για το Τόκιο είχε μεν τη στήριξη του σωματείου του, της οικογένειάς του και της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, αλλά όχι της Πολιτείας. «Δεν είναι κάτι εύκολο. Αφιερώνεις όλη σου τη ζωή. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι 330 ημέρες το χρόνο κλεισμένος στον Σχινιά. Δεν βλέπω την οικογένειά μου, τους φίλους μου. Κάνω από το πρωί μέχρι το βράδυ προπόνηση και ύπνο. Αφιερώνω όλη μου τη ζωή για να κατακτήσω αυτό που βλέπετε. Θα ήθελα να με στηρίξει η Πολιτεία με μία δουλειά όταν τελειώσω από τον αθλητισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς χορηγούς!


Υπάρχει όμως εδώ και μία άλλη παράμετρος. Εκτός από την επίσημη Πολιτεία, τους αθλητές που σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν στηρίζουν ούτε ιδιωτικές επιχειρήσεις!
Ο Στεφ. Ντούσκος αποτελεί ένα έμπρακτο σχετικό παράδειγμα. Όπως ο ίδιος και οι γονείς του παραδέχθηκαν, παρά το γεγονός ότι απευθύνθηκε με επιστολές και βιογραφικά σε αρκετές τοπικές επιχειρήσεις ζητώντας τη στήριξή τους στην πορεία προς το Τόκιο, έλαβε μόνο αρνητικές απαντήσεις! Χορηγός του τελικά ανέλαβε μία αθηναϊκή χρηματιστηριακή εταιρία! Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους αθλητές με προοπτικές, οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά στις οικογένειές τους για την προσπάθεια που καταβάλλουν να διακριθούν.

33 χρόνια Ολυμπιάδες!


Με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο αξίζει να γίνει μία μικρή αναδρομή στην παρουσία της Γιαννιώτικης Κωπηλασίας και συγκεκριμένα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία «μετράει» 33 ολόκληρα χρόνια.
Συνολικά έξι αθλητές του Ν.Ο.Ι. έχουν φτάσει να αγωνιστούν σε Ολυμπιάδες, με τους πέντε απ’ αυτούς να στέφονται Ολυμπιονίκες καταλαμβάνοντας μία θέση μέσα στην οκτάδα του αγωνίσματός τους. Τον... χορό έσυρε πρώτη η Τόνια Σβάιερ, η οποία αγωνίστηκε σε τρεις Ολυμπιάδες στο αγώνισμα του Σκιφ Γυναικών.

Το 1988 στη Σεούλ πήρε την έβδομη θέση και στέφθηκε Ολυμπιονίκης. Το 1992 πήρε την ίδια θέση στη Βαρκελώνη, ενώ το 1996 ήταν 15η στην Ατλάντα. Στην ίδια Ολυμπιάδα έτρεξε και η Αγγελική Γκρέμου καταλαμβάνοντας την 15η θέση στο διπλό Σκιφ Γυναικών.
Ο Παναγιώτης Μηλιώτης αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνευ το 2000 στο διπλό Σκιφ ελαφρών βαρών όπου κατέλαβε την όγδοη θέση με τον Β. Πολύμερο στεφόμενος επίσης Ολυμπιονίκης. Ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου το 2012 όπου οι Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας κατέκτησαν την τέταρτη θέση, την καλύτερη μέχρι τότε για τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία, με την Τετράκωπο Ανδρών παρέα με τους Γιάννη Χρήστου και Στέργιο Παπαχρήστου.

Με την ίδια βάρκα οι δύο σπουδαίοι αθλητές έτρεξαν το 2016 στους Ολυμπιακούς του Ρίο καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση και στεφόμενοι για δεύτερη φορά Ολυμπιονίκες. Στο Ρίο αγωνίστηκε και ο Στέφανος Ντούσκος, σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Η Τετράκωπος των ελαφρών βαρών με τον ίδιο και τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή κατέλαβε την 6η θέση με αποτέλεσμα ο νεαρός Γιαννιώτης και οι συναθλητές του να λάβουν επίσης τον τίτλο του Ολυμπιονίκη.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...

 

Φιλικά blogspot