Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Έχετε "ελέγξει" τους... ελεγκτές γερμανικών εταιρειών, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων;

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, για τις ευθύνες των Ελεγκτικών Εταιρειών και των Εποπτικών τους Φορέων, αναφορικά με την έγκριση των ενοποιημένων λογαριασμών γερμανικών εταιρειών, που εμπλέκονται σε μια σειρά από σκάνδαλα δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι εκτός από τη δικαστική διερεύνηση μιας σειράς σκανδάλων δωροδοκίας γερμανικών εταιρειών, όπως η Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, EADS, δημιουργούνται «έντονοι προβληματισμοί αναφορικά με τις ευθύνες, τόσο των Ελεγκτικών Εταιρειών που αναλαμβάνουν τους ελέγχους των ενοποιημένων λογαριασμών τους, όσο και των αρμόδιων αρχών εποπτείας των Ελεγκτικών Εταιρειών».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, αφού μνημονεύει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ελεγκτικές Εταιρείες και συγκεκριμένα την Οδηγία 2006/43 για τους υποχρεωτικούς ελέγχους ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών και τον Κανονισμό 537/2014 για τις ειδικές απαιτήσεις, όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει «ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που είχαν πιστοποιήσει τη νομιμότητα των ενοποιημένων λογαριασμών των εταιρειών Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε θυγατρικές/παραρτήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, όπου διερευνούνται ή διερευνήθηκαν σκάνδαλα δωροδοκίας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά από την Κομισιόν ενημέρωση αναφορικά με τις «διαδικασίες ερευνών και επιβολής κυρώσεων που ενεργοποίησαν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών στη Γερμανία και την Ελλάδα», καθώς επίσης, κατά πόσο «έχει διαπιστωθεί από την Κομισιόν πλημμελής εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εποπτεία των Ελεγκτικών Εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί μια σειρά από σκάνδαλα γερμανικών εταιρειών (Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, EADS κ.α.), οι οποίες, είτε φέρονται, είτε αποδείχτηκε, ότι δωροδοκούσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την πορεία των εν λόγω υποθέσεων από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους, προκύπτουν έντονοι προβληματισμοί αναφορικά με τις ευθύνες, τόσο των Ελεγκτικών Εταιρειών που αναλαμβάνουν τους ελέγχους των ενοποιημένων λογαριασμών τους, όσο και των αρμόδιων αρχών εποπτείας των Ελεγκτικών Εταιρειών.

Με δεδομένη την Οδηγία 2006/43 (υποχρεωτικοί έλεγχοι ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών) και τον Κανονισμό 537/2014 (ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος), ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που είχαν πιστοποιήσει τη νομιμότητα των ενοποιημένων λογαριασμών των εταιρειών Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε θυγατρικές/παραρτήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, όπου διερευνούνται ή διερευνήθηκαν, σκάνδαλα δωροδοκίας;

2. Ποιες είναι οι διαδικασίες ερευνών και επιβολής κυρώσεων που ενεργοποίησαν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών στη Γερμανία και την Ελλάδα, και ποιες οι κυρώσεις που επέβαλαν;

3. Έχει διαπιστωθεί από την Κομισιόν πλημμελής εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εποπτεία των Ελεγκτικών Εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία;


 
 
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας